17.8.2020 klo 14:35
Uutinen

Business Finlandilla käsittelyssä vielä yli 2000 tukihakemusta: ”Budjetti menee tiukalle”

Business Finlandin uskoo saavansa vielä käsittelyssä olevat kehittämistukihakemukset maaliin elokuun aikana.

Kesän lomakausi aiheutti Business Finlandille paineita kehittämistukihakemusten käsittelyyn. Yhteensä noin 2500 hakemusta odottaa päätöstä.

– Syy on hyvin yksinkertainen. Meillä oli keväällä 800 miljoonaa euroa rahaa käytettävissämme. Se käytettiin kesäkuun loppuun mennessä, Business Finlandin johtaja Reijo Kangas selvittää.

Kesäkuun lopussa eduskunta myönsi Business Finlandille 180 miljoonaa euroa lisärahaa. Se tuli käyttöön heinäkuussa eli pahimman lomakauden aikaan.

– Veimme kaikesta huolimatta päätöksiä eteenpäin myös heinäkuussa ja tällä hetkellä puolet 180 miljoonasta on käytetty, Kangas jatkaa.

Hänen mukaansa loputkin käsittelyssä olevat hakemukset saadaan maaliin elokuun aikana.

Osalla yrityksistä on edelleen teossa kehittämistuen esiselvityksiä. Business Finland odottaa nyt niiden valmistumista. Kankaan mukaan esiselvitysvaihe on vielä kesken 700-800 yrityksellä.

Kangas uskoo, että rahat riittävät kaikille. Mahdollisen lisärahoituksen tarpeella hän ei halua spekuloida.

– Budjetti menee hyvin tiukalle, mutta uskon, että tästä selvitään. Kriteereitä ei ole muutettu, hän vahvistaa.

Muut tuet vaikuttaneet yritysten harkintaan

Käsittelyaikoihin ovat osaltaan vaikuttaneet kesällä haettaviksi tulleet ravintolatuki ja kustannustuki.

– Yritykset ottavat nyt yhteyttä kysyäkseen, kannattaako kehittämistukihanke perua.

Peruutuksia on tullut koko kevään ja kesän mittaan 86 kappaletta, puolet niistä heinäkuun aikana. Se kertoo, että muut tuet ovat vaikuttaneet yritysten kokonaisarviointiin. Kustannustuen myönnetystä loppusummasta vähennetään 70 prosenttia esimerkiksi aikaisemmin saadusta kehittämistuesta.

– On selvää, että yritykset hakevat itselleen parasta ratkaisua. Jollekin yritykselle voi tulla tilanne, että se ei haluakaan jatkaa Business Finlandin kehittämistuen esiselvitysvaiheesta pidemmälle, Kangas sanoo.

Business Finland käy loppuvuoden ja ensi vuoden aikana kaikki myönnetyt kehittämistukihankkeet läpi. Loppuvuonna tehdään myös yrityksille suunnattu asiakastyytyväisyyskysely.

– Jokainen yrityshanke käydään läpi, se on meille normaali prosessi. Olemme arvioineet, että tämä työ kestää ainakin vuoden tästä eteenpäin.

Selvitysvaiheen aikana on mahdollista, että osalta tukea saaneilta yrityksiltä peritään tukea takaisin. Kehittämistuen viimeinen erä menee yritykselle maksuun loppuraportin hyväksymisen jälkeen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi