29.9.2021 klo 07:42
Uutinen

Clava avasi paraatipaikalle

Astetta isompaa kokous- tai juhlatilaa tai sitten vain uusia makuelämyksiä Tampereella kaipaavalle elokuu toi tullessaan hyviä uutisia tuolloin avautuneen ravintola Clavan muodossa. Paraatipaikalle aivan Tampereen sydämeen eli Laukontorin ja Keskustorin välille sijoittuva ravintola on priiman sijainnin lisäksi 200-asiakaspaikkaisena varsin laaja sekä vastaremontoituna ravintolana äärimmäisen siisti ja tyylikäs. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kävi jututtamassa ravintoloitsijapariskunta Annina ja Petri Kerkkästä paikan päällä..

Elokuussa avautunut ravintola Clava löytyy Kirkkokadulta, aivan Tampereen ytimestä. Vaikka sisäänkäyntiin tarkoitettu ovi onkin leveä ja näyttävä, epähuomiossa siitä on helppo kävellä ohi. Heti oven kupeessa kun on toisen ruokaravintolan sisäänkäynti, ja Clavan tiloissa puolestaan toimi aikaisemmin vuosikausia yökerho. Ovelle on siis saavuttu aikaisemmin aivan eri kellonaikoihin kuin nykyään.

Yökyöpeleille Clava onkin nyt niin sanottu tyhjä arpa, sillä uutuusravintola Clava on keskittynyt lounasvierailijoiden lisäksi kokousten ja juhlien tilausravintolatoimintaan. Tähän tarkoitukseen vastaremontoidut puitteet tarjoavatkin hulppeat ja taatusti tilavat puitteet. Asiakaspaikkoja Clavassa on peräti 200, ja käytössä on viimeistä huutoa oleva tekniikka ja äänentoisto.

Tuttava avasi suunsa, ja se riitti herättämään kiinnostuksen

Clavan yrittäjinä toimiva pariskunnalla, Annina ja Petri Kerkkäsellä on pitkän linjan työkokemus ravintola-alalta, ja yrittäjyyttäkin oli plakkarissa jo kuusi vuotta. Nykyisestä ravintolatilasta pariskunta kuuli kautta rantain ja verraten myöhään eli vasta viime maaliskuussa. Tuolloin tiloissa oli vielä käynnissä täysi tohina. Tilat omistava Tampereen Kauppaseura oli nimittäin päätynyt teettämään omistamassaan kiinteistössä täysimittaisen remontin, jossa aikaisemmin yökerhokäytössä ollut tila oli päätetty jatkossa vuokrata perinteisempään ja etenkin varhaisemmin vuorokaudessa toteutettavaan ravintolatoimintaan. Yrittäjäpariskunta sai kuulla tämän haun olevan päällä ystävältään.

– Meillä kylässä tuolloin käynyt tuttavamme Tero Jokilehto oli itse liittynyt vähän aikaisemmin Kauppaseuraan, ja jostakin asia tuli puheeksi. Hän meille kertoi, että tiloihin haetaan ravintoloitsijaa, Annina Kerkkänen muistelee.

Nopeata toimintaa

Kyseinen informaatio herätti välittömästi kiinnostuksen, sillä Kerkkästen omat tulevaisuuden työkuviot olivat vielä lukitsematta. Amerikkalaisittain ilmaistuna he olivat tuolloin ”between jobs” eli töiden välissä. Yrittäjävuosina oli jäänyt pitämättä kesälomat kuudelta vuodelta, jotka kaksikko oli päättänyt ottaa korkojen kanssa takaisin sen jälkeen kun he olivat myyneet aikaisemman Valkeakoskelle perustamansa ravintolan.

He olivat kyllä hissukseen miettimässä seuraavia peliliikkeitään, mutta Clavan avaama mahdollisuus ripeytti aikatauluja. Ja hyvä niin, sillä mitenkään tuhlattavaksi aikaa Clavan yrittäjyyden kanssa ei jäänyt. Kerkkästen ystävänsä kanssa käymä keskustelu käytiin nimittäin vain viikkoa ennemmin kuin seurassa oltiin tekemässä päätöksiä tulevasta ravintolasta. Hakevaan tahoon otettiinkin yhteyttä sitten jo seuraavana päivänä.

Samankaltaiset visiot

Uudessa tilanteessa ravintoloitsijat innostuivat ennen kaikkea ravintolan sijainnista aivan Tampereen ytimessä. Eikä siitäkin tietysti haittaa ollut, että tilassa oli meneillään miljoonaremontti.

– Investointina vastaava olisi ollut ravintoloitsijalle todella iso. Me pääsimme näin vuokralle aivan valmiiseen pöytään, duo kertoo. Muutenkin neuvotteluissa selvisi nopeasti, että Kauppaseuran edustajien ja ravintoloitsijoiden näkemykset siitä, mitä tilaan etsittiin, menivät hyvin yksiin.

– Täällä haettiin juuri sellaista toimintaa, minkä me osaamme parhaiten, ja jota me olemme saaneet harjoitella jo vuosikaudet, yrittäjät kertovat. Omasta työhistoriasta Clava tuo Anninan mieleen etenkin Ravintola Tammerin, jossa kumpikin oli töissä 2000-luvun alkupuolella.

– Sieltä asti olemme tienneet, miten hyvät illalliset isoillekin ryhmille hoituvat, joskin tämä on tilana vieläkin isompi. Tammerissa asiakaspaikkoja oli 150, kun niitä täällä on 200, Annina kertoo.

– Lounaspuoli taas oli tullut hyvin tutuksi aiemmassa työpaikassa Valkeakoskella, he kertovat. Ravintola pyörii kuuden hengen miehityksellä. Keittiössä ahertavan trion lisäksi myös sali työllistää kolme tekijää. Vakituiset aukioloajat rajoittuvat tätä nykyä lounasaikaan. Sen osalta tarjoilu alkaa kello 10.30 ja lounaslista on tilattavissa kello 14 saakka joka arkipäivä. Muun ajan tilat ovat tilausravintolakäytössä.

Lounaslistaus vetää veden kielelle

Lounaslistalla on joka päivä tarjolla kaksi tavallista peruslounasta, joista toinen on useammin kevyempi salaatti tai keitto, ja toinen vähän tuhdimpi annos. Esimerkiksi haastatteluviikolla tänä tuhdimpana vaihtoehtona on maanantaina pehmeäksi haudutettua broilerinpaistia ja rakuunavoikastiketta, tiistaina tulista n´duja pastaa ja mozzarellaa, keskiviikkona rapeaksi paahdettua pihattopossunkylkeä ja maustepippurikastiketta, torstaina paistettua tuoresilliä, skånenperunaa ja mummonkurkkua ja perjantaina perinteisiä lihapyöryköitä ja perunamuusia. Keittiötä kipparoivan Petrin mukaan Clavan ruokalista elää vahvasti sesongin mukaan.

– Arvostamme lähiruokaa, luomua ja eettisesti tuotettuja raaka-aineita sekä pieteetillä muodostettuja makuyhdistelmiä, hän kertoo.

Hyvä kello on jo kilkattanut

Yrittäjien mukaan nyt takana oleva ensimmäinen puolitoista kuukautta on sujunut varsin mallikkaasti. Tosin Annina myöntää, että omien ennakko-odotusten asettaminen oli haastavaa. Aiemmin kun samoissa tiloissa on toiminut yökerho, ja kerrosta ylempänä sijainnut ruokaravintola taas oli aikaisemmin vain kauppaseuralaisten käytössä.

– Ei meillä siis oikein ollut varsinaisia odotuksia. Sanoisin kuitenkin, että ihan tyytyväisiä me olemme voineet olla. Paljon olemme saaneet positiivista palautetta sekä ruoasta että sisustuksesta, ja mukavaa on ollut kuulla monen asiakkaan suusta myös se, että ovat saapuneet paikalle, koska ovat kuulleet kaupungilla puhuttavan paikasta paljon hyvää. Toisaalta mitenkään täpötäyttä meillä ei ole ollut, eli hyvin tänne vielä mahtuu. Nykysäädöksillä saamme ottaa sisään jopa 150 henkeä kerrallaan.

KEITTIÖSSÄ TYÖSKENTELEVÄT Petri Keräsen lisäksi Mika Hänninen ja Antti Rask.

Toiveena normaali

Siinä missä lounas on löydetty avajaiskuukauden perusteella mukavasti, tilauspuolella on ollut hiljaisempaa. Tätä tosin selittää luonnollisesti meneillään oleva koronaepidemia. Se kun on pitänyt, ja pitää edelleen kokoontumiset ja juhlat edelleen marginaalissa. Ravintoloitsijoiden ykköstoiveena onkin, että maailmassa palataan mahdollisimman nopeasti normaaliin arkeen.

– Toiveissa on, että pikkujoulukaudeksi yrityksetkin rohkenevat jälleen pitämään juhlia, Annina kertoo.

Uskoa tähän antavat ainakin hyvät rokotusuutiset. Kaksi piikkiä saaneista kun hyvin harva on saanut tartuntaa. Kattavuuskin alkaa olla kohdillaan, sillä tällä hetkellä tämä alkaa olla toteutunut jo kaikilla yli 30-vuotiailla suomalaisilla. Toistaiseksi juhlapuolen varauksia on vielä rajoittanut korona, mutta jonkin verran etenkin loppuvuoteen on jo saatu erilaisia merkintöjä niin yksityis- kuin yritysasiakkailtakin. Lähitulevaisuudessa varauspuolelle on listattu perhepiirissä toteutettava 90-vuotisruokailu, jonka jälkeen on sitten vielä avoimet ovet periaatteella pidettävä kahvittelutilaisuus tarjoiluineen.

– Ja esimerkiksi huomenna meille on tulossa 27 hengen porukka, ja viime viikolla meillä oli kahdeksalle hengelle oikeinkin pitkä illallinen, sillä he söivät seitsemän ruokalajin menun, Annina kertoo.

 

Teksti ja kuvat: Ville Kulmala

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 21.9.2021