1.3.2019 klo 16:04
Uutinen

Digi on mahdollisuus, ei uhka 

”Sellaista asiakaspolkua ei enää olekaan, joka ei jossakin kohtaa käy digin puolella”

Helmikuussa 2019 ilmestyneessä Pk-yritysbarometrissa todettiin, että yritykset näkevät digitalisaation edistävän etenkin uusien asiakasryhmien saavuttamista ja yrityskuvan vahvistamista. Savon Yrittäjien Yritys oppii ja menestyy (YOM) -palvelu tuo digitalisaation kaikille – yksinyrittäjistä isompiin pk-yrityksiin.

– Oli kyseessä sitten ihan vain verkkosivut, somemarkkinointi tai vaikka tekoäly, tässä kehityksessä täytyy pysyä mukana, jotta yritys voi elää ja hengittää, toteaa YOM-palvelun projektipäällikkö Mia Hakulinen.

– Tarjoamme yrittäjille ja yritysten henkilöstölle nyt mahdollisuuden kehittää omaa digiosaamista, Hakulinen jatkaa.

Hakulinen kertoo, että yrityksissä päästään digitalisaation kehittämiskohteisiin kiinni, kun tehdään YOM-palvelun tarjoama maksuton osaamiskartoitus. Sen tekeminen ei velvoita eikä sido, mutta antaa avaimia yrityksen kehittämiseen. Kartoituksessa käydään läpi kyselylomakkeen avulla sekä yrittäjän että henkilöstön osaamisalueet, sekä tavoitteet millä tasolla osaamisen tulisi olla.

– Kun osaamisen taso, digitalisaatio yhtenä osana, on kartoitettu, niin meiltä löytyy koulutuksia ihan vasta-alkajista aina yksilöllistä ohjausta tarvitseviin yrityksiin. Näitä koulutuksia tukevat Euroopan sosiaalirahasto sekä kaikki kunnat Pohjois-Savon alueella, joten ne ovat edullisia, muistuttaa Hakulinen.

Yritysten digivajeet löytyvät osaamiskartoituksilla

Yrityksen koosta tai toimialasta riippumatta kaikki YOMin osaamiskartoituksiin tai digikoulutuksiin osallistuneet ovat yhtä mieltä siitä, että digi on tätä päivää ja hyvin tärkeä osa yrittäjän arkea.

– Sellaista asiakaspolkua ei enää olekaan, joka ei jossakin kohtaa käy digin puolella. Oman yrityksen markkinointi on pääasiassa digitaalista, asiakaspalvelu tapahtuu hyvin usein digitaalisesti, myynti ja mainonta myös. Kyseessä on kuitenkin yritys, joka toimii luonnossa ja hevosten parissa. Näin ollen väittäisin, että ala kuin ala, digipolun hallinta on jokaiselle yrittäjälle todella iso ja merkityksellinen juttu, Iloluontosen Maiju Okkonen Pielavedeltä, kertoo.

– Osaamiskartoitus selkeytti erinomaisesti oman osaamisen vahvuudet digipolulla, mutta erityisesti myös ne heikot kohdat, joita tarvitsee vahvistaa koulutuksilla. Olin käynyt monenlaisia digikoulutuksia jo ennen osaamiskartoitusta – ehkä hieman hapuillen, mutta nyt tiedän selkeästi mihin minun kannattaa oman yritykseni edun kannalta satsata ja mihin ei, Okkonen jatkaa.

Samoilla linjoilla on myös Chic Chic Accessoriesin yrittäjä Erja Kotta Suonenjoelta.

– Oli todella hyvä hetkeksi istahtaa ja miettiä tämän hetken osaamistani ja vahvuuksiani yrittäjänä. Kartoituksessa käytiin läpi 35 osaamisaluetta. Jo haastattelun aikana nousi esille kehittämistä kaipaavana osa-alueena somemarkkinointi, Kotta kertoo.

Yritysyhteyshenkilön haastattelemalla tekemä kartoitus ei pelkästään auta tunnistamaan omia heikkouksia tai vahvuuksia yrittäjänä, vaan se antaa myös loistavan työkalun lähteä kehittämään koko työyhteisöä.

– Olen itse yrittäjänä pyrkinyt viimeiset kaksi vuotta parantamaan digiosaamistani YOM-koulutuksissa, mutta henkilökunnan koulutustarvetta en ole aiemmin osannut suunnitella. Osaamiskartoitus auttoi hahmottamaan minkä tyyppistä koulutusta henkilökunnalle digiasioissa tarvitaan, summaa Maaningan apteekin apteekkari Tarja Niskanen.

Tekoäly tulee helpottamaan myös yksinyrittäjiä

Tulevaisuudessa esimerkiksi autokorjaamot tai ravintolat käyttävät ajanvaraamiseen tekoälyä. Google Assistant, joka varaa aikoja vaikkapa kampaajille, on jo monilla käytössä. Tekoäly tulee vapauttamaan aikaa tuottavalle työlle.

– Järjestämme YOM-palvelulla eri puolilla Pohjois-Savoa myös tekoälyyn liittyviä koulutuksia. Tärkeintä meille on saada pienetkin yrittäjät huomioimaan, että tekoäly koskee myös heitä ja se tulee – halusit sitä tai et, toteaa Mia Hakulinen.

Lisätietoja:
Mia Hakulinen, projektipäällikkö
Savon Yrittäjät, Yritys oppii ja menestyy (YOM) -palvelu
p. 044 368 0508, mia.hakulinen(at)yrittajat.fi

Varaa maksuton osaamiskartoitus tästä >>


Kuva ylhäällä: Yrittäjä Maiju Okkonen, Iloluontonen (Pielavesi)