17.10.2020 klo 11:56
Uutinen

Douglas Castro on Vuoden nuori yrittäjä – valmistaa tuotteita maailmantähdille: ”Salaisuus on oikeissa rekrytoinneissa”

Vuoden Nuori yrittäjä -palkinto on jaettu kolmelle yritykselle. Pääpalkinnon pokkasi bassopedaalien valmistukseen keskittyvä Darkglass Electronics.

Vuoden Nuori yrittäjä -palkinnot on jaettu tänään. Ensimmäisen palkinnon sai Douglas Castron perustama Darkglass Electronics.

Raati oli erityisen vaikuttunut Castron hyvin haasteista ja kiehtovasta yrittäjätarinasta, vakuuttavista referensseistä, joihin lukeutui maailmankuuluja artisteja ja siitä, että yritys todella tähtää markkinajohtajuuteen maailman tasolla.

Castrolla, 33, on kaksi menestyvää yritystä, Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies. Helsinkiläinen Darkglass Electronics valmistaa bassopedaaleita sekä muita bassokitaraa varten suunniteltuja laitteita, kuten vahvistimia. Castro on nostanut suomalaisen erikoistuotteen kansainvälisille markkinoille ja löytänyt sopivan markkinaraon maailmalta. Asiakaskuntaan lukeutuu muun muassa sellaiset tunnetut nimet kuin Foo Fighters, Faith No More, Jamiroquai ja Paramore. Yhtiö on kasvanut huimasti viime vuosina ja työllistää kymmeniä ihmisiä.

– Olemme saaneet maineikkaita asiakkaita pitkälti siksi, että meillä on parempi osaaminen kuin monilla kilpailijoillamme. Lisäksi moni arvostaa tuotteidemme muotoilua, Castro kertoo.

Yrittäjä oli opiskeluaikoinaan Suomessa vaihto-oppilaana. Hän suoritti yliopisto-opinnot valmiiksi kotimaassaan Chilessä, mutta oli jo tuolloin päättänyt palata asumaan ja yrittämään Suomeen.

– Rakastuin Suomeen vaihto-oppilasaikana. Silloin tajusin, että en halua elää muualla.

Castro on paitsi insinööri, myös muusikko. Hän soittaa edelleen useissa bändeissä yrittäjyyden ohessa ja käyttää luonnollisesti oman yrityksensä valmistamia tuotteita.

– Yrityksen menestyksen salaisuus on se, että olen onnistunut rekrytoimaan oikeat ihmiset. Kun tuotteet ovat riittävän hyviä, ihmiset pitävät niistä.

Vuoden Nuori yrittäjä -palkintoa hän pitää hienona tunnustuksena.

– Teen tätä työtä intohimosta. Vaikka palkinto on upea asia, samaan aikaan on tärkeää pitää mielessä, että edelleen on paljon töitä tehtävänä.

Darkglass Electronics

Perustettu: 2009

Perustaja ja toimitusjohtaja: Douglas Castro

Kotipaikka: Helsinki

Toimialue: Pääalueet USA, Japani, EU-maat ja Iso-Britannia.

Työntekijöitä: 25

Liikevaihto: 4,7 miljoonaa euroa

Liikevoitto: 598 000 euroa

Palkinto ruokakulttuurin edistämisestä

Vuoden Nuori yrittäjä -palkinnon sai myös kaksi muuta menestystarinaa. Toinen niistä on Foodin-brändin takana oleva Rawmance Oy, joka on Lasse ja Maria Jalkasen yritys.

Rawmance tuo maahan ja valmistaa luomuelintarvikkeita ja superfoodeja Foodin-brändin alla. Jyväskyläläiset ylsivät toiseksi Vuoden nuori yrittäjä -mittelössä.

Jalkasten tavoite on kasvattaa ruokakulttuuria, jossa keskeistä on kestävästi ja eettisesti tuotettu aito ja puhdas ruoka. Foodin satsaa jatkuvaan tuotekehitykseen, josta esimerkkinä uudenlaiset kollageeniproteiinipatukat. Jalkaset avasivat juuri uuden tehtaan, mikä antaa lisää mahdollisuuksia panostaa omaan tuotantoon ja tuotekehitykseen.

Tuomaristo kehui mielenkiintoista yrittäjätarinaa, jossa on vahva arvopohja ja intohimo. Jalkaset ovat investoineet vahvasti kotimaiseen tuotantoon ja menestyneet toimialalla, jolla on merkittäviä kansainvälisiä toimijoita. On esimerkillistä, että yrittäjäpariskunta on tarkka siitä, että he tuntevat koko tuotantoketjun.

Foodin / Rawmance Oy

Perustettu: 2011

Perustaja ja toimitusjohtaja: Lasse Jalkanen

Kotipaikka: Yrityksen virallinen kotipaikka on Laukaa, uusi tehdas sijaitsee Vaajakoskella.

Toimialue: Päämarkkina Suomessa, jonkin verran myyntiä Eurooppaan ja Aasiaan.

Työntekijöitä: 50

Liikevaihto: 7,8 miljoonaa euroa 10/2019

Liikevoitto: 514 000 euroa 10/2019

Uudenlainen tapa toteuttaa leikkipuistoja

Tomi Mäkilän LeikkiSet palkittiin kolmannella Vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksella. Forssalaisen yrityksen toimitusjohtaja Tomi Mäkilä, 32, haluaa tiiminsä kanssa uudistaa tavan, jolla Suomessa toteutetaan leikki- ja liikuntapaikkoja.

Tekoälyä hyödyntämällä LeikkiSet kerää leikki- ja liikunta-alueiden käytöstä tietoa, jota pystytään hyödyntämään alueiden kehittämisessä. Joustavilla kalusteratkaisuilla ylläpidetään leikki- ja liikuntapaikan aktiivista käyttöä uudistamalla laitekantaa helposti ja kustannustehokkaasti.

Yrityksen visio on olla markkinajohtaja Suomessa ja Suomen paras työpaikka. LeikkiSetillä on töissä kaikkiaan 16 leikki- ja liikuntakalustamisen ammattilaista ja välillisesti se työllistää selvästi enemmän.

Tuomaristo oli vaikuttunut Tomin tekemisen meiningistä ja kovista tavoitteista tulevaisuuden suhteen. LeikkiSetissä nähtiin paljon potentiaalia ja esimerkillistä ennakointikykyä.

LeikkiSet Oy

Perustettu: 2011

Toimitusjohtaja: Tomi Mäkilä

Kotipaikka: Forssa

Toimialue: Suomi, jatkossa pohjoismaat.

Työntekijöitä: 16

Liikevaihto: 3 313 000 euroa

Liikevoitto: 78 000 euroa

Nuorten yrittäjien palkinnon mahdollistaa Yksityisyrittäjäin säätiö. Palkinto on jaettu yleensä Nuorten yrittäjien päätapahtumassa Get Togetherissä, mutta tänä vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan koronakriisin vuoksi.

Kuvat: Tero Takalo-Eskola / Numi Nummelin

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi