15.3.2019 klo 17:13
Uutinen

Eduskuntavaalit 2019 lähestyvät – Yrittäjät luovat työtä ja kasvua

Millainen maa on se Suomi, johon herätään kevään eduskuntavaalien jälkeen? Suomen Yrittäjien tavoittelemilla muutoksilla rakennetaan yhteiskuntaa, joka on maailman paras paikka yrittää ja jossa riittää työtä ja hyvinvointia. Tutustu järjestömme Kasva Suomi -vaaliohjelmaan ja osallistu vaalitapahtumiimme maaliskuussa.

Yrittäjyys on Suomen vahva kivijalka, koska yrityksissä luodaan kasvua ja työpaikkoja. Suomeen on jo syntynyt 120 000 uutta työpaikkaa kuluneella hallituskaudella, ja valtaosa näistä pk-yrityksiin. Tälle kehitykselle Suomen Yrittäjät tavoittelee jatkoa.

Suomen Yrittäjät haluaa tehdä 2020-luvusta yrittäjyyden vuosikymmenen. Kestävän kasvun avulla työllisyysaste saadaan nostettua 80 prosenttiin, jota ilman hyvinvointivaltio ei toimi. Ikääntyvästä väestöstä huolehtiminen, sivistys, puolustus ja ilmastotalkoot edellyttävät vakaata taloudellista kasvua ja hyviä edellytyksiä yritystoiminnalle.

Maailman paras maa yrittäjille

Tällä hetkellä Suomi on Maailman yrittäjyysvertailussa (Global Entrepreneurship Index) sijalla 12 ja Euroopassa sijalla 9. Suomen Yrittäjien tavoitteena on, että Suomesta tulee maailman paras maa yrittäjille.

Suomen Yrittäjät tarjoaa Kasva Suomi -tavoiteohjelmassaan tulevalle hallitukselle listan keinoja, joilla talouskasvu jatkuu ja työtä saadaan lisää.

Kannustava ympäristö yrittää

Tällä hetkellä Suomen verojärjestelmä ei kannusta riittävästi kasvuun. Suomi tarvitsee kannustavan järjestelmän, joka tukee yrittäjyyttä, riskinottoa ja työllistämistä. Verotuksella voidaan suuresti vaikuttaa yrittäjän motivaatioon ja kykyyn kasvattaa yritystään.

Turhasta yrityssääntelystä luopuminen sekä yritysten kansainvälistymisen tukeminen lisäävät kasvua.

Nykyisin yrittäjä kohtaa tilapäisen kriisin tai konkurssin jälkeen monenlaisia esteitä uuden yritystoiminnan aloittamisessa. Jos yrittäjä epäonnistuu, tästä ei tule rangaista vaan auttaa yrittäjä uuteen alkuun. Suomella ei ole varaa menettää yhtään yrittäjää.

Rohkeita rakenneuudistuksia

Yrittäjien tavoitteena on helpottaa yrittämistä ja työllistämistä. Tähän tarvitaan muutoksia työpaikoilla: paikallinen sopiminen on nykyaikaa ja tulevaisuutta. Työmarkkinoiden joustavuutta lisäämällä syntyy lisää työpaikkoja.

Sosiaaliturvamme pitää kannustaa yrittäjyyteen ja työntekoon ja mukautua myös nykyaikaan, jossa yrittäjän ja työntekijän roolit vaihtuvat tai menevät päällekkäin.

– Seuraavalla vaalikaudella on edessä mittava sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Uudistus on tärkeää toteuttaa siten, että työn vastaanottaminen on kaikissa tilanteissa kannattavaa, painottaa Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Myös perhevapaajärjestelmää on tarpeen uudistaa parantamaan naisten asemaa työmarkkinoilla, lisäämään joustavuutta ja huomioimaan yrittäjätyön erityispiirteet.

Tarvitsemme lisää työvoimaa

Suomi tarvitsee osaavaa työvoimaa myös maan rajojen ulkopuolelta. Ulkomaisen työvoiman palkkaamista onkin helpotettava. Yrittäjiksi pyrkivien maahanmuuttajien kotoutumista ja kieliopintoja tulee tukea niin, että he pääsevät nopeammin kiinni elinkeinoonsa ja suomalaiseen yhteiskuntaan.

Elinikäisen oppimisen idea on vietävä todelliseen elämään: oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä lisätään kykyämme kouluttaa oikeanlaisia osaajia muuttuvan työelämän tarpeisiin.

>> Tutustu Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaaliohjelmaan ja kärkitavoitteisiin

Eduskuntavaalien aikataulu 2019

  • Ennakkoäänestys kotimaassa: 3.-9.4.201
  • Ennakkoäänestys ulkomailla: 3.-6.4.2019
  • Vaalipäivä: 14.4.2019

Tutustu yrittäjätaustaisiin eduskuntavaaliehdokkaisiin

Kevään vaaleissa eduskuntaan pyrkii myös yrittäjiä. Tutustu kotisivuiltamme ehdolla oleviin helsinkiläisiin jäsenyrittäjiimme. Oletko itse ehdolla vaaleissa? Ota yhteyttä, tarjoamme näkyvyyttä jäsenyrittäjäehdokkaillemme: tiedotus.helsinki (at) yrittajat.fi.

>> Yrittäjäehdokkaiden esittelyt Kasva Suomi -sivustolla

#KasvaSuomi-vaalitapahtumia Helsingissä

Yrittäjien Kasva Suomi -bussikiertue starttasi 18.2. Rovaniemeltä ja päätyy Helsingin Narinkkatorille tiistaina 26.3. Kasva Suomi -kiertueen päätöspäivänä Suomen Yrittäjät järjestää yhdessä Helsingin Yrittäjien kanssa myös vaalitilaisuuden, jossa laitetaan eduskuntavaaliehdokkaat tenttiin ja kuullaan heidän ajatuksiaan yrittäjyydestä. Tutustu vaalitilaisuuksiin:

Kuva: Anton Sucksdorff