Eliina, Meeri ja Eerika Nissilä perustivat musiikkikahvilan vanhaan pihamökkiin neljä vuotta sitten. Nyt kahvila on menestyvä yritys Taipaleen kanavan varrella Varkaudessa.

Eerika, Eliina ja Meeri perustivat teini-ikäisinä musiikkikahvilan, josta tuli menestys muutamassa vuodessa

Nissilän sisarukset halusivat kahvilaan omia suosikkiasioitaan, musiikkia, eläimiä ja kukkia. Tänä kesänä kahvila työllistää 18 henkilöä, ja siellä vierailee liki 300 asiakasta päivässä.

Varkautelaisten Nissilöiden naapurissa oli vanha hirsimökki, jossa oli kauan sitten ollut kahvila.

– Tontilla asuvan vanhan pariskunnan mies sanoi isälle hyvin varovasti, että olisihan se kiva, jos pihapiirissä olisi jotain toimintaa. Isä sanoi siihen, että meidän tytöt voivat tulla pitämään kahvilaa, Eliina Nissilä, nyt 18, muistelee.

– Ei meillä ollut haaveena ryhtyä yrittäjiksi, mutta tartuimme hyvään mahdollisuuteen, kertoo nyt 20-vuotias Eerika Nissilä.

Tuolloin, vuonna 2019, Sisarukset Eerika, 17, Eliina, 15, ja Meeri, 14, marssivat koulunsa opettajan pakeille ja saivat häneltä apua. Yritys perustettiin aluksi Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelman kautta. Eerika kertoo, että se oli melko helppoa. Tukea tuli myös Uusyrityskeskukselta.

Niin syntyi sisarusten oma musiikkikahvila. Sitä pyöritettiin aluksi hirsimökistä Kukkakievari-nimellä. Kaksi vuotta sitten kahvila, nykyiseltä nimeltään Kukkakeidas, muutti lähemmäs Varkauden keskustaa, Taipaleen kanavalle kanavamuseon yhteyteen. 

Soittotaito on yksi vaatimus

Kahvilaa perustaessaan sisarukset miettivät, mistä pitävät itse, ja ideoivat kahvilan toiminnan puhtaasti sen pohjalta. Kesäkukkien, kakkujen ja bageleiden lisäksi asiakkaat saavat nauttia musiikista ja rapsutella eläimiä. Pihalla on lampaita, kaneja ja kanoja.

Kaikki sisarukset osaavat laulaa ja soittaa. Eerika soittaa pianoa, Meeri viulua ja Eliina klarinettia. Asiakkaat saavat kuunnella klassista musiikkia silloin, kun kahvilanpitäjille tulee sopiva hetki soittamiseen. Lisäksi he järjestävät musiikki-iltoja kahvilan pihamaalla. 

Kahvila työllistää tällä hetkellä 18 henkilöä. Musiikkikahvila on niin vahva konsepti, että suurimmalta osalta asiakaspalvelijoita vaaditaan soittotaitoa.

– Se on iso vaatimus. Olin Madetojan musiikkilukiossa Oulussa kaksi viimeistä vuotta, ja asiakaspalvelijoina on paljon luokkakavereitani, Eerika kertoo.

Syksyllä opiskelemaan

Neljässä vuodessa sana Kukkakeitaasta on kiirinyt puskaradiossa. Sisarukset arvioivat, että kahvilassa on käynyt tällä kesäkaudella 200-300 asiakasta päivässä. 

– Parasta mainosta on se, että tyytyväinen asiakas kehuu meitä ystävälleen. Ihmiset tulevat meille ympäri Suomen, Eerika sanoo.

Meeri, Eerika ja Eliina ovat opetelleet vastuualueensa alusta asti itse. Meeri vastaa kahvilan asiakaspalvelusta ja perehdyttää uudet työntekijät. Eliinan vastuulla on leivonta ja koko keittiö. Kokonaisuudesta puolestaan vastaa Eerika.

Eerika ja Eliina kirjoittivat keväällä ylioppilaiksi. Syksyllä Eerika lähtee opiskelemaan Vaasan yliopistoon kauppatieteitä, Eliina sairaanhoitajaopintoihin Kuopion ammattikorkeakouluun. Meeri aloittaa lukion Varkaudessa. Kaikki haluavat pyörittää kahvilaa ja kehittää sen toimintaa ainakin opiskeluiden ajan.

– Haluamme luoda uutta, ja jos se on meistä kiinni, todellakin aiomme tehdä niin, Eerika sanoo.

Kaisu Puranen