9.3.2021 klo 17:12
Uutinen

Elisan 5G-verkko on avautunut Pietarsaareen ja Mustasaareen. 

Elisa jatkaa 5G-verkkonsa nopeaa laajentamista ja nyt verkko avautui Pietarsaareen sekä Mustasaareen. Mustasaaressa verkko sijaitsee alkuvaiheessa keskustan alueella, mutta laajenee jo kevään aikana. Pietarsaaren ja Mustasaaren lisäksi Elisan 5G-verkko palvelee Pohjanmaan alueella myös Vaasassa.

Koko Suomessa Elisan 5G-paikkakuntia on jo 70.5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat mobiiliyhteydet. 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Myös viive on 5G-verkossa pienempi.

– Kuluttajille 5G:n nopeus ja verkon ruuhkattomuus ovat tällä hetkellä ne näkyvimmät ominaisuudet. 5G:n keskimääräisetkin nopeudet liikkuvat useissa sadoissa megoissa, joka mahdollistaa isojen tiedostojen, kuten vaikka kokonaisten tv-sarjojen, latautumisen hetkessä. Tulevaisuudessa iso osa mobiilipalveluista tulee perustumaan 5G-teknologialle. On ennustettu, että esimerkiksi virtuaali- ja lisätyn todellisuuden käyttö tulee olemaan yleistä päivittäin käytettävissä mobiilipalveluissa, Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm kertoo.

– Työn tekemisen siirryttyä laajasti pois työpaikoilta 5G:n avulla voidaan työskennellä samoilla työkaluilla ja nopeuksilla kuin toimistolla. Tämä tukee ja edistää paikkaan riippumatonta työntekoa, Lisäksi 5G-verkon päälle voidaan rakentaa yhä kriittisempää liiketoimintaa tehdasautomaatiosta reaaliaikaiseen analytiikkaan ja autonomiseen logistiikkaan, mikä parantaa yritysten kilpailukykyä, sanoo Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä.

Jopa gigan nopeuden tarjoavan 5G:n voi hankkia omaan mobiililaitteeseen tai sitä voi käyttää kiinteän yhteyden tavoin kodin tai pienehkön yrityksen yhteisenä yhteytenä. 5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella.Pietarsaaren, Mustasaaren ja muiden Elisan 5G-paikkakuntien peittoalueet löytyvät osoitteesta www.elisa.fi/kuuluvuus. Katso myös lista kaikista Elisan 5G-paikkakunnista www.elisa.fi/5g-paikkakunnat. Lisätietoa 5G:stä osoitteesta www.elisa.fi/5g