10.7.2017 klo 09:39
Uutinen

Elon Musk piti lupauksensa: Tesla Model 3:n tuotanto käynnistyi, Suomessa ensi vuonna

Teslan odotettu uusi sähköautomalli Model 3 on siirtynyt tuotantoon. Suomeen sitä odotetaan kuitenkin vasta ensi vuonna.

Tesla on käynnistänyt uusimman sähköautomallinsa, Model 3:n tuotannon. Aikaisemmin Teslan perustaja ja nokkamies Elon Musk on luvannut, että auton tuotanto käynnistyy vuoden 2017 puolivälissä.

Ensimmäinen Teslan tuotantolinjalta valmistunut auto luovutettiin Muskille viime perjantaina. Musk kuvasi auton sosiaaliseen mediaan.

Model 3 -mallit luovutetaan asiakkaille ennakkotilausjärjestyksessä. Musk ei ollut alun perin jonon ensimmäinen, mutta hän sai ykköspaikan toiselta asiakkaalta syntymäpäivälahjana.

Alkuvaiheessa asiakkailla ei ole kovin suuria mahdollisuuksia vaikuttaa auton varusteisiin tai edes ulkoväreihin, sillä Tesla pyrkii saamaan tehtaalta mahdollisimman paljon autoja myyntiin.

Teslan Suomen sivujen kautta auton voi varata 1000 euron hintaan. Toimitusten luvataan alkavat ensi vuoden puolivälissä.

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia

Asiantuntijat automaailmassa suhtautuvat varsin epäillen Elon Muskin ja Teslan mahdollisuuksiin toimittaa riittävästi Model 3 -sähköautoja. Tämän seurauksena Teslan osakekurssi on laskenut voimakkaasti viime aikoina. Muskin mukaan Tesla voi valmistaa 100 autoa elokuussa ja 1500 autoa syyskuussa. Tämän jälkeen määrä nousee 20 000 autoon kuukaudessa.

Model 3 on ensimmäinen Tesla, joka on hinnaltaan myös keskivertokuluttajien ulottuvilla. Suomessa hinta tulee olemaan todennäköisesti selkeästi perusperheautoa kalliimpi, mutta silti huomattavasta Mode S -mallia edullisempi. Yhdysvalloissa Model 3:n hinnat alkavat 35 000 dollarista eli noin 30 000 eurosta. Suomen autoverotus tekee autosta kuitenkin merkittävästi tätä kalliimman.

Teslan kannalta ongelmana on myös se, että valmistuksesta on vaikea tehdä voitollista. Asiantuntijoiden mukaan Teslan pitäisi leikata kustannuksiaan merkittävästi, ehkä jopa 60 prosenttia.

Haasteena on myös laadunvalvonta. Tesla on uusi autovalmistaja, jolla ei ole takanaan vuosikymmenten kokemusta tuotekehityksestä tai laajaa huoltoverkostoa.

Niin tai näin, sähköautojen kysynnän arvellaan kasvavan merkittävästi seuraavien vuosien aikana.

Katso tuore video Tesla Model 3:sta täältä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi