31.3.2020 klo 12:37
Uutinen

ELY-avustuksen haku käynnistyi – Yrittäjä testasi: ”Epäolennaisia kysymyksiä liikevaihtoarvioista sekä arviota viennin määrästä vuosien päähän”

ELY-keskukset rahoittavat koronakriisissä yrityksiä, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä. Haku avautui tänään 31. maaliskuuta ELY-keskuksen verkkosivuilla. Järvenpääläinen yrittäjä moittii ELY-keskuksen hakemusta monimutkaiseksi verrattuna Business Finlandin hakuun.

ELY-tukea voivat hakea yritykset, joilla on 1-5 työsuhteessa olevaa työntekijää hakemuksen jättämishetkellä. Avustus on tarkoitettu yrityksille, joiden toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa koronaviruksen vuoksi. Yrityksellä tulee olla kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa.

Avustus on yrityksen kehittämisavustusta tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Tilanneanalyysin tekemiseen myönnettävä avustus voi olla maksimissaan 10 000 euroa. ELY-keskuksen avustus on 80 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista.

Järvenpääläisyrittäjä: ”Kysyttiin paljon turhia kysymyksiä” – ELY-keskuksilla myös yksinkertaistettu hakulomake

Sähköurakointia ja -huoltoa tarjoavan Sähkötalo-Asennus Oy:n yrittäjä Tuomas Raejärvi moittii ELY-keskuksen hakemusta monin verroin monimutkaisemmaksi verrattuna Business Finlandin avustushakemukseen. Hän on hakenut kehittämisavustusta myös muille yrityksilleen, RoutaLED Oy:lle ja ST-Suunnittelu Oy:lle.

Raejärvi haki ELY-keskuksen kehittämisavustusta. TEM:ön mukaan koronakriisin aikaisen avustuksen hakeminen on toteutettu muita hakuja kevyempänä ja käytössä on lisäksi yksinkertaistetumpi sähköinen hakulomake.

– Avustushakemuksen löytyminen oli aamulla hankalaa. Linkki hakemukseen pitäisi löytyä helposti. Lisäksi hakemuksessa kysyttiin tosi paljon turhia kysymyksiä, joita tuskin kukaan käsittelijöistä ei ehdi edes lukemaan. Tämän pitäisi olla suoraviivainen ja yksinkertainen, kuten Business Finlandin hakemus, kertoo Raejärvi.

– Hakumetodien pitäisi olla jollain tavalla yhdenmukaisia. ELY-hakemukseen pitää laittaa kaksi edellistä tilinpäätöstä, arvio kuluvasta tilikaudesta sekä kaksi tulevaa liikevaihtoarviota. Lisäksi hakemuksessa kysyttiin, paljonko on vientiä, paljonko tulevalla tilikaudella tulee olemaan vientiä, sekä paljonko kahden vuoden päästä on vientiä. Nämä ovat suurimmalle osalle täysin epärelevantteja kysymyksiä käsillä olevassa kriisitilanteessa.

Järvenpääläinen Tuomas Raejärvi oli miettinyt kehittämistoimenpiteet aika valmiiksi ennen kuin alkoi täyttää hakemusta. Hakemukseen ei lähtökohtaisesti vaadita liitteitä, eikä myöskään projektisuunnitelmaa. Häneltä puolisonsa Noora Hoviaron nuohousyrityksen Nokinäppi Oy:n hakemuksen täyttämiseen kului aamulla noin tunti.

ELY-avustusta voi hakea tilanneanalyysiin tai kehittämistoimenpiteeseen

ELY-rahoitusta voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille lukuun ottamatta maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksiä.

– Jos olet hakenut avustusta tilanneanalyysiin tekemiseen, voit hakea avustusta kehittämistoimenpiteisiin aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua tilanneanalyysiä koskevan hakemuksen jättämisestä, ELY-keskus tiedottaa.

ELY-keskuksen Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen omavastuuosuus on väliaikaisesti 30 euroa per päivä. ELY-keskuksen tavoitteena on varmistaa, että pienimmätkin yritykset voivat poikkeusaikana kehittää toimintaansa.

Yksinyrittäjien tuki haetaan omasta kunnasta – BF: Myös tuore yritys, jolla ei vielä tilinpäätöstä, voi hakea

Yksinyrittäjät eivät kuitenkaan kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin. Koronavirusepidemiasta kärsineille yksinyrittäjille tarkoitetun omasta tukimuodosta tiedotettiin tänään. Business Finlandista voivat hakea yritykset, joilla on vähintään 6 työntekijää.

Onko mahdollista saada rahoitusta, jos yritys on vastikään perustettu eikä ensimmäisen tilikauden tietoja ole vielä mahdollista saada? Business Finlandin viestintä kertoo:

– Tilikausien puuttuminen ei ole este, jos löytyy muuta todistetta, että liikevaihtoa on ollut ennen koronavirusta. Yrityksen taloustilannetta tarkastellaan viimeisimmän vahvistetun tilinpäätöksen perusteella. Jos tiedot puuttuvat Patentti- ja rekisterihallituksesta, pyydetään asiakasta toimittamaan tilintarkastajan lausunto. Tärkeä kriteeri on se, että yrityksellä on ollut liiketoimintaa, joka on häiriintynyt koronatilanteesta.

Suomen Yrittäjät järjesti tänään maksuttoman ja kaikille avoimen webinaari yritysten rahoituksesta, taloudellisesta tuesta ja verotuksen ajankohtaisista toimenpiteistä. Webinaari on katsottavissa tallenteena, ja siinä käsitellään rahoituksen eri vaihtoehdot ja taloudellisen tuen hakeminen sekä verotus, muun muassa ennakkoverojen alentaminen, maksujärjestelyt, toiminnan keskeyttäminen tai lopettaminen, muut verotuksen joustot.

Hae täältä avustusta (ely-keskus)

Päivitetty 1.4.2020 klo19.25: Lisätty väliotsikko ELY-keskuksilla myös yksinkertaistettu hakulomake ja linkit vaihdettu ELY-keskuksen tuoreeseen korona-avustushakemukseen.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenrabnta (at) yrittajat.fi