Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ely-keskukset kertoivat tärkeän palvelun lopettamisesta
Kuva: Getty Images
25.9.2023 klo 07:01
Uutinen

ELY-keskus vahvisti: Tämä yrityksille tärkeä palvelu päättyy marraskuussa

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät viimeistään marraskuun lopussa, monella alueella jo tätä aikaisemmin.

ELY-keskukset kertovat, että Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy viimeistään 30. marraskuuta. Palveluita myönnetään niin kauan, kuin määrärahoja on käytettävissä.

Taustalla on hallitusohjelman kirjaus, jonka mukaan yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuonna 2024. Olemme aikaisemmin kertoneet, miten yrityskentällä suhtaudutaan palveluiden lopettamiseen.

ELY-keskukset ovat tarjonneet pk-yrityksille kehittämispalveluja myöntämällä tukea analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalvelujen hankkimiseen palveluntuottajilta. Kehittämispalveluiden kautta pk-yritys on voinut saada jopa 80 prosenttia tukea yrityksensä kehittämiseen.

− Hallitusohjelmassa korostetaan, että hallitus luo edellytyksiä maailman parhaan startup- ja kasvuekosysteemin kehittymiselle. Samanaikaisesti lopetetaan palvelu, jota on käytetty erityisesti toiminnan uudistamiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen, Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari sanoo.

Haku voidaan lopettaa jo aikaisemmin

ELY-keskukset käsittelevät hakemukset saapumisjärjestyksessä ja myöntävät palveluja niin kauan kuin määrärahoja riittää. Keskusten mukaan yritykset ovat hakeneet palveluja ennakkoitua enemmän, eikä palvelujen hankintaan ole voitu osoittaa lisää määrärahaa loppuvuodeksi.

ELY-keskukset kertovat seuraavansa määrärahatilannetta. Tilanteen muuttuessa haku voidaan päättää aiemmin.

Tilanne voi kuitenkin vaihdella merkittävästi eri puolilla Suomea, koska ELY-keskuksilla on erilainen määrärahatilanne. Länsi-Suomen alueella käytettävissä olevat määrärahat kuluvat käsittelyssä oleviin hakemuksiin, eikä yritysten kannata enää jättää uusia hakemuksia. Myös Etelä-Suomen alueella määrärahat loppuvat ennen marraskuun loppua. Itä- ja Pohjois-Suomessa haku pyritään pitämään auki 30. marraskuuta asti. 

ELY-keskukset kertovat seuraavansa määrärahatilannetta. Tilanteen muuttuessa haku voidaan päättää aiemmin.

Eri puolella Suomea käynnistyy vielä loppuvuoden aikana pienten ja keskisuurten yritysten johdolle ja avainhenkilöille tarkoitettuja koulutuksia. Alkavista koulutuksista kerrotaan tarkemmin täällä.

Viime vuonna noin 3 800 pk-yritystä käytti kehittämispalveluja. Pk-yritykset ovat käyttäneet analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluja erityisesti toiminnan uudistamiseen, uusien markkinoiden kartoittamiseen ja omistajanvaihdosten suunnitteluun.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen