Kuva: Henri Uotila / Hnri Oy
20.12.2022 klo 13:52
Uutinen

Energiatukipäätöksen pitää koskea myös yrityksiä

Hallitus lupasi eilen energiatukena kertakorvauksen sähkölaskujen kanssa kamppaileville kotitalouksille mutta samalla olisi pitänyt linjata myös yritysten tukemisesta. Sähkömarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea, ja on pelättävissä, että se kiristyy alkutalven pakkaskuukausien aikana.

Varsinkin pörssisähkön varassa olevien kotitalouksien ja yritysten sähkölasku uhkaa nousta kohtuuttomaksi. 

-Yritysten tilanne on viime aikoina vaikeutunut, ja voi vaikeutua merkittävästi lisää alkutalven pakkaskuukausina, jolloin sähkön hinta uhkaa nousta, toteaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo.

Tuoreen Yrittäjägallupin (Kantar) mukaan runsaat 10000 yritystä tarvitsee välttämättä julkista energiatukea. Erityisen voimakkaasti tilanne on heikentynyt teollisuudessa, jossa joka kahdeksas yritys kokee tarvitsevansa julkista energiatukea. Jos hallitus tukee vain kotitalouksia, se herättää pk-yrityksissä hämmennystä, jopa katkeruutta, koska yritysten tilanne voi olla vähintään yhtä paha ja tuki yhtä välttämätöntä. 

-Jos tukea ei anneta riski kasvaa siihen, että yritykset joutuvat vähentämään henkilöstöään sekä ajamaan alas tuotantoaan ja palveluaan, Heta Vihervirta-Vuontelo jatkaa. 

Tuen ei pidä kannustaa sähkön käyttöön

Hallituksen pitää linjata yritysten energiatuesta. Tukea voisi jakaa hakemuksesta yrityksille, joiden energiakulut ovat merkittävästi nousseet vertailukaudelta, joka voisi olla alkutalvi 2021. 

–  Tuki pitää kohdistaa niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Ei ole varaa jakaa tukea kaikille avokätisesti. Tämä on tärkeä huomioida tässä julkisen talouden tilanteessa, sanoo Heta Vihervirta-Vuontelo

Yrittäjät on pitkään kannustanut hallitusta valmistelemaan kaiken varalta yrityksille tukimallin ja esittänyt hallitukselle yritysten energiatueksi mallia, joka on toimialariippumaton ja kannustaa säästämään energiaa. Yritysten energiatukea voitaisiin jakaa Valtiokonttorin toimesta korona-ajan kustannustuen lailla. 

– On hyvä, että hallituksen listalla oleva maksuaikojen pidennys koskee myös yrityksiä mutta moni yritys tarvitsee myös nopeasti muuta apua selvitäkseen energialaskuistaan, toteaa Heta Vihervirta-Vuontelo.

Lisätiedot

Heta Vihervirta-Vuontelo, toimitusjohtaja Päijät-Hämeen Yrittäjät, puh. 0400 854 995