5.12.2018 klo 08:30
Uutinen

Enkelisijoittaja Riku Asikainen: Maailman muuttaminen yrittämisellä vaatii olympiatason suoritusta

Kovimpia yrittäjiä voi verrata olympiaurheilijoihin. Jos todella haluaa muuttaa maailmaa yritystoiminnan kautta, täytyy ymmärtää, mitä se vaatii, sanoo enkelisijoittaja RIku Asikainen.

Kasvuyritystapahtuma Slush tarjoaa hyvät apajat rahoittajille kartoittaa mahdollisia rahoituskohteita. Tunnettu enkelisijoittaja Riku Asikaisella on hyvä tuntuma pitkältä ajalta Slushiin rahoittajan näkökulmasta.

Asikainen korostaa rahoitusta hakeville yrityksille erityisesti yhtä neuvoa.

– Yrittäjän täytyy miettiä, mitä oikeasti haluaa. On aivan eri asia haluta muuttaa maailmaa omalla toiminnallaan kuin haluta elättää itsensä ja jatkaa kuitenkin samalla elämäntyylillä kuin tähänkin asti. Kummassakaan ei ole mitään pahaa, mutta näiden ero täytyy ymmärtää, Asikainen sanoo.

Hän käyttää urheiluvertausta: Suomessa on paljon enemmän olympiavoittajia kuin 2000-luvulla syntyneitä miljardin euron arvoista yhtiöitä. Vaatimustaso olympiatason urheilijoille on kovempi kuin hyville kuntoilijoille.

– Välillä täällä tulee vastaan yrittäjiä, jotka aika leppoisasti puhuvat maailman muuttamisesta, kunhan olisi rahoitus tai lupa-asiat järjestyisivät. Hyvät yrittäjät ratkaisevat kaikenlaisia ongelmia. Sitä yrittäminen on, Asikainen sanoo.

Hyvä asia on kuitenkin se, että piirinmestaruus ja junioritason menestyjiä on kiitettävästi. Niissä pitää pärjätä enne olympiakisoja. Asiakaisen mielestä moni yritys ja yrittäjä on oikealla tiellä.

– On hienoa huomata, että parhaat osaajat uskaltavat miettiä yrittäjyyttä mahdollisuutena. Aikaisemmin yrittäjien koulutustaso oli matalampi kuin muun kansan, eli kärjistetysti ne, jotka eivät päässeet valtion virkoihin, ryhtyivät yrittäjiksi. Nyt tilanne on toisinpäin. Osaamistason nousu näkyy muun muassa kansainvälistymisessä, Asikainen miettii.

Rahoitusta etsivien yritysten on hyvä sisäistää ero rahoittajan ja rahan ero. Pitkälle tähtäävän yrittäjän kannattaa hakea rahoittajaa eikä vain rahaa.

Hyvä sijoittaja voi auttaa ja tukea yrittäjää eteenpäin, mutta jos henkilökemiat eivät toimi, suhteesta voi tulla tuskallinen. Parhaita ystäviä ei tarvitse olla, mutta kunnioitusta ja uteliaisuutta toista kohtaan on oltava.

–Sijoitus kestää keskimäärin 9-10 vuotta. Jos ei pidä ihmisestä, on rangaistus molemmille, jos ei voi sietää toista. Olen jättänyt ihan hyviä keissejä väliin, jos on tuntunut, että tämä ei ole ihan meikäläisen juttu, Asikainen sanoo.

Muita kiinnostavia aiheita