13.12.2018 klo 05:10
Uutinen

Ensikertalaiset yllättyivät positiivisesti Lapin Yrittäjäjuhlasta – ”Rento ja välitön tunnelma juhlan arvokkuudesta huolimatta”

Lapin Yrittäjien tämän vuotiseen pääjuhlaan Rovaniemen SantaParkissa osallistui alun toistakymmentä yrittäjää ensimmäistä kertaa. Kuulostelimme heistä muutamilta, kuinka he kokivat ensimmäisen ison juhlansa yrittäjäyhteisössä.

Villa Havulan puutarhuri Ranualta: ”Tunsin heti kuuluvani joukkoon”

Majoitus-, ohjelmapalvelu- ja puutarha/kukka-alan yrittäjä, floristi-puutarhuri Paula Erkkilä (56), luonnehti yrittäjäjuhlaa hienoksi tapahtumaksi, jossa oli hyvä tunnelma.

– Jännitin hieman ensikertalaisena etukäteen miten juhlat menisivät, mutta turhaan. Ranualaisella yrittäjäporukalla oli hyvä lähteä mukaan. Tunnelma SantaParkissa oli sellainen, että tunsin heti kuuluvani joukkoon, Erkkilä kertoo.

Lapin Yrittäjien jäsen Erkkilä on ollut viime vuoden lokakuulta saakka, kun hän aloitti nykyisen yritystoimintansa. Yhdistykseen liittyminen oli hänestä luontevaa, koska yrittäjäyhteisön toiminta on aktiivista.

Jo viime vuoden Yrittäjäjuhlaan Leville Erkkilällä olisi ollut siten mahdollisuus osallistua. Mutta vasta tänä vuonna ranualaiset yrittäjätuttavat saivat hänestä selkävoiton ja niinpä ”uusvanha” ranualaisyrittäjä päätti lähteä mukaan juhlimaan yrittäjyyttä.

– Mielestäni tapahtuma oli hyvin järjestetty, kaikki toimi niin kuin pitikin – järjestäjien kokemus näkyi selvästi. Ohjelma oli mukavaa, erityisesti pääministeri Juha Sipilän puhe jäi mieleen. Tarjoilut olivat myös hyvät, mutta osallistumismaksua pidin hieman hintavana. Juhlapaikkakin oli upea; oli kiva nähdä SantaParkin uudempi ilme.

”Vuoden yrittäjävalinta kannustaa minuakin”

– Vuoden yrittäjän valinta ja palkitseminen on minusta hieno juttu; palkinto meni varmaankin oikealle henkilölle. Koen, että palkinnonjako kannustaa jotenkin itseänikin yrittäjänä.

Erkkilä laittoi merkille, miten tärkeä kokoontuminen yrittäjäjuhla näytti monille ”konkariosallistujille” olevan. Ensikertalaisena ja vuosien jälkeen yrittäjäksi palaavana hänellä ei ollut tilaisuudessa muita tuttuja kuin oman paikkakunnan yrittäjät, eikä verkostoituminenkaan vielä tuntunut luontevalta.

– Vietimme aikaa pitkälti oman seurueen kanssa, vaikka kyllä verkostoitumisesta oli puhetta. Varmaankin sitä oli ensikertalaisena vähän arka ottamaan kontakteja. Ehkä järjestelyilläkin voisi jotenkin edistää verkostoitumista, en kyllä osaa sanoa äkkipäätä miten.

Erkkilä uskoo, että yrittäjäjuhlien myönteinen kokemus madaltaa hänelle kynnystä osallistua yrittäjäjärjestön tilaisuuksiin jatkossa – myös Lapin Yrittäjien vuotuiseen pääjuhlaan.

– Yrittäjätapahtumat tuovat kaivattua vaihtelua yrittäjän arkeen, Paula Erkkilä tiivistää.

Betonintekijät Sodankylästä: ”Rento tunnelma juhlan arvokkuudesta huolimatta”


Yrittäjätuttavat saivat houkuteltua Betroc Oy:n Leena ja Raimo Puljun (oik.) juhlaan ensimmäistä kertaa. Heidän kanssaan kuvassa oikealta ovat Johanna ja Juha Åman, Marko ja Maarit Rytkönen sekä Pertti ja Sari Ylitalo

Leena ja Raimo Pulju pyörittävät betonituotteita valmistavaa Betroc Oy -yritystään, Leena (56) perheyrityksen osakasyrittäjänä ja Raimo (61) työnjohtajana. Sodankylän Sementtivalimon nimellä vuoteen 2003 toimineen yrityksen juuret ulottuvat peräti 63 vuoden takaiseen toiminnan käynnistämiseen.

Lapin Yrittäjien jäsenyys on tullut pariskunnalle ”perintönä”, sillä Leenan vanhemmat olivat liittyneet yrittäjäyhdistykseen jo 1970-luvulla. Sukupolvenvaihdoksestakin on noin 30 vuotta, mutta vasta tänä vuonna Leenalla ja Raimolla tuli lähdettyä Lapin Yrittäjäjuhlaan ensimmäistä kertaa. Pariskunta on kuitenkin osallistunut jo aiemmin muun muassa yhdistyksen koulutustilaisuuksiin.

– Yrittäjätuttavat saivat meidät houkuteltua mukaan juhlaan. Ne menivätkin rattoisasti mukavassa seurassa ja hienoa oli saada myös uusia tuttavia. Tilaisuudessa oli rento ja välitön tunnelma juhlan arvokkuudesta huolimatta, Leena Pulju kertoo.

Juhlapaikkaa pariskunta luonnehti mielenkiintoiseksi uudeksi kokemukseksi ja ohjelmaa nautinnolliseksi.

– Juhla käynnistyi hienosti Vocaliisat -kuoron mieleen painuvalla esityksellä ja kyllä musiikkitarjonta oli muutenkin tasokasta. Vuoden yrittäjän esittelyvideo jäi myös mieleen. Se oli hauska ja kuvasi hyvin yrittäjää ja hänen innovatiivisuuttaan, Raimo Pulju sanoo.

”Henkilökohtaiset tapaamiset syventävät verkostoitumista”

Pariskunnan mukaan yrittäminen on usein raskasta ja yksinäistä puuhaa, joten yhteiset tapahtumat ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja yrittäjille. Niissä voi hellittää arjesta ja saada keskustelukumppaneita sekä solmia uusia ystävyys- tai jopa yhteistyösuhteita.

– Useiden muiden yrittäjien kanssa voidaan olla puhelimitse yhteyksissä vuosiakin tapaamatta heitä kasvotusten. Henkilökohtaiset tapaamiset auttavat ilman muuta syventämään verkostoitumista. Ja kyllä yrittäjäkin on juhlansa ansainnut, Leena Pulju toteaa.

Yrittäjäpalkinnon jakamista Leena ja Raimo pitävät hienona perinteenä, joka antanee uskoa ja voimaa saajalleen yrityksen edelleen kehittämiseen. Vuoden viestijä -palkinto puolestaan alleviivaa heidän mukaan viestinnän tärkeyttä päivittäisessä toiminnassa, asetettuihin tavoitteisiin pääsemisessä sekä myönteisen yritys- ja yrittäjäkuvan luomisessa. Hyvä yrittäjäyhdistyksen viestintä madaltaa myös yhdistyksen toimintaan ja tapahtumiin osallistumisen kynnystä.

Lupauksen ensi vuoden juhlaan osallistumisesta Puljut ovat jo yrittäjätutuilleen antaneet.

Ravintovalmentaja Kemistä: ”Oli mukava tutustua eri alojen yrittäjiin”


Kemiläisen Liikunta- ja hyvinvointipalvelut Oy:n yrittäjä Jaana Kotkansalo sai juhlassa hyvän tilaisuuden viettää harvinaista yhteistä aikaa myös puolisonsa Juha Kåhlmanin kanssa.

Liikunta- ja hyvinvointipalvelut Oy -yritystään pyörittävän Jaana Kotkansalon (45) mielestä yrittäjyyttä kannattaa juhlia ainakin kerran vuodessa kunnolla. Mukavien juhlapuitteiden ohella häntä ilahdutti erityisesti Lapin Yrittäjäjuhlan tarjoamat verkostoitumismahdollisuudet.

– Pidän yrittäjien välistä kanssakäymistä erittäin tärkeänä. Keskustelut yrittäjäkollegoiden kanssa tarjoavat vertaistukea ja lisäksi ne voivat olla apuna oman toiminnan kehittämisessä mahdollisten uusien ideoiden ja uuden perspektiivin saamisen ansioista, Kotkansalo toteaa.

Yrittäjänä Kotkansalo on ollut jo vuodesta 2004 lähtien, mutta yrittäjäyhdistyksen jäseneksi hän tuli liittyneeksi vasta marraskuussa.

– Ajattelin, että yhdistyksen jäsenyys edistäisi verkostoitumista, jota toki olen tehnytkin oman alani yrittäjien kanssa jo pitkään. Yrittäjäjuhlassa oli mukava tutustua myös muiden alojen yrittäjiin. Istuimme vielä juhlan jälkeenkin iltaa yhdessä kemiläisten yrittäjien kanssa hotellilla.

Kotiseudun yrittäjien palkitseminen ilahdutti

Niin juhlapaikka, ohjelma kuin illallinenkin olivat kovasti Kotkansalolle mieleen. Pienoinen ennakkopelko tapahtuman jäykkyydestäkin osoittautui aiheettomaksi. Kemiläisyrittäjä luonnehti tilaisuuden tunnelmaa rennoksi, vaikka mukaan mahtui hieman virallisempiakin osuuksia. Erityisesti Kotkansaloa ilahdutti kotiseudun yrittäjien palkitseminen.

– On kiva tuntea ylpeyttä toisen yrittäjän puolesta, hänen saamastaan tunnustuksesta. Olen tuntenut vuoden lappilaisena yrittäjänä palkitun Laukkasen Sakarin jo parikymmentä vuotta ja iloitsen aidosti hänen menestyksestään. Myös Vuoden viestijä -palkinnon tulo Kemin yrittäjäyhdistykselle ilahdutti tietysti – tuli tunne, että kyllä Kemissä osataan.

Yrittäjyyttä kannattaa juhlia!

Kotkansalon mielestä yrittäjät saisivat olla ylpeitä tekemisistään ilman erityisiä palkitsemisiakin, kun luodaan työtä itselle ja usein vielä muillekin.

– Yrittäjyyttä kannattaa juhlia ainakin kerran vuodessa kunnolla, sillä yrittäjän arki ei ole lähellekään aina juhlaa. Meinasin välillä polttaa itseni loppuun kovalla työn tekemisellä, niin kuin varmaan useimmat yrittäjät jossakin vaiheessa. Verkostoituminenkin voi osaltaan ennalta ehkäistä ylirasittumista.

Kotkansalon mielestä yrittäjäyhdistyksellä onkin tärkeä tehtävä luoda Lapin Yrittäjäjuhlan kaltaisia sosiaalisen kanssakäymisen ja verkostoitumisen mahdollisuuksia vastapainoksi yrittäjien arkiselle puurtamiselle.

– Olen ollut vähän huono osallistumaan erilaisiin tilaisuuksiin, mutta viime aikoina olen alkanut aktivoitua. Lähden mahdollisesti alkuvuodesta Kemin Yrittäjien porukassa Kärppien peliin ja osallistun Lapin Urheilugaalaan sekä tietenkin Lapin Yrittäjäjuhlaan taas vuoden kuluttua, jos se vain sopii aikataulullisesti, Jaana Kotkansalo kertoo.

Katso lisää valokuvia Lapin Yrittäjäjuhlasta täältä!