Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.5.2017 klo 12:27
Uutinen

Entä jos haittaohjelma iskee uudelleen? – Näillä kolmella perusasialla selätät verkkohyökkääjän

Ohjelmistojen päivittäminen, virustorjuntaohjelma ja palomuuri ovat parasta suojaa tietoliikennerikollisia vastaan, kertoo Decens Oy.

Perjantaina havaittu WannaCry -kiristyshaittaohjelma on noteerattu yhdeksi maailman suurimmaksi haittaohjelmaksi, kertoo tietoliikenneasiantuntija Decens Oy tiedotteessaan.

Yrittäjäsanomat raportoi tietoturvahyökkäyksestä maanantaina.

Decensin mukaan hyökkäyksen kohteeksi joutui perjantaihin mennessä noin 200 000 käyttäjää 150 maasta.

Uhreina olivat muun muassa Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS ja autovalmistaja Renault.

Suojautumisen perusta ovat ylläpito ja päivittäminen

– Vastaavat hyökkäykset ovat kuitenkin väistämättä osa verkottunutta tulevaisuutta, Decens Oy:n tiedotteessa sanotaan. Yritys tarjoaakin kolme neuvoa verkkorikollisuudelta suojautumiseen.

Decensin mukaan ylläpidetty IT-ympäristö sekä käyttöjärjestelmän ja siihen asennettujen sovellusten ajantasaisuus ovat turvallisuuden tärkein tekijä.

Seuraavaksi työasemassa on oltava asianmukainen ja päivitetty tietoturvaohjelmisto, jotta päätelaite voi torjua sähköpostin kautta tulevat haittaohjelmat. Virustorjuntaohjelmista Yrittäjäsanomat kertoi eilen.

Palomuuri valvomaan liikennettä

Palomuurit ovat välttämättömyys kaikilla toimipisteillä.

Uusien, niin sanottujen seuraavan sukupolven palomuurien eli NGFW:n ominaisuudet sisältävät erilaisia hyökkäysten tunnistamiseen tarkoitettuja työkaluja.

Perjantaina käynnistyneen hyökkäyksen torjunnassa NGFW-ominaisuudet olivat avainasemassa, koska niiden avulla voidaan tarkkailla palomuurin läpi kulkevaa verkkoliikennettä ja laitteet kykenevät tekemään automaattisesti päätöksiä verkkoliikenteen haitallisuudesta.

– Tyytyväisenä voimme todeta, että haittaohjelmaa ei ole havaittu yhdessäkään Decensin ylläpidossa olevassa asiakasjärjestelmässä, tiedote mainitsee.

Decens Oy on tamperelainen IT-järjestelmätoimittaja, jonka liikevaihto on 13,6 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 60.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi