ST1-kauppias Marko Lehtinen vältti täpärästi konkurssin
ST1-kauppias Marko Lehtinen on tyytyväinen ratkaisuunsa.
2.3.2023 klo 13:20
Uutinen

Entinen Teboil-kauppias sai menetetyt yritysasiakkaat takaisin, mutta odottaa yhä 50 000 euron pankkivakuutta: ”Teboilin päässä on pakka sekaisin”

Teboilista ST1-ketjuun siirtynyt yrittäjä Marko Lehtinen vältti täpärästi konkurssin.

Lahden Saksalassa sijaitsevan ST1-aseman yrittäjä Marko Lehtinen oli ensimmäinen, joka irtaantui Teboil-ketjusta.

Syynä oli suomalaisten yritysten ja kuluttaja-asiakkaiden boikotti Teboil-asemia kohtaan. Yli 20 vuotta huoltoasema-alalla työskennellyt Lehtinen oli puun ja kuoren välissä.

– Se oli pakon sanelema juttu. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa, mennä nurin tai vaihtaa ketjua ja yrittää saada aikaan uutta nousua. Teboilin boikotti lopetti elinmahdollisuudet. Ei yksinkertaisesti ollut asiakkaita.

Suurin kato kävi Lehtisen yritysasiakkaissa. Parhaimmillaan niitä oli yli 80, Teboil-yrittäjyyden loppuvaiheessa enää alle viisi.

– Yrittäjät sanoivat, että eivät kehtaa tulla. He painottivat, ettei päätöksessä ole mitään henkilökohtaista. Mainehaitta oli suurin syy olla käymättä, Lehtinen kertoo.

Pankkivakuus saamatta Teboililta

Siirtyminen Teboilista ST1-lipun alle onnistui Lehtisen mukaan hyvin. Mitään painostamista hän ei omien sanojensa mukaan kokenut. Vaihto tapahtui viime hetkellä, sillä yrityksen kassa huusi tyhjyyttään. Koronapandemia oli syönyt puskurit jo ennen Ukrainan sotaa.

– Teboilissa on suhtauduttu asiaan toistaiseksi hyvin. Pankkivakuus on tosin vielä Teboililla. En ole saanut takaisin 50 000 euron vakuutta pyynnöistäni huolimatta. Tiedän, että eräs toinen asema sai vakuuden takaisin varsin pian. Epäilen, että Teboilin päässä on pakka sekaisin, kun sieltä on lähtenyt porukkaa pois, yrittäjä aprikoi.

”Heti kun meillä oli nimet paperissa ST1:n kanssa, soitin yritysasiakkaille. He sanoivat, että palaavat takaisin.”

Marko Lehtinen

Lipun vaihdon jälkeen Lehtinen on saanut palautettua huoltamotoiminnan ”normaalimoodiin”.

– Heti kun meillä oli nimet paperissa ST1:n kanssa, soitin yritysasiakkaille. He sanoivat, että palaavat takaisin. Ja näin on myös käynyt.

Hänellä ei ole pahaa sanottavaa Teboil-ajoista, mutta boikotti oli liikaa. Lehtinen pahoittelee, että suomalaiset eivät ole täysin ymmärtäneet tilannetta.

– Jos asiakas tankkasi Teboil-asemallani, hän tankkasi minun ostamaani polttoainetta, ei Teboilin polttoainetta. Osittain siksi boikotti tuntui itsestä kurjalta. Asiakkaan rahat jäivät 100-prosenttisesti minulle. Teboil hankkii polttoaineen Nesteeltä, joka toi vielä viime heinäkuuhun asti öljyä Venäjältä. Neste on tehnyt koko ajan ennätyksellistä tulosta.

Teboil-boikotti puolitti Lehtisen polttoainemyynnin. Normaalisti hän myy 1,5–1,8 miljoonaa litraa vuodessa.

”Unettomia öitä”

Lehtinen on alusta lähtien pyörittänyt yritystoimintaa omassa huoltamokiinteistössä, jossa on myös huoltokorjaamo, kahvila ja myymälä.

– Asiakkailta on tullut positiivisia kommentteja. Kun vaihdoin ketjua, osa asiakkaista kiitteli sitä, että he voivat tulla taas kahville. Nyt kahviporukkaa käy itse asiassa enemmän kuin koskaan. Lounas tökkii sen sijaan edelleen. Se oli vilkasta vielä ennen koronaa.

Yrittäjä on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen.

– Päätin koronan jälkeen, että velkaa en ota, koska pandemia ei ollut minun keksimäni ongelma. Samoin ajattelin Ukrainan sodan kohdalla. Ajattelin, että jos rahat eivät riitä, lopetan. Kintaalla mentiin ja unettomia öitä vietin. Nyt saan jatkaa toimintaa. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen