13.7.2017 klo 14:56
Uutinen

Erikoiskartongilla maailmalle: Kotkalaisyrityksen keksintö ei ime rasvaa eikä kosteutta

Kotkamills Oy:n kehittämä muoviton pahvikartonki on saanut elintarvikepakkaussertifikaatin. Koetilauksia on tehty jo 300 tonnin edestä.

Kotkamills on jo aloittanut muovittoman kahvikuppi- ja laatikkokartongin säännöllisen tuotannon. Asiasta kertoo Yle verkkosivuillaan.

Laatikkokartonki sai viime viikolla elintarvikepakkaussertifikaatin, ja koetilauksia on jo tullut 300 tonnin edestä. Kartonki valmistetaan Kotkassa, mistä sitä toimitetaan nyt koekäyttöön muun muassa Ruotsiin, Saksaan ja Englantiin.

Muoviton laatikkokartonki soveltuu esimerkiksi pikaruokaravintoloiden pakkauksiin, koska se ei ime rasvaa tai kosteutta pakkauksen läpi.

Monissa pikaruokapakkauksissa käytetään nykyisin fluorokemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Kotkamillsin laatikkokartongissa näitä kemikaaleja ei ole.

Yle kertoo, ettei vastaava tuotetta ole vielä markkinoilla. Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Pöyry Oyj arvioivat näin viime keväänä. Maailmalta vastaavia löytyy, tosin vain muutama. Nekään eivät välttämättä ole täysdin muovittomia.

Ei kestä vahvaa alkoholia

Kotkamillsin suurin haaste on ollut löytää muoviton päällysteaine, joka on riittävän tiivis ja kestää pakkauksen valmistusprosessin rasitukset. Toinen haaste on tarpeeksi kestävän saumauksen kehittäminen.

Kahvikuppikartonki ei ole saanut vielä elintarvikepakkaussertifikaattia, joten se ei pääse vielä massamarkkinoille. Ilman sertifikaattia kahvikuppikartongin myyminen isoille ostajille ei onnistu. Sen vaativat esimerkiksi McDonald’s ja Starbucks.

Muovittomuuden ongelmana on se, että tällainen kartonki ei kestä vahvaa alkoholia.

Yle testasi Kotkamillsin kuppeja erilaisilla juomilla. Kaikki kupit pitivät juoman sisällään tuntikausia raakaa viinaa lukuun ottamatta. 39-prosenttista viinaa sisältänyt muki alkoi tihkua saumoista parin tunnin kuluttua. Olutmukin pohja alkoi pehmetä vajaan viiden tunnin kohdalla. Parhaiten kartonki kesti kolajuomaa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi