18.6.2020 klo 13:30
Uutinen

Erikoispinnoitteen kysyntä pomppasi koronakeväänä – Suomalaisyritys hakee keksinnölleen patenttia

Valokatalyysipinnoitteen uskotaan tepsivän myös koronavirukseen.

Nanoksi Finlandin kehittämällä valokatalyysipinnoitteella on ollut kova kysyntä koronaepidemian aikana. Syy suosioon on selvä, sillä pinnoitteen on osoitettu vähentävän erilaisten virusten määrää pinnoilla ja huoneilmassa.

Keksintö ei ole uusi, sillä se tuotiin markkinoille jo kolme vuotta sitten. Kyseessä on itse itsensä desinfioiva pinnoite, joka hyödyntää valon vaikutusta. Pinnoitteen desinfiointikyky aktivoituu, kun siihen kohdistuu valoa. Kyseinen ilmiö tunnetaan tiedepiireissä valokatalyysinä. Yhteisvaikutus tuhoaa virusten lisäksi bakteereja ja homeitiöitä.

Nanoksi Finland ei ole pystynyt testaamaan pinnoitetta koronaviruksen kanssa viruksen vaarallisuuden vuoksi. Kauppalehden haastattelussa Nanoksin fyysikko Pasi Keinänen kuitenkin olettaa, että pinnoite tehoaa myös koronaan.

– Sekä influenssa- että koronavirus ovat rakenteeltaan samankaltaisia vaipallisia viruksia. Vaikka emme vielä koronaviruksen vaarallisuuden vuoksi voi suorittaa sillä laboratoriokokeita, teknologiamme tulisi vaikuttaa myös koronavirukseen samalla lailla kuin influenssa A -virukseen, Keinänen sanoo.

Pinnoite aktivoituu vuorokauden sisällä

Pinnoitetta on tutkinut muun muassa Tampereen yliopisto. Laaduntarkastusyhtiö SGS Groupin selvitys tukee vaikutusta. Sen mukaan Nanoksin käyttämä katalyysimateriaali tuhoaa huonevalossa 98 prosenttia influenssaviruksista kahdessa tunnissa.

Koronakevään aikana katalyysipinnoitteen kysyntä on kasvanut selvästi, Kauppalehdelle asiaa kommentoineen Nanoksi Finlandin toimitusjohtaja Jukka Laksin mukaan yli 90 prosenttia. Siinä missä pinnoitetta tehtiin aiemmin lähinnä sairaaloihin, hoivakoteihin ja laboratorioihin, nyt käyttötarve on laajentunut. Siitä esimerkkinä ovat uudet asiakkaat kuten Korkeasaari ja erilaiset kauppakeskukset.

– Kysyntää on niin paljon, etteivät asennustyöntekijät juuri ehdi lomia pitämään, Laks sanoo haastattelussa. Hän pitää mahdollisena, että kysyntä kasvaa syksyllä toimistotiloissa.

Yritys on hakenut keksinnölleen patenttisuojaa. Pinnoitusraaka-ainee tulee ulkomailta.

Nanoksin katalyysipinnoite aktivoituu vuorokauden sisällä pinnoitustöiden aloittamisesta. Pinnoitus on uusittava vuoden välein. Kauppalehdessä Laks mainitsee hinnoitteluesimerkkinä pienen ruokamarketin, jossa käsittely maksaa noin 1 000 – 2 000 euroa.

Kehitteillä on vielä tehokkaampi pinnoite, joka olisi tarkoitus valmistaa Suomessa.

Kuva: Nanoksi Finland

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi