Kukka- ja eläinpuisto Escurial etsii uutta omistajaa
Kukka- ja eläinpuisto Escurial ei avaa oviaan tänä kesänä.

Escurial-eläinpuiston 82-vuotias yrittäjä väsyi tempoileviin viranomaisiin ja perättömiin valituksiin: ”Alan uupua tähän” – Nyt yritys on myynnissä ja parisuhde karilla

Väinö Latvakoski ja Veijo Vartiainen eivät enää avaa eläinpuistoaan Limingassa.

Pitkään Limingassa toimineen Kukka- ja eläinpuisto Escurialin tarina on lopussa, ainakin nykyisten omistajien osalta. Puisto on myynnissä, eikä ovia avata tänä kesänä.

– Tilanne on erittäin sekava, toinen omistajista, Väinö Latvakoski sanoo.

Hän viittaa läänineläinlääkärin antamiin määräyksiin, jotka tulivat voimaan vuoden alusta ja joiden siirtymäaika on kesäkuuhun. Ne pakottaisivat eläinpuiston tekemään muutoksia muun eläinten sisä- ja ulkotiloihin. Viranomaiset vaativat, että tilat pitäisi pystyä yhdistämään siten, että lintuja voisi päästää talvellakin ulos.

Vuoden alusta muuttunut lainsäädäntö asettaa eläintarhalle vaatimuksia, joita yrittäjillä ei ole mahdollisuutta toteuttaa.

– Jos haluaisimme pitää eläintarhastatuksen, uusi laki velvoittaa tekemään yhteistyötä muiden eläintarhojen kanssa, kehittämään eläinsuojelullisia toimenpiteitä ja tekemään tutkimustyötä. Sellaiseen meillä ei ole mitään mahdollisuuksia.

Vuoden alusta muuttunut lainsäädäntö asettaa eläintarhalle vaatimuksia, joita yrittäjillä ei ole mahdollisuutta toteuttaa.

Perättömiä valituksia

Latvakoski on yhtiö- ja elämänkumppaninsa Veijo Vartiaisen tavoin kyllästynyt jatkuviin tarkastuksiin.

– Niitä on tehty paljon. Tarkastaja on usein eri henkilö kuin edellisellä tarkastuskerralla. Yksi määrää yhtä ja toinen toista, ja sitten joku peruu määräyksensä, Latvakoski kertoo. Hän muistaa erään tarkastuskerran, jonka aikana eläinlääkäri huomasi, että yhdessä häkissä on yksi kaniini liikaa. Myöhemmin samainen tarkastaja soitti ja kertoi, ettei ongelmaa ollut ja häkissä saisi olla useampikin kaniini.

– Tuntuu siltä, että tarkastajat alkavat opiskella asioita vasta sen jälkeen, kun he käyvät täällä meillä katsomassa eläimiä. Se minua ottaa päähän ja alan uupua tähän, Latvakoski sanoo.

Hän on väsynyt, koska yritystoiminnasta on tullut jatkuvaa vääntämistä.

– Paljon täällä korjattavaa on ja paljon korjataankin. Eläimet voivat hyvin, mutta ongelmia aiheuttavat kateelliset ihmiset, jotka tekevät meistä valituksia.

Latvakoski kertoo esimerkin valituksesta, joka koski eläintarhassa elävää, papukaijalintuihin kuuluvaa Sinikelta-araa. Valittajan otti yhteyttä viranomaisiin ja väitti, että lintu vetelee viimeisiään ja makaa eläintarhan tiloissa lähes elottomana.

Kun tarkastajat saapuivat paikan päälle, totuus paljastui.

– Kerroin heille, että kyseessä on Sinikelta-ara, joka hautoo pesässään munia eikä siksi liiku.

”Eläimet voivat hyvin, mutta ongelmia aiheuttavat kateelliset ihmiset, jotka tekevät meistä valituksia.”

Väinö Latvakoski, yrittäjä

”Ihmiset eivät ymmärrä”

Escurialissa on runsaasti luonnonvaraisia eläimiä. Niiden pitäminen tarhassa edellyttää Suomen lain mukaan eläintarhan statuksen. Jos puistolla olisi pysyvän eläinnäyttelyn lupa, luonnonvaraisista eläimistä mustajoutsenista, kilpikonnista ja riikinkukoista pitäisi luopua. Escurialilla on ollut historiansa alusta lähtien eläintarhan status.

– Läänineläinlääkäreillä on ollut koko ajan tavoite muuttaa lupa pysyväksi eläinnäyttelyksi. Onko kyse siitä, että silloin heidän ei tarvitsisi käyttää aikaansa jatkuviin tarkastuksiin, Latvakoski kysyy.

Lain kirjaimen mukaiset uudistukset pitäisi saada valmiiksi kesäkuun viimeiseen päivään mennessä. Jos muutoksia ei ole tehty, viranomaisilla on oikeus ottaa eläintarhalupa pois.

Veijo Vartiainen ja Väinö Latvakoski joutuvat lopettamaan eläinpuiston toiminnan.

Yrittäjät yrittävät nyt löytää puistolle uutta omistajaa. Latvakosken mukaan kaikki hänen aikansa on viime viikkoina mennyt puhelimessa.

– En ehdi tekemään mitään muuta. Ihmiset kysyvät eläimiä ja tulevat ehdottamaan kauppoja Helsinkiä myöten. Nyt viikonloppunakin kävi yksi ostajaehdokas.

Kiinnostuneita olisi, mutta eläinpuiston myyminen ei ole nopea prosessi. Sen lisäksi yrittäjää askarruttavat väärät ennakkoluulot.

– Ihmiset eivät ymmärrä, ettei tällaista paikkaa voi hoitaa etänä. Täällä on oltava henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden. Eläimiä ei voi jättää oman onnensa nojaan.

Pariskunnan tiet ovat eroamassa yrityksen mahdollisen myynnin jälkeen.

Parisuhde päättymässä

Latvakoski, 82, luonnehtii kulunutta talvea kauheaksi. Työstressin ohella elämää ovat kuormittaneet Veijo Vartiaisen terveysongelmat sekä 42 vuotta yhdessä viihtyneen pariskunnan yhteiselon vaikeus.

Vartiaisella on diagnosoitu lintupölykeuhko, jota on hoidettu väärin sillä seurauksella, että toinen jalka piti amputoida.

– Nyt Veijo kävelee keppien kanssa. Olemme hakemassa keuhkojen siirtoa, Vartiaisen henkilökohtaisena avustajana toiminut Latvakoski kertoo. Hän on tehnyt eläintarhassa kaikki raskaammat työt, joihin kumppani ei kykene.

Pariskunnan tiet ovat eroamassa yrityksen mahdollisen myynnin jälkeen.

– Joka päivä katselen netistä ympäri Suomea myytäviä kauniita asuinpaikkoja. Olemme puhuneet, että lähtisimme eri teille. Ei tämä niin helppo parisuhde ole ollut. Jos yritystä ei olisi ollut, olisimme varmasti jo eronneet.

Tilanne on vaikea, sillä eläimet ovat olleet molemmilla rakkaita. Latvakoski on elätellyt mielessään toivetta siitä, että hän voisi jäädä asumaan nykyiselle paikalle uuden omistajan pyörittäessä yritystoimintaa.

– Silloin parhaat kaverini, eläinystävät, olisivat edelleen osa elämääni. Eläimet ovat kuin omia lapsia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen