17.11.2021 klo 18:15
Uutinen

Esko Juvonen sai Uudenmaan Yrittäjien Elämäntyöpalkinnon

Inkoolainen Esko Juvonen aloitti veneiden valmistuksen ”sattumalta” 1960-luvun lopulla. Vuodesta 1973 toiminut Marengo Oy on kehittynyt ja kasvanut täyden palvelun veneilyliikkeeksi. Uudenmaan Yrittäjät myönsi pitkäaikaiselle yrittäjälle ja monipuoliselle yrittäjävaikuttajalle Uudenmaan Yrittäjien Elämäntyöpalkinnon.

– 60-luvun puolivälissä tarvitsin veneen. Tuttavallani oli muotit ja tein itselleni veneen. Tein töitä kiinteistövälittäjänä ja ajattelin, että kesämökkitonttilaiset ja kesämökkiläiset, joille möin kesämökin tai tontin, tarvitsevat myös veneen. Tein pienen markkinatutkimuksen ja totesin, että ajatus ei ollut harhaanjohtava, Esko Juvonen kertoo yrityksensä ensiaskeleista.

Juvonen teki itse muotin ja suunnitteli veneen, jota markkinoitiin soittokierroksella kesämökkiläisille. Heistä syntyi ensimmäinen pääasiallinen asiakaskunta, joka kasvoi pienten ilmoitusten kautta.

Markkinointi laajentui lehtimainontaan ja erityisesti venelehtiin. Osallistuminen Messukeskuksen Venemessuille toi aina tilauksia kunnon rypäyksen.

Liiketoiminta laventui varastointiin ja huoltoon

Mariner-veneiden valmistus ja myynti olivat alkuajan yrityksen pääliiketoimintaa. Mariner-vene oli pidetty hyvän merikelpoisuutensa vuoksi ja se valittiin kerran myös Vuoden Veneeksi.

1990-luvulla Juvonen investoi ja rakennutti jo aiemmin hankitulle maatilalle Inkooseen reilusti lisää hallitilaa.

– Siinä kohtaa pohdittiin, miten hommaa voidaan suurentaa, Juvonen kertoo.

Veneentekemisen ohella yritys teki erilaisia lasikuitutöitä alihankintana.

Pitkäaikaisemmaksi toiminnaksi muodostui kuitenkin telakointi, huoltopalveluiden tuottaminen ja veneiden korjaus sekä muiden venemerkkien jälleenmyynti.

Perheyritys, jonka edellytykset tulevaisuuteen ovat kunnossa

Marengo Oy on ollut alusta asti perheyritys. Aluksi mukana liiketoiminnassa olivat vaimo ja veli. 1980-luvulla veljen eläköidyttyä yritys siirtyi kokonaan Esko Juvoselle. Sittemmin mukaan tulivat oma tytär, joka jatkoi muihin töihin, ja poika, joka on mukana edelleen.

– Tarkoitus on vielä, ennen kuin saappaat herkeää heilumasta, rakentaa poikani kanssa kolmisen tuhatta neliötä uutta lämmitettyä telakointihallia, koska siitä näyttää olevan suuri puute. Tällä tavalla tulevaisuus on varmaan turvattu tuleville sukupolville ja tilaa riittää heidänkin jälkeen toteuttaa mitä hyvänsä, Juvonen kuvaa tulevaisuudensuunnitelmia.

Monessa mukana

Esko Juvonen on yritystoiminnan lisäksi ollut aktiivinen yhteiskunnallisessa toiminnassa. Hän on ollut mukana perustamassa useita yhdistyksiä, kuten Inkoon Yrittäjiä, jossa hän toimi aktiivisesti viisitoista vuotta. Kuntapolitiikassa tutuksi tulivat niin lautakuntatyö kuin kunnan hallituksen toiminta. Muita vaikuttamispaikkoja ovat olleet satamayhtiön hallitus ja Länsi-Uudenmaan maakuntakaavan ohjaustoimikunta. 

Yrittäjien tapa kunnioittaa ja antaa tunnustusta yrittäjäkollegalle

Uudenmaan Yrittäjät palkitsee Elämäntyöpalkinnolla vuosittain henkilön, joka on toiminut Uudellamaalla yrittäjänä merkittävän pitkän ajan ja esimerkillisellä tavalla edistänyt yrittäjyyttä. Ehdotuksen palkittavasta henkilöstä voi tehdä kuka tahansa ja palkinnon saajan valitsee Uudenmaan Yrittäjien hallitus.

-Esko Juvosen yrittäjämatka on hieno osoitus pitkästä yrittäjyydestä ja erityisesti yrityksen mukautumisesta muuttuviin tilanteisiin toiminnan painopisteitä vaihtamalla. Samaan aikaan hän on toiminut koko yhteiskunnan hyväksi erilaisissa yhdistyksissä ja kunnallispolitiikassa, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Aalto sanoo.

Katso video >>