19.8.2020 klo 14:04
Uutinen

Espanjan Aurinkorannikon suomalaisyrittäjät pinteessä, osa lopettanut toimintansa – ”Tilanne on kauhea”

Jos koronakriisi jatkuu Aurinkorannikolla myös keväällä, suomalaisyrittäjät alkavat olla todellisessa pulassa.

Ravintola Kukkoa ja Fuengirola.fi -mediayritystä Fuengirolassa pyörittävä Antti Pekkarinen ei omien sanojensa mukaan osaa enää olla kovinkaan huolestunut koronakriisistä, koska siitä on tullut arkipäivää.

– Onhan tämä tilanne ollut kauhea. Ravintolapuoli on ollut käytännössä kiinni koko kevään ja kesän. Suljimme maaliskuun puolivälissä. Jonkin aikaa toimitimme ruokaa koteihin ja katoimme hieman kuluja. Olen oppinut elämään niin, että maalis-joulukuuta ei ole ollut yrityksen kannalta olemassakaan. En tiedä, onko tässä sitten joku suojelumoodi päällä, hän kuvailee.

Aurinkorannikolla toimii satoja suomalaisyrityksiä. Pekkarinen on kuullut muutaman yrittäjän lopettaneen ja lähteneen Suomeen.

– Lopullinen tilanne selviää syksyllä. Moni suomalaisyrittäjä laittaa normaalistikin kesäksi kiinni, koska suomalaisia turisteja on silloin vähemmän. Tosin jo keväällä jokunen suomalainen ilmoitti laittavansa pillit pussiin.

Yksi heistä on Miska Pekkola, joka vielä keväällä pyöritti Sami’s Beach Barin toimintaa Fuengirolan rantabulevardilla.

– Huomasimme Espanjan lockdownin aikana, että suomalaiset ja britit lähtivät pois maasta. Ei siinä tilanteessa ollut järkeä pitää ravintolaa auki, koska asiakkaamme koostuivat näistä kansallisuuksista.

Kun karanteenimäärätykset tiukkenivat, Pekkola teki päätöksen.

– Viesti rupesi olemaan sellainen, että kukaan ei matkusta lomalle. Tajusimme, että asiakkaita ei tule olemaan koko kesän aikana. Siinä vaiheessa laitoin liiketoiminnan myyntiin.

Pekkola oli juuri ehtinyt uusia ravintolan keittiökalusteet. Hän toimii vuokratilassa, joten kaupan kohteena on liiketoiminta ja kalusteet. Vielä ostajaa ei ole ilmaantunut.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että en ihan heti ole avaamassa paikkaa, jos sitä ei saada myytyä. En usko, että asiakkaat palaavat ennen vuodenvaihdetta. Syksyllä mietitään, mitä ravintolan kanssa tehdään.

Kesän Pekkola on ollut Suomessa. Hän pyörittää Naantalin vierasvenesatamaa. Talviasunto on Espanjassa, jonne Pekkola on palaamassa syyskuun lopussa. Ellei tule uutta lockdownia.

– Siihen ei tee enää mieli. Seitsemän viikkoa keväällä riitti.

Kotimaiset artistit vasta keväällä

Antti Pekkarisen tavoitteena on avata ravintola Kukko lokakuun alussa. Ravintola Kukko on tunnettu suomalaisista artisteista. Heitä ei nähdä tulevana syksynä.

– Kaikille on viestitetty, että ryhdymme nyt suunnittelemaan kevättä. Syksy mennään paikallisilla esiintyjillä ja ruoka edellä.

Espanjassa ravintoloita on ohjeistettu niin, että pöydässä saa olla enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Pöytien väli on oltava 1,5 metriä. Ravintolan on suljettava ovensa viimeistään yhdeltä yöllä. Ravintola Kukkoon rajoitus ei vaikuta, sillä se suljetaan normaalistikin kymmeneltä illalla.

– Suurin riski on, että yleisö ei uskalla liikkua mihinkään. Siksi emme halua lähteä leikkimään ja tuomaan tänne kotimaisia artisteja.

Pekkarisen yritys operoi myös matkatoimistoa. Senkin toiminta on ollut viime kuukausina hiljaista.

– Tietenkään kukaan ei ole uskaltanut ostaa mitään. Myös siinä keskitymme kevääseen.

Mollivoittoista on ollut myös Fuengirolan Uutiset SL -yrityksen kustantaman ilmaisjakelulehden liiketoiminta, jossa Pekkarinen on mukana. Mainostajat kaikkosivat, koska moni suomalainen yritys on joutunut sulkemaan ovensa.

– Iso osa ilmoittajistamme on ravintoloita ja kauneushoitoloita. Suurin osa niistä meni keväällä kiinni lain määrääminä. Kun yritykset saivat avata ovensa kesällä, suomalainen asiakaskunta on ollut vähissä. Onneksi olemme saaneet jonkin verran brändi- ja rekryilmoituksia, olemme jotenkin pärjänneet.

Viime keväänä Fuengirola.fi -palvelun verkkokävijöiden määrä teki uuden ennätyksen, mutta samaan aikaan ilmoitusmyynti laski.

– Onhan se selvä, jos ilmoittajilla ei ole tuotetta, jota mainostaa. Aurinkorannikko on kuitenkin kummallinen alue. Se tippuu nopeasti, mutta toisaalta myös nousee nopeasti.

Pekkarinen virittelee parhaillaan uusia tuotteita, jotka lanseerataan syksyn aikana.

– Niistä ei voi vielä kertoa. Kaikki liittyvät digitaalisiin palveluihin sekä ravintola- että mediapuolella. Nyt olemme joutuneet ottamaan sen digiloikan, jota on suunniteltu pitkään.

Hän luottaa parempaan kevääseen.

– Jos yhtä huono koronatilanne jatkuu edelleen, se on tietysti vakavampi paikka, koska rahoitusmallit alkavat olla kulutettu loppuun. Aiomme kuitenkin taistella tämän läpi. Jos kevät on parempi, käännymme nousuun, vaikka velkaa tulee lisää. Se on yrittäjän elämää.

”Suomalainen media pelottelee”

Aurinkorannikolla asuntoja välittävät Rami ja Hanna Lehto ovat jatkaneet työtään lähes normaalisti myös koronaepidemian aikana.

– Asuntomarkkinatilanne on kohtuullinen. Kysyntää on suhteellisen paljon, mutta ongelmana on, että ihmiset eivät halua matkustaa. Ainakin suomalainen kysyntä on hiljaisempaa kuin tavallisesti, Rami Lehto kertoo.

Lehdot ovat pärjänneet, koska he eivät ole ainoastaan suomalaisten ostajien varassa.

– Tuntuu siltä, että suomalainen lehdistö on pelotellut ihmisiä Espanjan tilanteella. Muut pohjoismaalaiset ovat nyt aktiivisempia markkinoilla. Suomalaisilla välittäjillä, jotka keskittyvät vain kotimaisiin asiakkaisiin, on voinut olla vaikeampaa. Emme ole silti huomanneet, että suomalaisia asuntovälittäjiä olisi lähtenyt pois.

Lehdot ovat profiloituneet arvokkaampien kohteiden välittämiseen. Ainakaan niissä ei ole ollut paineita hintojen laskuun.

– En ole törmännyt alennusmyyntiin, joka kertonee eniten siitä, että asuntojen omistajilla ei ole ainakaan toistaiseksi ns. myyntipakkoa, Rami Lehto sanoo.

Vuokramarkkinoilla tilanne on hankalampi.

– Kapasiteettia on nyt paljon, mutta tulijoita ei ole.

Muokattu 20.8.2020: Korjattu tieto ilmaisjakelulehden kustantajasta.

Kuva: Antti Pekkarisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi