1.9.2020 klo 15:05
Uutinen

Espoolaisravintola sulki ovensa maaliskuussa ja harkitsee tekevänsä saman ensi viikolla – liikevaihto on tuplaantunut

Espoon Kivenlahdessa toimiva Taste of Thailand -ravintolan omistaja Mika Lahdelma sulki ravintolan ovet viime maaliskuussa ennen kuin hallitus sitä suositti. Oveen tuli kioskin luukku Take away -asiakkaille ja lähetit veivät ruokaa espoolaisille sekä kirkkonummelaisille asiakkaille.

– Lopetimme lounasruokailun ensin. Koronapaniikki alkoi näkyä ihmisten käytöksessä, eivätkä he enää halunneet tulla ravintolaan. Jos joku aivasti, loputkin karkasivat. Ihmiset alkoivat jäädä etätöihin ja kotiinkuljetukset räjähtivät käsiin, Lahdelma kertoo.

Tilausten määrä oli niin kova, ettei muulle olisi ollut enää aikaakaan. Pian ravintola joutui jo palkata lisäväkeä, ensin vuokratyövoimaa ja sitten vakituisia, ruokaa kuljettamaan.

– Meillä on koko ajan kolme kuskia ajossa, sillä toimitamme itse kuljetukset. Olemme myös Foodoran listoilla, mutta pääasiassa tilaukset tulevat meille suoraan, Lahdelma kertoo.

Ravintola jälleen kiinni

Taste of Thailandin liikevaihto tuplaantui keväällä ja tällä hetkellä näyttää, että koko vuoden liikevaihto on kasvamassa viime vuoden 440 000 eurosta 800 000 euroon. Tammi- ja helmikuu ennen koronakriisiä olivat vuoden hiljaisimmat kuukaudet.

– Keväällä ihmiset maksoivat ennakkoon, eivätkä halunneet olla kuskin kanssa tekemisissä. Kesällä he kaipasivat jo kontaktia ja maksoivat ruoat tilauksen yhteydessä. Kesän mittaan meillä on käynyt ravintolassakin enemmän asiakkaita, kuin normaalisti, Lahdelma sanoo.

Syksyn mittaan Espoon lähialueiden kouluissa on alkanut jälleen tautitapausten määrä nousta. Taste of Thailand lopetti lounaan tarjoilemisen elokuun lopulla ja harkitsee koko ravintolan sulkemista syyskuun toisella viikolla.

– Isäni sai alkuvuodesta sydänkohtauksen ja joutui leikkaukseen. En voinut ottaa riskiä, että levittäisin tautia. Henkilökuntakin on ollut tyytyväinen, kun ei ole tarvinnut pelätä tartuntaa yhtä paljon. Asiakkailtakin palaute on ollut pääasiassa hyvää. Sairastuminen on suurin uhka liiketoiminnallemme.

Valttina valikoima

Lahdelma uskoo, että Taste of Thailandin toimintatapa voisi olla mahdollinen monelle muullekin ravintoloitsijalle. Espoon Kivenlahdessa on se etu, että lähialueilla on paljon perheitä, joiden vanhemmat ovat etätöissä, eli perhe täytyy ruokkia monta kertaa päivässä.

– Moni otti meiltä ensin lounaan itselleen ja illemmalla vielä illallisen koko perheelle. Lähialueilla ei ole paljon muuta kuin pitsaa ja kebabia tarjolla, joten meidän monipuoliselle valikoimallemme on kysyntää, Lahdelma sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola(at) yrittajat.fi