epy
11.11.2022 klo 09:09
Uutinen

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien Yksinyrittäjien verkostoryhmä Eduskunnassa

Yksinyrittäjien verkostoryhmä jätti torstaina 10.11.2022 alueemme kansanedustajien tapaamisessa lausunnon toiminimiyrittäjien omistajanvaihdosten verokohtelusta. Yksinyrittäjät haluavat yrityksensä toiminnan jatkuvan oman yrittäjäuran päättymisen lähestyessä. Lausunnon luovuttivat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi, varapuheenjohtaja Jaana Rinta-Valkama ja Yksinyrittäjien verkostoryhmän puheenjohtaja Esko Katila. Lausuntoa olivat vastaanottamassa kansanedustajat Paula Risikko, Juha Mäenpää ja Janne Sankelo. Poissaolleet saivat terveiset sähköisessä muodossa.

Vilkkaassa keskustelussa nousivat esiin myös yksinyrittäjiä puhuttaneet aiheet, kuten verottajan valmistelema transaktiokohtainen alv-raportointi, toiminimiyrittäjän tarve liikunta- ja kulttuuriseteleille, YEL ja yrittäjän sosiaaliturva sekä yrittäjien ikääntyminen.

Tapaamisessa käytiin läpi myös tänä vuonna tehdyn yksinyrittäjäkyselyn tuloksia. Kyselyyn vastanneista yrittäjistä 70 % halusi löytää yritystoiminnalleen jatkajan. Liiketoiminnan jatkumisella ei ole merkitystä vain yrittäjälle; vaikutus kertautuu verotulojen ja verkostomaisen toiminnan kautta myös yrittäjän kotikuntaan ja sen elinvoimaisuuteen.

Yrityksen omistajanvaihdos on myös kasvun mahdollisuus – ostamalla toimivan yrityksen liiketoiminnan voi kasvattaa omaa yritystoimintaansa ja luoda siten mahdollisuuden työllistämiselle.

Yksinyrittäjien merkitys yhteiskunnalle, taloudelle ja työllisyydelle on merkittävä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 yksinyrittäjiä on Suomessa 194 000. Yksinyrittäjien yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa on 26 mrd euroa. Yksinyrittäjät työllistävät itsensä, toimivat verkostomaisesti ja haluavat myös kasvaa.

Suomi tarvitsee yrittäjänsä!