17.1.2022 klo 15:51
Uutinen

Ethän unohda tavaramerkkisuojan ja aineettoman omaisuuden selvitystukia – parannellut tukimuodot kannattaa nyt hyödyntää

EU:n teollisuusoikeusvirasto EUIPO jakaa tukea tavaramerkki- ja mallioikeushakemuksiin viime vuotta enemmän ja joustavammin ehdoin.

EU:n teollisuusoikeusvirasto EUIPO jakaa pk-yrityksille taloudellista tukea aineettoman omaisuutensa suojaamiseen ja sen hallinnan kehittämiseen Ideas Powered for Business SME Fund -avustusohjelmasta.

Tukea voi saada tavaramerkki- ja mallioikeushakemuksiin, kansallisiin patenttihakemuksiin ja IPR-esianalyysipalveluun, jotka kulkevat nimellä IP Scan.

Tämä tukimuoto syntyi jo viime vuonna, mutta tänä vuonna sen ehtoja ja käyttöä on entisestään helpotettu.

– Tukimuotoa on nyt helpompi käyttää. Tänä vuonna ei ole erityisiä aikaikkunoita, vaan tukea voi hakea milloin vain 16. joulukuuta saakka. Tukien osuus on myös kasvanut, eikä tukea ole niin kova kiire käyttää kuin ennen. Arvoseteli on voimassa neljä kuukautta tuen myöntämisestä ja aikaa voi jatkaa pari kuukautta, kun se viime vuonna piti käyttää kuukauden sisään hyväksymisestä, PRH:n johtava neuvontalakimies Tuulimarja Myllymäki kertoo.

Näitä voit hakea

EUIPO myöntää yrityksille kahdentyyppisiä arvoseteleitä, joista tavaramerkki- ja mallioikeusmaksuihin sekä IP Scan -palveluun tarkoitettu seteli on 1500 euron arvoinen.

Kansallisten patenttihakemusten virastomaksuihin tarkoitettu arvoseteli on 750 euron arvoinen.

Yritys voi hakea molempia seteleitä vuoden 2022 aikana ja saada niitä yhden kumpaakin. Siten tukea voi saada yhteensä 2250 euroa.

Esianalyysipalvelusta voi saada tukea jopa 90 prosenttia.

Kansallisten tavaramerkkien ja mallioikeuksien hakemusmaksuista korvaus on 75 prosenttia kansallisissa virastoissa EU-alueella, kuten PRH:ssa Suomessa.

EU-tavaramerkkien ja -mallioikeuksien hakemusmaksuista, lisäluokkamaksuista sekä tutkinta-, rekisteröinti- ja julkaisemismaksuista sekä julkaisemisen lykkäämismaksuista Euroopan unionin teollisoikeuksien virastossa EUIPOssa korvaus on 75 prosenttia.

Tavaramerkki- ja mallioikeushakemusten perusmaksuista ja nimeämismaksuista EU:n ulkopuolella on 50 prosenttia, ja kansallisen patentin hakemiseen liittyvistä virastomaksuista, kuten hakemus- ja julkaisumaksut, kansallisissa virastoissa EU-alueella, kuten PRH:ssa Suomessa.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä huomauttaa, että erityisesti EU-tavaramerkkien osalta tuki on merkittävä.

– Kansallisiinkin tavaramerkkihakemuksin tukea kannattaa hakea, mutta erityisesti EU-tavaramerkkin hakuun tuki on tuntuva. Sen lisäksi, että tuet on viime vuotta suurempia, esimerkiksi aineettoman omaisuuden analyysipalvelua on viime vuotta paremmin tarjolla, eli sekin helpottaa palvelun konkreettista saamista, Mäkelä sanoo.

– Nyt on oiva hetki suojausten hakemiseen ja yrityksen IPR-tilanteen kartoitukseen, Tuulimarja Myllymäki toteaa.

Lue lisää tuesta PRH:n sivuilta.

Elina Hakola