6.3.2018 klo 11:02
Uutinen

Etkö ole toimittanut kaupparekisteriin tilinpäätöstietoja – 66 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa liipasimella

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) siivoaa kaupparekisteristä osakeyhtiöitä ja osuuskuntia, jotka eivät ole toimittaneet tilinpäätöstietojaan määräajoissa.

PRH:n mukaan kaupparekisterissä on noin 66 000 yritystä, jotka eivät ole ilmoittaneet tilinpäätöstään.

Nyt PRH aikoo poistaa kaupparekisteristä osakeyhtiöitä ja osuuskuntia, jos ne eivät kehotuksista huolimatta toimita tilinpäätöstietojaan.

Poistomenettely tehdään viidessä erässä. Jokaiseen erään PRH pyrkii ottamaan 5 000 yritystä.

Ensimmäiseksi yritys saa kehotuskirjeen, jonka antaa kaksi viikkoa aikaa toimittaa puuttuvat tiedot. Muussa tapauksessa kaupparekisteritietoihin tulee merkintä ja kuulutus. Viimeisenä toimenpiteenä yritys poistetaan kaupparekisteristä, jos tietoja ei toimiteta kolmen kuukauden kuluessa

Kehotuskirjeiden postitus alkoi helmikuussa ja se jatkuu huhti-, kesä-, syys- ja marraskuussa.

– Jokaisen osakeyhtiön tulee laatia tilinpäätös riippumatta siitä, onko tilikaudella harjoitettu yritystoimintaa tai ei. Laki velvoittaa myös siihen, että tilinpäätös tulee ilmoittaa PRH:lle. PRH:n Virre-palvelusta voi helposti tarkistaa maksutta, onko oman yrityksen tiedot rekisteröity kaupparekisteriin, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

– On tärkeää, että tilinpäätös toimitetaan kaupparekisteriin. Jos yhtiö poistetaan rekisteristä, se ei voi enää harjoittaa yritystoimintaa. Jos kuitenkin vahinko on jo ehtinyt epähuomiossa tapahtua, yrittäjä voi hakea yrityksen palauttamista kaupparekisteriin, Toivonen toteaa.

Lisätietoja löydät täältä.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill