Kuva: Pixhill
25.4.2023 klo 12:35
Uutinen

Etla: Paikallinen sopiminen ei laskenut palkkoja – Yrittäjien Salminen: ”Ennakkopelottelu oli jälleen kerran liioiteltua”

Paikalliseen yrityskohtaiseen sopimiseen siirtyminen ei laskenut palkkoja metsäteollisuudessa tai ohjelmistoalalla, kertoo tuore Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimus.

– Huolet siitä, että siirtyminen pois liittokohtaisesta sopimisesta johtaisi palkkojen huomattavaan laskuun olivat selvästi liioiteltuja. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa sen, sanoo Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen tiedotteessa.

Etlan tutkimuksen mukaan siirtyminen pois liittotason sopimisesta vaikutti vain vähän palkkojen tasoon tai niiden hajontaan.

– Siirtyminen yrityskohtaiseen sopimiseen nosti paperiteollisuuden työntekijöiden ansioita hieman ja kasvatti yritysten sisäistä palkkahajontaa. Paperiteollisuuden toimihenkilöiden, mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöiden ja toimihenkilöiden sekä ohjelmistoalan osalta vaikutukset ovat pääosin samansuuntaisia, mutta eivät tilastollisesti merkitseviä, Etla kertoo tiedotteessaan.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kommentoi tutkimusta tuoreeltaan.

– Ennakkopelottelu oli – jälleen kerran – liioiteltua. Jo aiemmin on todettu, että paikallinen sopiminen voisi jopa kasvattaa palkkoja kuten nyt Etlan tutkimuskin näyttää. Tärkeintä on mahdollisuus joustavuudelle maailman muuttuessa, puheenjohtaja Salminen kirjoitti Twitterissä.

Lisää Etlan tutkimuksesta voi lukea tästä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus