Eukonkanto
Eukonkannon MM-kisat järjestetään tänä vuonna 25. kerran.
24.6.2022 klo 08:20
Uutinen

Eukonkanto täyttää 25 vuotta – Tiesitkö tämän järjestäjistä?

Eukonkannon MM-kisat täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Tapahtumaa järjestävä yrittäjäjärjestö odottaa paikalle 10 000 vierasta.

Sonkajärven Yrittäjien puheenjohtaja Henri Jauhiainen on tyytyväinen, että tänä vuonna Sonkajärvellä nähdään jälleen tuhansia eukonkannosta kiinnostuneita. Tapahtuma järjestetään 1.–2. heinäkuuta.

– Koronavuosien jälkeen tämä on paluu normaaliin arkeen siinä mielessä, että tapahtuma pystytään järjestämään. Kahtena viime vuonna se on jouduttu perumaan. Se aiheutti isoja taloudellisia haasteita.

Järjestäjät lähtivät rohkeasti suunnittelemaan juhlavuoden tapahtumaa, jossa on panostettu etenkin viihde-elämyksiin.

– Juhlavuosi näkyy niin, että olemme panostaneet normaalia enemmän artisteihin. Perjantaina iltabileissä pääartistina on Jukka Poika ja lauantaina Laura Voutilainen. Jauhiainen kertoo.

Korona näkyy edelleen

Jauhiaisen mukaan kisaajia odotetaan lähes entiseen tapaan, mutta korona verottaa edelleen jonkin verran kansainvälisten osanottajien määrää.

– Kilpailijoita on mukana Tanskasta, Englannista, Irlannista, Ruotsista, Virosta, Liettuasta, Saksasta ja kauimmainen tulee Filippiineiltä asti, Jauhiainen listaa. Kaikkiaan kisapareja on mukana 24 kappaletta. Ikämiessarjassa on lisäksi viisi paria.

Sonkajärven Yrittäjät ry omistaa 100 prosenttia eukonkantotapahtumasta. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä kunnan, yhdistysten ja urheiluseurojen kanssa. Rataan ei ole tehty muutoksia kertaakaan tapahtuman historian aikana.

Jauhiainen odottaa paikalle noin 10 000 ihmistä. Kahden päivän aikana kävijöille on tarjolla kisojen lisäksi runsaasti oheisohjelmaa. 

– Se olisi koronavuosien jälkeen hyvä saavutus.

Vaikka kyseessä ei ole enää pieni tapahtuma, yrittäjäjärjestölle MM-kisat ei ole merkittävä taloudellinen rahanlähde.

– Käytännössä elämme kädestä suuhun. Saamme yhteistyökumppaneilta avustusta artistien palkkioiden maksuun. Talkooporukoille ja seuroille maksamme talkootyöstä. Kunta on meille tärkeä yhteistyökumppani, Jauhiainen sanoo.

Välilliset vaikutukset pienelle, vajaan 4 000 asukkaan Sonkajärvelle ovat kuitenkin merkittävät. Tapahtumasta hyötyvät muun muassa majoitusyrittäjät, taksi- ja ravintolayrittäjät sekä huoltoasemat.

– Yhdessä tekemisen meininki on tärkeä osa tapahtumaa. Uskon, että se on yksi syy siihen, miksi Sonkajärven yrittäjäyhdistyksen järjestäytymisaste on ollut Suomen huipputasoa.

Jauhiainen on kotoisin Sonkajärveltä ja on ollut pienestä lähtien mukana eukonkantotapahtuman järjestelyissä. Hänen yrityksen Ruukintupa toimii matkailualalla.

Pauli Reinikainen