9.3.2020 klo 10:48
Uutinen

EU:n ulkopuolella koronakaranteenissa oleva ei saa tartuntatautipäivärahaa – Työnantajan täytyy ilmoittaa ansionmenetyksestä

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, mutta EU:n ulkopuolella eristyksessä tai karanteenissa oleville sitä ei makseta.

Jos työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään esimerkiksi koronaviruksen takia, Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa korvauksena ansionmenetyksestä.

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se on täysimääräinen korvaus työntekijän ansionmenetyksestä. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos olisi ollut töissä.

Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella.

Korvaako vakuutus, jos koronavirus iskee? Yrittäjä, tarkista oleelliset tiedot – toimi näin

Tartuntatautipäivärahan saamisen edellytyksenä on, että kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on tehnyt päätöksen työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista. Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa siinäkin tapauksessa, että alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja joutuu olemaan poissa työstä, koska lapsi on määrätty pidettäväksi kotona taudin leviämisen estämiseksi.

Työnantaja, joka maksaa palkkaa työntekijänsä poissaolomääräyksen ajalta, voi hakea tartuntatautipäivärahaa Kelasta. Jos työnantaja kuitenkin järjestää työntekijälleen samapalkkaista työtä työstä poissaolon ajaksi, oikeutta tartuntatautipäivärahaan ei ole. Tämä koskee esimerkiksi etätyötä. Jos muusta työstä maksettava palkka on pienempi, maksetaan tartuntatautipäivärahaa menetetyn ansion osalta.

Tartuntatautipäivärahaa varten Kela tarvitsee työnantajalta ilmoituksen työntekijän ansionmenetyksestä ja poissaoloajasta.

Työnantajan pitää ilmoittaa ansionmenetyksestä ja poissaolosta Kelaan riippumatta siitä, maksaako työnantaja poissaolon ajalta palkkaa vai ei.

Toistaiseksi Kelaan ei ole tullut karanteeneihin liittyviä hakemuksia.

Lisätietoa tartuntatautipäivärahasta löytyy Kelan sivuilta.

Lue lisää:

Koronaviruksen aiheuttamisen tuotanto-ongelmien vaikutukset näkyvät vielä kuukausien päästä – Business Finland kartoitti vaikutuksia yrityksiin

Koronavirus sekoitti tilaukset, kaupan ja rekrytoinnit – ”Kaupassa sain vihaisia katseita, kun unohdin kasvomaskin”

Juttua päivitetty 11.3 klo 13.35 päivärahan maksamisesta EU-alueella Kelan korvauskäytännön muututtua.

Toimitus (at) yrittajat.fi