Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Leila Kuivalaisen Las Canteras Lifestyle -vaateputiikissa shoppailee turisteja kaikista maailman kolkista. Kuva: Leila Kuivalainen
13.2.2024 klo 07:38
Uutinen

Ex-nokialainen vaihtoi alaa ja muutti Kanarialle – ”Hermostutti hypätä insinööritaustalta vaatekaupan omistajaksi”

Leila Kuivalainen selvisi espanjalaisen byrokratian koukeroista sekä korona-ajan turistikadosta. Nyt Las Palmasissa sijaitsevalla vaateputiikilla menee hyvin.

Siinä missä moni entinen nokialainen on nykyisin vastaavissa it-alan töissä muissa yrityksissä, on Leila Kuivalainen päätynyt aivan toiselle alalle ja yrittäjäksi.

Hän pyörittää Gran Canarialla Las Palmasin kaupungissa vaateputiikkia.

– Urapolkuni on epätavallinen, Kuivalainen toteaa.

Kuivalainen työskenteli 16 vuoden ajan Nokialla verkkopuolen insinöörinä eri maissa: Suomen lisäksi Unkarissa, Britanniassa ja Kolumbiassa. Vuonna 2010 hän lopetti insinöörin työt ja teki rohkean loikan. Hän lähti Egyptiin opiskelemaan sukelluskouluttajaksi.

Koulutuksen jälkeen hän toimi sukelluskouluttajana ja harkitsi ostavansa paikallisen sukelluskeskuksen.

– Sitten tuli arabikevät, ja turismi loppui kuin seinään, Kuivalainen kertoo.

Vuodenvaihteeseen 2010–2011 ajoittuneen arabikevään aloitti Tunisian vallankumous, mikä johti mielenosoitusten ja kansannousujen aaltoon muissakin arabimaissa.

Kahden Egyptissä vietetyn vuoden jälkeen Kuivalainen päätti vuonna 2013 lähteä kirjaimellisesti turvallisemmille vesille, tällä kertaa Gran Canarian eteläosaan sukelluskouluttajaksi.

– Se oli raskasta työtä henkisesti ja fyysisesti. Tein pitkiä päiviä, ja palkka oli huono. Ehkä parikymppisenä olisin jaksanut sitä pidempään, mutta en nelikymppisenä, hän naurahtaa.

Vuonna 2014 Kuivalainen muutti Gran Canarian pohjoisosaan Las Palmasiin ja meni työntekijäksi Las Canteras Lifestyle -vaateliikkeeseen. Useamman vuoden ajan hän sai tuntumaa liikkeen pyörittämisestä, kun putiikin omistaja vietti pitkiä aikoja Balilla.

Kun omistaja halusi vuonna 2019 myydä putiikkinsa, Kuivalainen osti sen ja ryhtyi ensimmäistä kertaa elämässään yrittäjäksi.

– Hermostutti hypätä insinööritaustalta yhtäkkiä vaatekaupan omistajaksi. En ymmärtänyt muodista mitään eikä se ollut edes intohimoni.

Byrokratian ja koronan kourissa

Mikä sitten inspiroi ostamaan vaateputiikin?

– Toinen vaihtoehto olisi ollut ryhtyä ravintolatyöntekijäksi, sillä ei täällä insinöörin hommia ole. Kanarialla eletään turismista. Olin juuri ostanut talon, josta minulla oli asuntolainaa. Ajattelin, että kokeillaan nyt, kun työ oli jo tuttua.

Tuoreen yrittäjän alkutaival ei ollut helppo. Kuivalainen joutui etsimään vaatteiden toimittajat ja perehtymään yrittäjän roolissa paikalliseen byrokratiaan.

– Espanjassa on paljon byrokratiaa, ja verotus on todella kummallista. Putiikinpitäjänä verotukseni perustuu liikkeen neliömäärään ja sähkölaskuun. Minun oli pakko hankkia itselleni paikallinen asiainhoitaja.

Kuivalainen tosin huomauttaa, että verotusperusteet ovat pian muuttumassa Espanjassa.

Las Canteras Lifestyle sijaitsee Las Palmasin tunnetuimmalla rantabulevardilla Paseo Las Canterasilla. Kauan ei Kuivalainen ehtinyt olla tuoreena yrittäjänä, kun korona iski.

– Se oli kauheaa aikaa. Korona vaikutti Kanarialla vielä enemmän kuin Suomessa, koska täällä ollaan täysin riippuvaisia turismista. Gran Canariasta tuli aavesaari. Tänne ei tullut kukaan.

Kuivalainen joutui panemaan liikkeen ovat kiinni kahdeksi kuukaudeksi viranomaisten määräyksestä. Vuokra juoksi silti koko ajan. Ensimmäisenä koronavuonna 2020 vaateputiikin myynti romahti 70 prosenttia.

Myynti elpyi

Kun pandemian pahin aika oli selätetty, turistien patoutunut matkustustarve purkautui.

– Vuonna 2022 liikkeessäni kävi ihan hullun paljon porukkaa. Viime vuosi oli hieman hiljaisempi, mutta nyt menee taas paremmin.

Las Canteras Lifestyle myy naisille rentoja rantavaatteita sekä boho-tyylisiä vaatteita, jotka käyvät sekä päivä- että ilta-asuksi. Boho tulee sanasta boheemi. Myös korut, hatut ja turkkilaiset hamam-pyyhkeet tekevät kauppansa.

Kuivalaisen putiikissa shoppailee turisteja kaikista maailman kolkista. Suurin asiakasryhmä on manner-Espanjasta saapuneet turistit, mutta yhtä lailla asiakkaita on muista Euroopan maista. Kaukaisimmat tulevat Yhdysvalloista, Kanadasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

– Suomalaisiakin käy yllättävän paljon. Moni heistä tietää liikkeeni jo ennen matkaa, sillä he ovat huomanneet sen netistä. Las Palmasissa on nykyisin muutenkin suomalaisturisteja enemmän kuin ennen.

Ilmasto ja ihmiset kiehtovat

Suomessa alkavat pian koululaisten hiihtolomat, jotka on porrastettu useammalle viikolle. Kuivalaisen mukaan Gran Canarialle saapuvat hiihtolomalaiset aiheuttavat pienen piikin hänen liikkeensä asiakasmäärissä. Suurta ryntäystä hän ei odota.

– Monet lapsiperheet matkustavat nykyisin koululaisten loma-aikojen ulkopuolella. Veikkaan, että hiihtolomalla tänne tulevista moni menee mieluummin saaren eteläosaan, jossa aurinko paistaa varmemmin kuin täällä pohjoisosassa. Vaikka Las Palmasissa on kyllä saaren paras ranta, Kuivalainen naurahtaa.

Mikä saa kaukaa pohjoisesta saapuneen suomalaisnaisen viihtymään vuodesta toiseen Kanarialla?

– Ilmasto ja ihmiset. Las Palmas on iso kaupunki, josta löytyy kaikkea mahdollista, kuten mahtava ranta, Kuivalainen sanoo.

Entä aiotko jäädä pysyvästi Gran Canarian auringon alle?

– Tällä hetkellä suunnittelen jääväni tänne. Nokialla insinööriaikoinani vaihdoin maata parin kolmen vuoden välein. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos menojalkani alkaa taas vipattaa jossakin vaiheessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen