Mika Poutalan mukaan varsinkin pieniä ja mikroyrityksiä tulee tukea kasvuun, jotta niistä saadaan lisää työpaikkoja. (Kuva: Hannes Honkanen)
4.4.2023 klo 16:56
Uutinen

Ex-pikaluistelija Mika Poutala aloitti kansanedustajan uransa konkreettisella työllä – ”Kun tulee valituksi, niin todellisuus on, että pari seuraavaa päivää sitä poistaa omia kylttejään tienvarsilta”

Eduskuntavaalien viime metreillä Mika Poutala sai sydämentykytyksiä aprillipilasta, jonka mukaan hän olisi vetäytynyt ehdokkuudesta. Pila ei vaikuttanut vaalimenestykseen.

Entinen MM-tason pikaluistelija, yrittäjä Mika Poutala valittiin eduskuntaan sunnuntaina 4873 äänellä.

– Tämä oli odotettua isompi äänimäärä, ja se totta kai tuo positiivisen ja hyvän fiiliksen. Pitkä kampanja tuli tehtyä, ja kaikki laitettua siihen kiinni. Kiva, että se kantoi tulosta, Uudeltamaalta valittu Poutala kertoo tunnelmistaan.

Kristillisdemokraatti Poutala oli eduskuntavaaleissa ehdolla ensimmäistä kertaa. Hän on toiminut reippaat puolitoista vuotta Espoon kaupunginvaltuustossa, ja lisäksi Olympiakomitean hallituksessa sekä urheiluvaliokunnan puheenjohtajana.

Poutalalla on kolme teemaa, joita hän aikoo lähteä edistämään kansanedustajana. Ensimmäinen teema on työn ja yrittäjyyden arvostaminen.

– Työllä pitää tulla toimeen, ja meidän pitää poistaa kannustinloukkuja sosiaaliturvasta, jotta ihmisten kannattaa ottaa kaikkea työtä vastaan. 

Poutalan mukaan varsinkin pieniä ja mikroyrityksiä tulee tukea kasvuun, jotta niistä saadaan lisää työpaikkoja. Esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkaamista pitäisi helpottaa.

– Olemme jo puolueena puhuneet pitkään siitä, että esimerkiksi sivukuluja voisi vuoden, parin ajalta tukea valtion toimesta.

Vähemmän byrokratiaa ja ihmiset liikkeelle

Toinen teema on byrokratian vähentäminen.

– Se koskee kaikkea opettajista sairaanhoitajiin ja valtionhallintoon. Kevyempi byrokratia nopeuttaisi päätöksentekoa ja olisi myös edullisempaa.

Kolmanneksi Poutalan sydäntä on lähellä hyvinvointi yleensä. Hänen mielestään suomalaiset pitäisi saada liikkumaan enemmän.

– Ihmiset pitäisi pitää hyvässä kunnossa niin hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn kuin puolustuksenkin kannalta.

Poutalan mukaan myös työtä nuorten pahoinvoinnin ehkäisemiseksi pitäisi tehdä enemmän.

Tällä hetkellä Poutala on mukana kuudessa yrityksessä perustajana tai osakkaana. Viimeiset viisi vuotta hän on työllistänyt itsensä puhumalla, kiertänyt yrityksissä ja tapahtumissa puhumassa lähinnä key note -puheita ja vetänyt jonkin verran valmennuksia sekä workshopeja. Lisäksi hän on tehnyt erilaisia media-alan töitä, kuten videota, valokuvausta ja podcasteja.

Sydämentykytyksiä aprillipilasta

Poutala sanoo, että eduskuntatyöhön liittyen isoin kysymysmerkki tällä hetkellä on tietenkin hallituskokoonpano.

– Oli se mikä tahansa, kyllä siellä voi omia asioitaan pyrkiä edesauttamaan. 

Poutalan vaalikampanjaa hämmensi aprillipila, jonka mukaan hän olisi vetäytynyt vaaleista. Hän lähetti samana päivänä tiedotteen, jonka mukaan näin ei ollut.

– Yksi lähipiiristäni kysyi, onko se totta. Siinä vaiheessa rupesin huolestumaan, kun joku, joka tuntee minut todella hyvin, kysyy tuollaista.

Poutala ei tiedä, mikä taho pilan takana oli. Huhulta saatiin siivet poikki, kun Poutala teki tiedotteen ja viesti itse aktiivisesti asiasta.

– Se ei ilmeisesti ehtinyt levitä laajemmalle. Kyllä se kieltämättä sai aikaan ylimääräisiä sydämentykytyksiä päivää ennen vaaleja. 

Poutalan tuore kansanedustajan työ alkoi omien tienvarsimainosten keräämisellä.

– Eilen keräsin niitä kokonaisen työpäivän, ja tänään on toinen päivä menossa samaa hommaa. Kun valitaan eduskuntaan, todellisuus on, että pari seuraavaa päivää sitä poistaa omia kylttejään tienvarsilta. Voi olla, että toisilla on isommat tiimit ja apuja, mutta minä hoidan itse tämän, hän naurahtaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen