Venäläisten matkailu itärajalla
Venäläisten ostosmatkailijoiden määrä on kasvanut selvästi parissa viikossa. Kuva: Getty Images
2.8.2022 klo 18:01
Uutinen

”Faktisesti niin tapahtuu” – Venäläiset kiertävät pakotteita itärajalla, eikä asiaan voi tällä hetkellä puuttua: Viisumirajoitusten pelätään johtavan konkursseihin

Venäläisten ostosmatkailu on elvyttänyt monen itärajalla toimivan yrityksen taloutta, mutta samaan aikaan eettiset kysymykset painavat mieltä.

Venäläisten matkailijoiden ryntäys itäiseen Suomeen on herättänyt ristiriitaisia tunteita paikallisten yrittäjien keskuudessa. Uutisoimme äskettäin Imatralla vaatekauppaa pyörittävästä yrittäjästä, jonka asiakasmäärät ovat kasvaneet selvästi venäläisten matkustusrajoitusten poistumisen jälkeen.

Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto on viime aikoina ollut yhteydessä paikallisiin yrittäjiin kuullakseen mielipiteitä venäläisten ostosmatkailusta. 

– Ihmisillä on tästä ristiriitaisia ajatuksia. Lähtökohtaisesti viisumirajoitusten mahdollinen käyttöönotto ei ole Suomen lain mukaan kovin helppo asia. Tärkeintä olisi nyt ratkaista asia joko kansallisella tai EU-tasolla.

”Yrityksissä venäläisiä palvellaan siinä missä muitakin asiakkaita. Kielen perusteella ei voi lähteä syrjimään ketään.”

Marko Hanhisuanto, Etelä-Karjalan Yrittäjät

Venäläisten ostosmatkailijoiden määrä on lisääntynyt merkittävästi viimeisen kahden viikon aikana, mutta määrät ovat vielä kaukana koronapandemiaa edeltäneestä tasosta.

– Yrityksissä venäläisiä palvellaan siinä missä muitakin asiakkaita. Kielen perusteella ei voi lähteä syrjimään ketään.

Osa paikallisista yrityksistä on tehnyt takavuosina merkittäviä investointeja kaupan ja palveluiden alalle, pitkälti venäläisiä matkailijoita silmälläpitäen. Hanhisuannon mukaan yrittäjät ovat tyytyväisiä matkailun avautumiseen, mutta samaan aikaan moraalinen ja eettinen puoli askarruttaa monia.

– Emme missään nimessä halua, että EU-pakotteita kierretään ostosmatkailun kautta. Faktisesti niin tapahtuu, koska esimerkiksi varaosien vienti EU-maista on kielletty. Samaan aikaan venäläinen matkailija voi ostaa Suomesta varaosia.

EU-komissio on asettanut venäläisille 300 euron kertaostosrajoituksen ylellisyystuotteille. Tullin tehtävänä on valvoa tax free -kauppaa.

– Osa kaupoista on ilmoittanut, etteivät ne myy venäläisille yli 300 euron arvoisia tavaroita. Jos venäläinen asiakas maksaa tuotteesta täyden hinnan, eikä halua tax free -palautusta, kukaan ei voi tietää, jääkö tuote Suomeen vai viedäänkö se rajan yli, Hanhisuanto sanoo.

”Konkursseja tullaan näkemään”

Lappeenrantalainen TAK Oy on seurannut matkailua itärajalla vuodesta 1997. Yritys on haastatellut vuosien ajan Suomessa vierailleita venäläisiä matkailijoita Kaakkois-Suomen raja-asemalla. Koronapademian aikana haastattelut laitettiin jäihin matkustusrajoitusten takia, eikä niitä ole vielä aloitettu.

TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka on seurannut mielenkiinnolla keskustelua mahdollisista viisumirajoituksista venäläisille matkailijoille. Asiassa odotetaan hallituksen päätöstä lähiaikoina. Osa poliitikoista on kannattanut matkustuskieltoa venäläisille, joilla ei ole erityistä syytä tulla maahan.

– Yksittäisen yrittäjän näkökulmasta voi kuulostaa kohtuuttomalta, että venäläisille turisteille kohdistetaan pakotteita, mutta samaan aikaan esimerkiksi kaasutoimituksia Eurooppaan jatketaan. Kauppiailta evätään mahdollisuus omaan liiketoimintaan sitä kautta, ettei venäläisiä päästeä maahan.

Nurkka viittaa useita itärajan yrittäjiä koskevaan kurimukseen, joka on kestänyt koko korona-ajan.

– Yrittäjät ovat odottaneet, että matkustus avautuisi ja asiakasmäärät palautuisivat normaalille tasolle. Erityisen vaikeassa asemassa ovat olleet esimerkiksi Nuijamaantien varrella olevat yritykset, joiden toiminta on ollut pitkälti venäläismatkailijoiden varassa. Yrittäjät, joille venäläiset ovat olleet avainasiakasryhmä, ovat todella huolissaan. Joitakin konkursseja tullaan varmasti näkemään, jos viisumien myöntämistä rajoitetaan.

Kauttakulku ei ole tällä hetkellä merkittävä ongelma

Suomessa on pelätty venäläisten käyttävän Suomea kauttakulkumaana muualle Eurooppaan. Nurkan mukaan pelko ei ole aiheeton, mutta ei kyseessä ei myöskään ole merkittävä ongelma.

– Selvästi on ollut havaittavissa, että paljon Suomessa käyneet venäläiset jatkavat usein matkaa Suomesta myös muihin maihin. Heidän osuutensa kaikista Suomeen tulevista matkustajista on kuitenkin vain joitakin prosentteja.

Jos venäläinen matkustaa Suomen kautta muualle Eurooppaan ja takaisin, henkilön passiin merkitään Suomen rajavartioston leima. Jos venäläinen hakee viisumia Suomen konsulaatista ja matkustaa suoraan esimerkiksi Pietarin kautta muihin Schengen-maihin, passiin ei tule Suomen leimaa vaan kohdemaan leima.

Jos venäläinen matkustaa Suomen kautta muualle Eurooppaan ja takaisin, henkilön passiin merkitään Suomen rajavartioston leima.

– Tämä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä todennäköinen vaihtoehto, sillä venäläiset koneet eivät voi lentää EU-maihin. Toisin sanoen, jotta venäläiset voisivat Suomen myöntämillä viisumeilla matkustaa muihin EU-maihin, täytyisi matka tehdä Suomen kautta, Nurkka huomauttaa.

Suomen kautta muualle EU:n aluelle matkustavien venäläisten olisi poistuttava Suomesta käytännössä joko laivalla tai lentäen.

– Lentomatkustajilta tarkistetaan passit, joten periaatteessa olisi helppo kieltää venäläisten lentomatkustaminen Suomesta kolmansiin maihin. Teoriassa laivamatkustajiltakin voitaisiin kysyä passit, kuten aiemmin kysyttiinkin matkustettaessa Viroon, Nurkka lisää.

Suomeen suuntaavat venäläiset matkailijat ovat viime vuosina tulleet pääsääntöisesti Pietarin alueelta. Yleisin syy maahantuloon on ollut ostosmatka. Nurkan mukaan myös lomamatkat ovat yleistyneet vuosi vuodelta samalla kun venäläisten varallisuus on kasvanut.

Pauli Reinikainen