18.5.2020 klo 12:40
Uutinen

Finnair ei aio lentää viidelle Suomen kentälle ennen talvea – Pentikäinen: Valtionyhtiön tehtävä on tukea elinvoimaa eri puolilla Suomea

Finnair ilmoitti, että se ei lennä vielä kesällä Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan. – Finnair on edelleen valtionyhtiö. Sillä on vahva yhteiskunnallinen tehtävä tukea elinvoimaa eri puolilla Suomea, jyrähtää Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Taustalla on huoli, että lennot loppuvat näihin kaupunkeihin kokonaan.

Maakunnissa ollaan todella huolissaan ja vihaisia Finnairin suunnitelmista. Finnair ei koronan vuoksi lennä tällä hetkellä muun muassa Kokkolaan, Kemiin, Kajaaniin, Joensuuhun ja Jyväskylään.

Yhtiöstä kerrottiin sunnuntaina, että näille kentille ei lennetä vielä kesän aikanakaan. Talvikauden lentojen kohtaloa arvioidaan elokuussa.

– Finnairin tilanne on vaikea. Silti pitää nähdä Finnairin merkittävä rooli Suomen elinvoimalle. Finnair on edelleen valtionyhtiö. Sillä on vahva yhteiskunnallinen tehtävä tukea elinvoimaa eri puolilla Suomea, painottaa Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Finnair ei ole vain silta Suomesta maailmalle ja päinvastoin, vaan myös silta Suomen sisällä ja eri puolilta Suomea maailmalle, Pentikäinen muistuttaa.

– Jos Finnair lopettaa lentonsa maakuntakentille, se on ankara isku näille maakunnille, joista monelle matkailu ja vientiteollisuus ovat henki ja elämä ja joilla ei ole välttämättä korvaavia yhteyksiä, Pentikäinen korostaa.

Monissa maakuntakaupungeissa pelätään nyt, että Finnair opettaa kokonaan lennot näiden kaupunkien kentille. Ylen tietojen mukaan maaliskuussa alkanut lentotauko saattaa jatkua näillä kentillä ainakin vuoden ajan. Mahdollista on, etteivät lennot ala lainkaan. Syynä on koronapandemian takia rajusti vähentynyt lentomatkustus.

– Jos Finnair toteuttaa nämä aikomukset, se on hirveä isku maakuntien elinvoimalle ja yrittäjyydelle – ja outo kiitos siitä, että veronmaksajia tarvitaan Finnairin pelastamiseen

– Jos lennot loppuvat etäällä Helsingistä olevaan maakuntaan, se iskee kovalla voimalla maakunnan elinvoimaan ja yrityskenttään, Mikael Pentikäinen muistuttaa.

Valtion turvattava lentoliikenne

Maakuntakaupunkien yrittäjien ja kaupunginjohtajien kannanotoissa ja kommenteissa tulee esiin syvä huoli Finnairin suunnitelmien vuoksi. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan Yrittäjät vaatii kannanotossaan, että lentoliikenne Kokkola–Pietarsaaren lentoasemalle Kruunupyyhyn turvataan valtion toimin, koska lentoliikenteen jatkuminen ja alueen yhteydet kotimaahan ja ulkomaille ovat alueen elinkeinoelämän kannalta elintärkeitä.

Kannanotossa todetaan, että Keski-Pohjanmaan Yrittäjissä on n. 2.400 jäsenyritystä, joiden toimintaan lentokentän liikennöinnin lakkaaminen vaikuttaa joko suorasti tai epäsuorasti. Lisäksi Finnairin lentojen lakkauttamispäätökset kesänkin osalta vaikuttavat yritysten ulkomaankaupan harjoittamiseen ja näin ollen vaikeuttaa erityisesti yritysten kansainvälisten yhteyksien hoitamista ja luo esteitä vientitoiminnalle.

– Tämä on meidän elinkeinoelämällemme todella kova paikka. Meillä on vientiteollisuutta, joka asioi maailmalla, sanoi Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila Keskipohjanmaa-lehdessä.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoi, että kaupunki pitää palaverin Finnairin kanssa maanantaina jatkosta.

– Vuokatissa oli kaikkien aikojen kovimmat matkailuluvut ennen koronaa, Tolonen kertoi.

Myös ministeri hermostui

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni jyrähti Twitterissä Finnairin suunnitelmista:

– Kotimaan yhteyksiä on syytä palauttaa mahdollisimman pian, kun koronasta toivutaan. Kaikkinainen spekulaatio maan sisäisten reittien kokonaan lakkaamisesta kannattaa lopettaa ennen edes sen alkamista, Kulmuni kirjoitti.

Finnair kertoi sunnuntaina lisäävänsä heinäkuussa lennot muun muassa Turkuun ja Vaasaan. Elokuussa alkavat lennot Ivaloon ja Kittilään, syyskuussa Kuusamoon ja Tampereelle.

Kesän lentotauolla olevien maakuntakenttien lentojen kohtaloa Finnair perustelee vähäisellä kysynnällä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi