Näin paljon yrityslaina kallistui
Kuva: Getty Images
18.3.2024 klo 07:27
Uutinen

Finnvera aloittaa pienempien vientikauppojen vekselirahoituksen

Finnvera alkaa rahoittaa vientikaupassa käytettäviä vekseleitä.

– Vekselirahoitus vastaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toiveeseen mahdollistaen Finnveran suoran vientirahoituksen myös pienemmissä vientikaupoissa. Toivomme, että ratkaisut auttavat suomalaisia viejiä voittamaan kauppoja sekä rohkaisevat yrityksiämme uusille markkinoille ja uusiin asiakassuhteisiin, Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä sanoo tiedotteessa.

Vekselirahoitus soveltuu pääomatavaroiden kauppaan, kun viejä ja ulkomainen ostaja ovat sopineet pitkästä, 2–5 vuoden maksuajasta ja vekseleiden käytöstä velkainstrumenttina.

Vekselirahoitus, kuten Finnveran vuosi sitten käynnistämä vientiluottokin, on Finnveran ja tytäryhtiö Suomen Vientiluotto Oy:n yhteistyönä myöntämä rahoitus. Nyrkkisääntönä on, että vekselirahoitusta käytetään, jos rahoitustarve on noin 0,2–2 miljoonaa euroa ja vientiluottoa tyypillisesti suurempiin, 2–20 miljoonan euron vientikauppoihin.

Vientiluoton tapaan vekselirahoitus hyödyttää sekä viejää että ostajaa. Viejä voi tarjota vekselirahoitusta ostajalle yhteistyössä Finnveran kanssa ja samalla saada käsityksen ostajan luottokelpoisuudesta. Kun rahoittaja ostaa vekselit, viejä saa kauppahinnan tililleen ja ostaja puolestaan pitkän maksuajan ostokselleen.

Luottosopimukseen verrattuna vekseli on yksinkertainen dokumentti, koska vekselin ehdoista ei neuvotella. Tästä syystä vekselirahoituksen hinta on tyypillisesti asiakkaalle edullisempi ja prosessi nopeampi.

– Vekseli on käyttökelpoinen luottoasiakirja vientikauppoihin. Finnvera on kerännyt monista viennin kohdemaista vekselitietoa jo usean vuoden ajan. Tarkistamme vekselirahoituksen soveltuvuuden vientikauppaan tapauskohtaisesti ennen rahoitusindikaation antamista viejälle, Finnveran kehityspäällikkö Minna Lindqvist sanoo.

Näin vekseli toimii

Vekselit ovat siirtokelpoisia ja määrämuotoisia velkasitoumuksia. Jos vekseli on laadittu muotomääräysten mukaan, vekselilainsäädäntö tekee vekselistä sitovan.

Allekirjoittamalla vekselin ostaja sitoutuu maksamaan vekselin määrän sen eräpäivänä viejälle tai viejän määräämälle taholle. Suomen Vientiluotto ostaa viejältä ostajan allekirjoittamat ja viejän siirtämät vekselit vientituotteen toimituksen jälkeen. Vekselit diskontataan, ja Finnvera maksaa viejälle diskonttaushinnan, joka on vekselin arvo vähennettynä rahoituskustannuksilla.

Vekselit voivat olla joko viejän asettamia ja ostajan hyväksymiä vekseleitä (bill of exchange) tai ostajan antamia maksusitoumuksia (promissory note). Se, kumpaa käytetään, riippuu ostajan maan vekselilainsäädännöstä ja vekselikäytännöistä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus