Kuva: Getty Images
14.3.2024 klo 10:30
Uutinen

Finnveran rahoittamien yrityskauppojen määrä laski – ”Korkojen nousu ja epävarmuus heijastuivat”

Finnvera myönsi viime vuonna rahoitusta omistajanvaihdoksiin yhteensä noin 121 miljoonaa euroa, kun määrä edellisvuonna oli 130 miljoonaa euroa.

Finnveran myöntämän omistajanvaihdosten rahoituksen euro- ja kappalemäärät laskivat vuonna 2023. Finnveran rahoituksella mahdollistettiin 685 yrityksen omistusjärjestely, kun vuonna 2022 tällaisia yrityksiä oli 771.

– Korkojen nousu ja toimintaympäristön epävarmuus heijastuivat myös ostajien halukkuuteen tehdä kauppoja. Tarjonta ei kohtaa, myyjiä on enemmän kuin ostajia, kertoo Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo tiedotteessa.

Finnveran rahoitus on keskeistä pk-yritysten ja erityisesti pienyritysten omistajanvaihdoksissa. Yli puolet Finnveran kappalemääräisestä rahoituksesta (374) kohdistui viime vuonna juuri pienyrityksiin. Euromääräinen rahoitus laski kaksi miljoonaa euroa 31 miljoonaan.

Isommissa kotimarkkinayrityksissä Finnvera rahoitti 263 yritystä noin 65 miljoonalla eurolla. Vaikka rahoituskohteiden määrä laski noin 50:llä, niin euromäärässä oli kahdeksan prosentin kasvu vuoden takaiseen.

Toimialoista korostuu edelleen liike-elämän palvelut. Teollisuuden omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on ollut suurta ja on nyt laskusuunnassa. Matkailualan omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on tasaista.

Finnveran omistusjärjestelyihin myönnetystä rahoituksesta noin kolmannes kohdistui Uudenmaan alueen yrityskauppoihin.

Muista alueista erottuivat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Keski-Suomi, joissa euromääräinen rahoitus kasvoi, mutta näissäkin maakunnissa yrityskauppojen lukumäärä laski. Suurin pudotus oli Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, jossa Finnvera oli rahoittamassa 58 yritystä ja myönsi niihin rahoitusta yhteensä 5,6 miljoonaa euroa. Rahoitettujen yritysten määrä laski 32 prosenttia ja euromäärä 144 prosenttia.

Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palon mukaan pieniä piristymisen merkkejä on jo näkyvissä.

– Korkotason huippu on takana, minkä uskotaan vaikuttavan myönteisesti yrityskauppojen määrään vuonna 2024, Palo sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus