7.8.2018 klo 09:55
Uutinen

Forssalainen pakkaus-startup pokkasi palkinnon – 85 prosenttia vähemmän muovia

Jospak on kehittänyt elintarvikepakkausratkaisun, jossa on 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisessä muovisessa elintarvikevuoassa.

Forssalainen startup-yhtiö Jospak Oy on voittanut ScanStar 2018 -pakkauspalkinnon Kannuksen Lihakaupan Grillipekoni-tuotteen kartonkipohjaisella elintarvikevuoalla.

Jospakin innovaatio on elintarvikepakkausratkaisu, jossa on 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisessä muovisessa elintarvikevuoassa. Kuitupohjainen vuoka soveltuu tällä hetkellä muoviin pakatuille elintarvikkeille, kuten eineksille, kasviksille, lihalle ja kalalle.

Vuoassa on erillinen muovikalvo, minkä ansiosta se soveltuu suojakaasupakkaamiseen. Käytön jälkeen kuluttaja voi irrottaa kalvovuorauksen ja lajitella materiaalit omina jakeinaan kartonki- ja muovikierrätykseen.

Tuomaristo perusteli voittajan valintaa muun muassa oikeaoppisella kierrätyksellä.

”Tuotteen design ottaa huomioon visuaalisen viestinnän, materiaalin käytön ja kierrätyksen. Pakkauksen pohjan ohjeet opastavat pakkauksen oikeaoppiseen kierrätykseen. Kuitupohjan ja kalvon helppo erottaminen tekee lajittelun vaivattomaksi”, raati perustelee.

Pouttu Oy kuuluu Suomen suurimpiin liha-ja lihavalmisteiden valmistajiin. Yhtiö lanseerasi Kannuksen Lihakauppa Grillipekonin toukokuussa 2018.

– Etsimme jatkuvasti uusia ja ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja. Lihatuotteiden lyhyen säilyvyyden vuoksi markkinoilla on rajoitetusti vaihtoehtoja muovisille elintarvikepakkauksille, Pouttu Oy:n kehitysjohtaja Pirkko Rahkonen kertoo.

ScanStar on pohjoismainen pakkauskilpailu, jonka Scandinavian Packaging Association on järjestänyt vuodesta 1969. Järjestäjä on The Danish Technological Institute. Palkinnot jaetaan marraskuussa FoodTech-messujen yhteydessä Tanskan Herningissä.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi