Kuva Fosto Oy:n showroomilta.
Foston showroom sijaitsee Sammonaukion ratikkapysäkin kohdalla. Kuva: Jarno Lahtinen
25.1.2024 klo 08:29
Uutinen

Foston kotimaiset design-valaisimet ilahduttavat ohikulkijaakin – tamperelaisyrityksen avajaisissa on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ministerin kanssa

Ratikkamatkustajat voivat ihastua valoisasta väriläikästä Itsenäisyydenkadun yläpäässä. Tamperelaisen Fosto Oy:n näyteikkuna pursuilee toinen toistaan upeampia, värikkäitä design-valaisimia ja kääntää suupielet hymyyn ankeanakin aamuna.

Sisustusvalaisimet ovat aina kiehtoneet minua. Vuonna 2021 päätin tehdä harrastuksestani liiketoimintaa ja kaivoin pöytälaatikossa levänneen yrityksen esiin. Minulle oli selvää, että yritykseni valaisimet valmistetaan Suomessa, kertoo yrittäjä Jarno Lahtinen.

Jarno Lahtisen Fosto Oy hankki omistukseensa Kera Interiorin valaisinliiketoiminnan kesällä 2022. Kera Interiorilla on yli puolen vuosisadan kokemus suomalaisten design-valaisimien suunnittelusta ja valmistamisesta. Kokenut yritys jatkaa Foston sopimusvalmistajana ja strategisena kumppanina.

Foston valaisimet edustavat tyylikästä ja ajatonta skandinaavista muotoilua puhtaimmillaan. Ne suunnitellaan ja valmistetaan käsityönä Orimattilassa. Valikoimaan kuuluu muun muassa Keran ja Ornon klassikkovalaisimia, jotka syntyvät alkuperäisillä piirustuksilla, koneilla ja menetelmillä – niillä, jotka suunnittelijat ovat kyseisille valaisimille aikanaan määritelleet. Alihankintaosatkin hankitaan pääosin kotimaasta. Kaikki Foston valaisimet ovat korkeatasoisia Avainlippu-tuotteita.

Fostolaiset haluavat olla tulevaisuuden suunnannäyttäjiä. Tavoitteena on luoda uusia valoisia tuotteita, joista voi tulla tulevaisuuden klassikoita.

– Pohjolassa tehdään parhaat valaisimet jatkossakin, sillä täällä laadukas valo on elämisen edellytys suurimman osan vuodesta. Kirkas skandinaavinen design kantaa myös maailmalla, tietää Lahtinen.

Foston showroom toimii Itsenäisyydenkatu 25:ssä Tampereella. Showroomilla piipahtaminen mahdollistaa tuotteisiin tutustumisen, mikä edesauttaa vastuullisten verkko-ostosten tekoa hutiostosten vähentyessä. Foston tuotteita voi tilata yrityksen verkkokaupasta ilman toimituskuluja koko Suomeen.

Tilitoimistoala kärsii osaajapulasta

Yrittäjä, laskentaekonomi Jarno Lahtisen toinen yritys, Kirjanpitotoimisto Kaleva Group Oy toimii samassa tilassa Foston kanssa. Lahtinen kertoo kirjanpitotoimistonsa tarjoavan asiantuntevaa, vanhan liiton taloushallintopalvelua. Osaamistaan erityisesti yrittäjävetoisille, kehittyville pk-yrityksille tarjoava yhtiö etsii jatkuvasti lisää työvoimaa.

– Osaajien löytäminen on haasteellista, Lahtinen toteaa.

Tilitoimistoalan osaajapulasta ja kotimaisen työvoiman kustannuksista pääsee vaihtamaan ajatuksia pirkanmaalaisen työministerin Arto Satosen kanssa, kun hän saapuu avaamaan virallisesti Foston showroomin ja Kirjanpitotoimisto Kalevan uuden pääkonttorin Itsenäisyydenkatu 25:ssä maanantaina 29.1.2024 klo 12.

Sekä Fosto Oy että Kirjanpitotoimisto Kaleva ovat Yrittäjien jäsenyrityksiä. Oma paikallinen yhdistys molemmilla on Tammelanpuiston Yrittäjät.

Kuvassa Kirjanpitotoimisto Kalevan kuusi ammattilaista.
Jarno Lahtisen toinen yritys, Kirjanpitotoimisto Kaleva toimii samassa tilassa Foston kanssa. Kuvassa taloushallinnon ammattilaiset Jarno Lahtinen (vas.), Kati Sarkonen, Teemu Suoniemi Nina Keinänen. Niilo Järkäs ja Hanna Nykopp. Kuva: Hanna Nykopp
Satu Hildén