Frisbeegolfkiekoilla vuodessa maailmanmarkkinoille

Kontiolahtelaisen Clash discsin frisbeegolfkiekoista yhdeksän kymmenestä lähtee ulkomaille.

Teksti ja kuvat: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Kontiolahtelainen Clash discs oy valmistaa frisbeegolfkiekkoja 10 000 kappaleen viikkovauhdissa, ja miljoonaluokan liikevaihtoonkin päästään kiinni jo tänä vuonna. Omaa suoramyyntiä ei ole, vaan kiekkoja myydään lajiin erikoistuneissa liikkeissä.

– 90 prosenttia myynnistämme tulee ulkomailta, pääasiassa Pohjoismaista, Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Jonkin verran kysyntää löytyy myös Australian suunnalta, Clash discsin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nuutinen kertoo.

Heti alussa palkattiin headhunter etsimään ammattilaispelaajia Clash discsin kiekkoja käyttämään.

– Nimipelaajamme Nikko Locastro heitti kauden alussa reilun 500 jalan päästä hole in onen, ja hänen paitansa selässä luki isolla Clash discs. Se auttoi tunnettuuttamme aika paljon.

Idea syntyi vahingossa

Clash discs sai alkunsa viime talvena, kun tuotekehityksestä vastaavan yrittäjä Timo Nuutisen poika hukkasi isoveljensä kiekon lumihankeen. Kaupoista ei löytynyt uutta, joten Nuutinen alkoi selvittää mahdollisuutta valmistaa omia kiekkoja. Samalla mieleen putkahti, mahtaisiko idealla olla laajempaakin menekkiä.

– En todellakaan osannut kuvitella, että nyt meillä on puolenkymmentä työntekijää ja useampi tuotantolaitos tekee meille tavaraa, Timo Nuutinen kertoo.

Sopimusyrittäjät valmistavat kiekot, jonka jälkeen niihin painetaan grafiikat kuumafoliokoneella käsityönä Clash discsin varastolla. Valikoimissa on kuusi erilaista lyhyen, keskipitkän ja pitkän matkan kiekkoa, ja lisää on suunnitteilla.

– Kiekot valmistetaan kahdesta erikovuisesta muovista, ja mallit on nimetty erilaisten makujen mukaan. Jos nimet olisivat suomeksi, mallit eivät avautuisi ihmisille maailmalla. Nyt nimet herättävät positiivisia mielikuvia.

Laji kiinnostaa enemmän

Suomessa on Clash discsin lisäksi kaksi muuta frisbeegolfkiekkojen valmistajaa, toinen Joensuussa ja toinen Tampereella. Kotimaisia yrityksiä ei kuitenkaan nähdä kilpailijoina, vaan ennemminkin yhteistyökumppaneina.

Ennen Clash discsin perustamista sen kummemmin Pekka kuin Timo Nuutinenkaan ei harrastanut aktiivisesti frisbeegolfia. Nyt Pekka Nuutinen pohtii, että ensi kesänä kesämökin pihaan pitänee hankkia oma frisbeegolfkori.

– Ensi kesänä tulee varmasti heiteltyä kiekkoa enemmän kuin ikinä ennen. Nyt heittämiseen on ihan erilainen näkökulma kuin aiemmin, Timo Nuutinen summaa.

Clash discs oy:

  • Kontiolahtelainen yritys, joka valmistaa frisbeegolf-kiekkoja
  • Valikoimissa on kuusi erilaista kiekkomallia
  • Perustettu huhtikuussa 2021, varsinainen toiminta alkoi tammikuussa 2022
  • Työllistää neljä työntekijää