Kuva: Pixhill
19.2.2024 klo 08:59
Uutinen

Gallup: Paikallinen sopiminen toivotuin uudistus, lakkoihin puuttumisen suosio kasvanut  

Paikallisen sopimisen lisääminen on kannatetuin työmarkkinauudistus työelämässä olevien parissa. Näin kertoo tuore Työelämägallup.

Paikallisen sopimisen lisäämistä kannattaa tuoreen Työelämägallupin mukaan 35 prosenttia vastaajista. Vastaajilta kysyttiin, ”mitä työmarkkinauudistuksia Suomessa tarvitaan”. Valittavana oli 12 vaihtoehtoa, ja vastaajat saivat valita useampia vaihtoehtoja. 

Paikallisen sopimisen jälkeen seuraavaksi suosituimmat uudistukset ovat sosiaaliturvan kannustavuuden lisääminen (32 prosenttia), laittomiin lakkoihin puuttuminen (30 prosenttia), suhteettomiin lakkoihin puuttuminen (27 prosenttia) ja määräaikaisten työsopimusten helpottaminen (27 prosenttia). 

− On hyvä nähdä, että työmarkkinauudistuksilla on laajaa tukea työelämässä olevien keskuudessa, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. 

− Suuri joukko näkee, että työmarkkinoilla tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, jotka nostavat työllisyyttä ja auttavat sitä kautta julkisen talouden ongelmien ratkaisua, Makkula jatkaa. 

Verianin tammikuussa tekemään Työelämägallupiin vastasi 1 001 työelämässä mukana olevaa, jotka ovat työntekijöitä, toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia, yrittäjiä, työttömiä ja lomautettuja. 

Paikallisen sopimisen suosio on sama kuin syyskuussa 2023, jolloin asiaa kysyttiin edellisen kerran. 

Sosiaaliturvan kannustavuuden lisäämisen suosio on vähentynyt sitten syyskuun, jolloin sitä kannatti vielä 38 prosenttia. Myös ansioturvan porrastamisen kannatus on vähentynyt. Se oli syyskuussa 27 prosenttia ja nyt 20 prosenttia. 

Hallitus on edistänyt syyskuun jälkeen sekä sosiaaliturvan kannustavuuden lisäämistä että ansioturvan porrastamista. 

Kannatustaan on kasvattanut eniten suhteettomiin lakkoihin puuttuminen, jonka suosio on kasvanut kolme prosenttiyksikköä. 

Miehet kannattavat työmarkkinauudistuksia selvästi naisia enemmän. Työelämässä olevista miehistä 43 prosenttia kannattaa paikallisen sopimisen lisäämistä. Paikallista sopimista ja työrauhasäätelyn uudistamista tuetaan vahvimmin yli 55-vuotiaiden keskuudessa. 

Yrittäjien ylivoimainen suosikki on paikallisen sopimisen lisääminen. Myös johtavassa asemassa olevien ja ylempien toimihenkilöiden parissa se nousee ykköseksi. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin

Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 11.–24.1.2024.
Vastaajina oli 1 001 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut).
Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia.
Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus