9.5.2019 klo 13:03
Uutinen

Gateway to Kuusamo Lapland –hanke saavutti tavoitteensa

Gateway to Kuusamo Lapland –hanke saavutti tavoitteensa

Gateway to Kuusamo Lapland, kansainvälistyvän Ruka-Kuusamon matkailualueen kilpailukyvyn kehittäminen -hanke on ollut Naturpoliksen, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n, Metsähallituksen ja Oulun Yliopiston yhteisponnistus Ruka-Kuusamon kansainvälisen matkailun ja ympäröivien kansallispuistojen kehittämiseen. Hankkeen budjetti on ollut 1 299 940 € ja sitä ovat rahoittaneet Pohjois-Pohjanmaan liitto aluekehitysrahastosta, Kuusamon kaupunki sekä hankkeen osatoteuttajat. Hankkeen toteutusaika on ollut 1.5.2016-30.4.2019.

Hankkeen päätavoitteena on ollut saavuttaa 100 000 vuosittaista lentomatkailijaa Kuusamon lentoasemalle sekä kasvattaa 8-10 % vuosittaisia kansainvälisiä yöpymisiä Kuusamossa. Hanke saavutti päätavoitteensa joulukuussa 2018, kun Kuusamon lentokentälle kirjattiin 113 569 vuosittaista lentomatkailijaa. Samalla kaikkien lentomatkustajien määrä on kasvanut 65 % vuodesta 2015. Yhtenä merkittävimmistä lentoavauksista voidaan pitää Lufthansan avaamaa reittilentoa Frankfurtista Kuusamoon talvikausina 17-18 ja 18-19. Myös kansainvälisten yöpymisten kasvu on ollut vahvaa kolmen vuoden aikana. Kaikkien kv-yöpymisten määrä on kasvanut 53 % vuodesta 2015 vuoteen 2018.

Kuluneen kolmen vuoden aikana hankkeen käytännön toimenpiteet ovat keskittyneen kansainväliseen myyntiin ja markkinointiin Euroopan ja Aasian lähtöalueille, markkinointimatkojen ja kampanjoiden lisäksi on järjestetty aktiivisesti matkanjärjestäjien tutustumisvierailuja Ruka-Kuusamoon sekä Oulangan, Hossan, Riisitunturin ja Syötteen kansallispuistoihin. Markkinoinnin lisäksi matkailualueemme digitaalisia palveluita ja tuotteiden sähköistä ostettavuutta on kehitetty edelleen sekä otettu käyttöön uusia jakelukanavia. Tämän lisäksi alueen matkailuyrityksille on järjestetty teemapäiviä, joiden avulla on varauduttu tuotteistamaan palveluita uusille aasialaisille kohderyhmille.

Metsähallituksen luomassa Land of National Parks -konseptissa on kehitetty sähköistä markkinointimateriaalia Land of National Parks -alueesta, johon sisältyy Oulangan, Hossan, Riisitunturin ja Syötteen kansallispuistot. Uusi markkinointimateriaali sisältää virtuaalisen todellisuuden syysajan revontulista sekä kauniita maisemia alueen eri kansallispuistoista. Lisäksi matkailijoille on tehty käyttöön uusi matkansuunnittelusovellus, joka inspiroi videoiden avulla matkailijoita suunnittelemaan unelmalomaa kansallispuistojen maassa.

Oulun Yliopisto toi hankkeeseen osaamista matkailun kestävään kehitykseen. Yhdessä Metsähallituksen kanssa yliopisto kirjoitti kestävän matkailun oppaan, joka on suunnattu alueen matkailuyrityksille. Hanke toimi yhteistyössä 99 paikallisen yrityksen, useiden lentoyhtiöiden, Visit Finlandin, Finavian ja kansainvälisten matkanjärjestäjien kanssa.

Video hankkeen tuloksista: https://vimeo.com/329796619

Lisätietoja:

Naturpolis Oy, toimitusjohtaja Jari Hentilä, 0400 393 797, jari.hentila@naturpolis.fi, projektipäällikkö Tessa Suopanki, 040 845 0410, tessa.suopanki@naturpolis.fi
Ruka-Kuusamo Matkailu ry, toimitusjohtaja Mats Lindfors, 0400 747 356, mats.lindfors@rukakuusamo.fi