16.5.2021 klo 07:30
Uutinen

Golfkauppa hyötyy kotimaan matkailukesästä

Melkoinen vilske käy Sastamalan Karkussa Golf Balatan kaupassa, kun Petri ja Maarit Pelttari varustavat golfareita kevään viheriöille. Balata on kasvanut arvostetuksi alan erikoiskaupaksi, jonne ajellaan ostoksille eri puolilta Suomea. Tänä keväänä pelaajia on liikkeellä paljon, sillä poikkeuksellinen viime vuosi nosti golfin suosion huippulukemiin.

Golf Balata on niittänyt mainetta lajin harrastajien parissa poikkeuksellisen laadukkaalla asiakaspalvelulla. Petri Pelttari uskoo, että Balata on todennäköisesti Suomen suurin kenttien yhteydessä toimiva pro shop. Lattiapintaan nähden 1,2 miljoonan euron liikevaihto on melko vakuuttava.

– Meille tullaan tosi kaukaa, päivittäin meillä käy ihmisiä ympäri Suomen. Edellinen asiakas oli tullut Salosta. Se on yllättävää, kuinka paljon meille tullaan vain ostoksille. Ostosreissuun voisi yhdistää pelaamisen joko Lakesiden Järvenranta– tai Pirunpelto-kentällä. Molemmat kentät on listattu korkealle viime vuoden kenttärankkingissa, Pelttari visioi.

– Me olemme saavuttaneet sellaisen luottamuksen ja aseman, että yhä useampi asiakas tulee ostamaan tai testaamaan jotakin mailaa kysymättä hintaa. Se vasta luokin painetta asettaa sellainen hinta, että asiakas tulee toistekin. Uskomme, että olemme tässä onnistuneet, Pelttari korostaa.

Asiakaspalvelun ydin on siinä, että kauppiaspariskunta on itse lähes aina paikalla. Pelttari kertoo, että yksi menestyksen salaisuus on riittävissä ostomäärissä. Balata kilpailee samassa kokoluokassa alan suurimpien liikkeiden kanssa ja pystyy siten ostamaan tuotteita sisään samoilla hinnoilla – kulurakenne vaan on selvästi kevyempi. Pelttarin mukaan heillä kaupan tunnuslukuja tärkeämpää on yrittää palvella asiakas mahdollisimman hyvin. Kannattavuus tulee tällä ajatusmallilla ikäänkuin vahingossa.

Käytetyt mailat kelpaavat vaihdossa

Petri Pelttari kertoo, että Balatan yksi merkittävä kilpailuvaltti ja osa hyvää palvelua on, että ainoana golfkauppana Suomessa se ottaa vastaan käytettyjä mailoja vaihdossa. Käytettyjen mailojen kauppa käy juuri nyt niin vilkkaana, että suuri osa myyntiin tulevista mailoista ei koskaan ehdi hyllyyn saakka.

Pelttari muistuttaa, että mailojen pitäisi aina olla oikeanlaiset niin pituudeltaan kuin vaativuudeltaan. Kasvunvaraa mailoihin ei kannata hankia, vaan mailoja voi vaihtaa sitä mukaa, kun taidot kehittyvät. Kun edelliset antaa vaihdossa, väliraha voi olla varsin kohtuullinen. Yrittäjälle tämä on tehokas tapa luoda luja asiakassuhde heti harrastuksen alusta asti.

Käytetyn mailasetin hinnat liikkuvat yleensä 150 ja 700 euron välillä. Pelttari kertoo juuri haastattelupäivänä myyneensä mailat kolmen nuoren miehen porukalle. Yksi halusi mailat, joilla pääsee alulle, toinen sellaiset, joilla voi pelata muutaman vuoden. Kolmas oli valmis panostamaan vielä vähän enemmän. Kaikille löytyi sopivat setit. Kun taidot karttuvat, mailoja voi uusia myös osissa, jolloin koko bägillistä ei tarvitse vaihtaa kerralla.

– Kaverit myyvät uusille pelaajille mielellään omia mailojaan ja Tori.fi:ssä on runsaasti tarjontaa. Usein sieltä löytää hyvät, mutta voi olla, että mailoissa on liian jäykkä tai löysä varsi tai esimerkiksi liian korkea hinta. Golf Balatasta voi rohkeasti kysyä, että kannattaako kyseistä settiä ostaa. Teemme tällöin muutaman kartoittavan kysymyksen, jonka avulla saamme selville minkälainen setti olisi sopivin. Kannattaa myös muistaa, että näissä Torista ostetuissa seteissä on harvoin minkäänlaista takuuta. Me taas annamme takuun myös käytetyille seteille, Pelttari opastaa.

Lajin pariin on Pelttarin mukaan tullut paljon uusia harrastajia, mutta erityisesti nuoria aikuisia ja yläasteikäisiä junnuja. Innostus on näkynyt kauppiaalle käytännön pulmana, kun käytännössä kaikki junnusetit ovat Euroopasta loppu. Hyvistä suhteista ja laajasta verkostosta on ollut ilmeistä apua, kun Pelttari kertoo saaneensa hankittua ison erän Lynxin laadukkaita mailasettejä 140–165 cm pitkille junioreille.

BALATAN MYYMÄLÄ on kompakti, mutta toimiva. Esillä on viiden maailman merkittävimmän golfmailojen valmistajan tuotteet sekä japanilaisen Honman premium-mailat.

Vaatteita ja varusteita

Mailojen lisäksi Lakeside Golfin klubirakennuksen yläkerrasta löytyy runsaasti varusteltu vaateosasto. Pelttari vinkkaa, että nykyajan golfvaatteet ovat vallan soveliaita myös lajin ulkopuolella käytettäviksi. Hän nappaa hyllystä esimerkiksi tuulenpitävällä kalvolla varustetun neuleen, jonka voisi hyvin pukea päälle minne tahansa, vaikka keväiselle kahvilan terassille.

– Valikoima on rakennettu siten, että kaikki vaatteet käyvät muuhunkin kuin golfiin. Materiaalit ovat fiksuja, keveitä ja miellyttäviä päällä. Ja klubille voi tulla kaupoille, vaikka ei golfia harrastaisikaan, Pelttari kannustaa.

Kun Brexit ja korona ovat hidastaneet toimituksia erityisesti lajin syntysijoilta Englannista, Pelttari kertoo, että rohkeus tilata varusteita ennakkoon on osoittautunut arvokkaaksi. Varastossa hän esittelee ison erän huippuluokan Clickgear-kärryjä, jotka ovat useasta paikasta jo loppuneet ja lisää ei saada kuin syksyllä. Pelttari haluaa myös muistuttaa, että nyt on aika tilata kesän yritystuotteet, sillä esimerkiksi firmojen logopalloja kyllä saadaan, mutta toimitukset ovat tavallista hitaampia.

Haastattelun lomassa Pelttari vinkkaa, että menestyvä yritys alkaa kaivata jatkajaa, sillä yrittäjäpariskunta alkaa lähestyä eläkeikää. Hetki uudelle yrittäjäpolvelle on hyvä, kun alalla menee hyvin ja uusia pelaajia on tullut paljon. Vielä paremmin menee, kun liikkeessä voi asioida normaalisti ja rajoitukset vapautuvat.

– Meillä on tarkoituksena olla tämä ja ensi vuosi töissä ennen kuin jäämme eläkkeelle. Me haluamme tähän jatkajan, joka jakaa kanssamme samat arvot ja jatkaa Golf Balatan brändiä: otetaan mailoja vaihdossa, hyvitetään niistä reilusti, ja asiakas on melkein aina oikeassa. Golf on tällä hetkellä niitä lajeja, joilla tulevaisuudennäkymät ovat kaikkein parhaat, Pelttari valaisee.

PETRI PELTTARI vinkkaa, että Balatan vaatemyymälästä, klubin yläkerrasta löytyy mittava valikoima vaatetta golfareille ja mihin tahansa käyttöön. Fiksut materiaalit toimivat niin kentällä kuin kaupungissa.

Teksti ja kuvat: Jaakko Pirttikoski

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 11.5.2021