22.4.2021 klo 18:00
Uutinen

Hallitus muutti ravintoloiden rajoituksia useilla alueilla – Rajoituksia arvioidaan jatkossa viikoittain

Valtioneuvosto on muuttanut koronaepidemiasta johtuvia ravintolarajoituksia 23.4. lähtien. Monilla alueilla rajoituksia helpotetaan, esimerkiksi Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Valtioneuvosto arvioi torstaina 22. huhtikuuta ravintolarajoituksia alueellisen epidemiatilanteen pohjalta. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ja niitä arvioidaan viikoittain. Asetuksen muutos tulee voimaan perjantaina 23. huhtikuuta klo 00.

Perustason alueilla on kevyemmät rajoitukset kuin pahiten epidemiasta kärsivillä alueilla. Keski-Suomen maakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä rajoitukset lievenevät nyt perustason rajoituksiin.

Perustason alueella ravitsemisliikkeet voivat olla auki klo 5–23 ja anniskelu on sallittu klo 9–22. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa jo aamuseitsemältä majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.

Sisätiloissa ruokaravintoloissa on käytössä 75 % ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista.

Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan maakunnissa ravitsemisliikkeiden anniskelu- ja aukioloaikoja vapautetaan hieman. Tämä toteutetaan lisäämällä aiemmin kaksitasoisiin rajoituksiin uusi kolmas välitaso. Muilla alueilla rajoitukset säilyvät ennallaan.

Rajoitusten lieventämisen edellytyksenä on epidemiatilanteen parantuminen.

Rajoitukset Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä:

 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 % asiakaspaikoista.
 • Anniskelu päättyy klo 22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki klo 05–23.
 • Sisätiloissa asiakkaat on ohjattava istumaan paikoillaan. Karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.
 • Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Rajoitukset Kanta-Hämeessä, Satakunnassa ja Pohjanmaalla:

 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on 1/3 asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.
 • Ravintolassa, jossa anniskelu on päätoimiala, anniskelu päättyy klo 18 ja liike saa olla avoinna klo 05–19. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy klo 19 ja liike saa olla avoinna klo 05–20.
 • Asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.
 • Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Rajoitukset Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä:

 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on 1/3 asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.
 • Alkoholia saa anniskella klo 7–17. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukioloaika on klo 05–18. Muut ravintolat saavat olla auki klo 05–19.Myös näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Karaoke-esiintymiset ja tanssiminen ovat kiellettyjä.
 • Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Yllä mainitut asiakaspaikkarajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Poikkeukset rajoituksiin edelleen voimassa

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

toimitus(at)yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita