14.7.2022 klo 07:00
Uutinen

Hämäläiseen lähiruokatuotantoon haetaan maistuvia innovaatioita

MTK Häme ja Hämeen Yrittäjät ovat Kestävää kasvua ja elinvoimaa julkisista hankinnoista -hankkeen avulla etsimässä uutta liiketoimintaa Hämeeseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi uusien ruokatuotteiden löytymistä markkinoille innovatiivisen hankintamenettelyn avulla.

Yhteistyöhön ja ideointiin on haettu mukaan niin tuottajia, hankintayksiköitä kuin jatkojalostajiakin.

– Innovatiivinen hankinta tarjoaa loistavan mahdollisuuden kehittää markkinoille uusia, mielenkiintoisia ruokatuotteita. Se on yksi varteenotettava keino lisätä vastuullisen lähiruuan käyttöä ja piristää koko maakunnan taloutta. Keskeistä uuden ruokatuotteen hankinnan onnistumisessa on yritysten yhteistyö, jotta päästään riittävän suureen tuotantomäärään, taustoittaa Karita Toivanen MTK Hämeestä.

Keväällä 2022 julkaistun kyselyn tuloksena saatiin vinkkinä uusia raaka-aineita, joista esittelemme tässä kaksi. Tulevana syksynä projekti jatkuu ruokatuotteiden ideoinnilla.

1. Foodfarmin Hamppuproteiinikonsentraatti 65 %

Erittäin korkean 65 % proteiinipitoisuuden omaava proteiinikonsentraatti valmistetaan kuoritusta hampusta öljynpuristuksen yhteydessä. Vaalea väri ja neutraali maku mahdollistavat proteiinin käytön entistä monipuolisemmin. Tuotteessa on hamppuproteiiniin verrattuna selvästi vähemmän rasvaa, enemmän proteiinia ja se on gluteeniton. Uutuustuote on saatavilla FoodFarmin valikoimissa tämän vuoden loppuun mennessä.

2. VikingMaltin Idätetty härkäpapu Sprau®

Idätetty härkäpapu Sprau® on vastuullisesti tuotettu ja proteiinipitoinen raaka-aine monipuoliseeen käyttöön – niin ruokiin kuin leivontaan. Raakaan härkäpapuun verrattuna se on helppokäyttöisempi ja vatsaystävällisempi.

Ideoista tekoihin

MTK Häme järjestää 20.9.2022 keskustelutilaisuuden, jossa tuottajat ja jatkojalostajat kohtaavat julkisen puolen keittiön edustajien kanssa. Tilaisuuden tavoitteena on tarjota mahdollisuus vaihtaa ajatuksia, ideoida ja innovoida tuotetta aidoiksi kaupallisiksi ruokatuotteiksi.

Mitä on innovatiivinen hankinta?

Innovatiivisella hankinnalla tarkoitetaan julkisen hankinnan kohteena olevaa toimintamallia, palvelua tai tuotetta mikä on täysin uusi tai jotain aiempaa toteutusta parantava. Hankinnan kohteeseen sisältyy ratkaisun kehitystyötä. Hankintaprosessiin sisältyy myös innovatiivisuutta edistäviä käytäntöjä.

Kestävää kasvua julkisista hankinnoista -hanke rahoitetaan REACT-EU-rahoituksesta
osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.