Maaseudulla toimiville yrityksille on tarjolla merkittävästi rahoitusta ELY:n tai seutukuntien Leader-ryhmistä. Hyvä idea riittää alkuun, sillä rahoittajat lupaavat auttaa hakemuksien kanssa.
28.6.2023 klo 18:18
Uutinen

Hämäläisille maaseudun yrityksille tarjolla useita miljoonia euroja yritystukia

Hämeen maaseudun yritys- ja hanketukiin on tarjolla lähes viisi miljoonia euroja tukirahaa tälle vuodelle. Eivätkä seuraavat neljä vuotta näyttä juuri sitä laihemmilta. Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienet yritykset, ja tukea voi saada esimerkiksi yritystoiminnan käynnistämiseen tai investointeihin.

– ELY-keskuksesta tuettujen kohteiden skaala on ollut laaja aiemmilla kausilla. Aiemmin on tuettu muun muassa matkailupalveluja, maatilojen osaamista, elintarvikeyritysten kilpailukykyä, luontoreitistöjen infran parantamista sekä maaseudulla toimivien yritysten investointeja, toteaa kehittämispäällikkö Timo Kukkonen Hämeen ELY-keskuksesta.

Kanta-Hämeessä rahoitusta myöntävät Hämeen ELY-keskus, sekä maakunnan kolme Leader-ryhmää: Forssan seudulla LounaPlussa ry, Hämeenlinnan seudulla Linnaseutu ry ja Eteläisen maaseudun osaajat ry Riihimäen seudulla. Leader-ryhmissä on kyse maaseudun kehittämisyhdistyksistä. Ryhmät voivat myöntää rahoitusta sekä yhteisöllisiin hanketukiin että hyvinkin monenlaisiin yritysten kehittämistukiin ja investointeihin.

– Leader-toiminnan ytimessä on ajatus, että paikallisilla ihmisillä on itsellään paras tieto, mihin suuntaan omaa kotiseutua olisi viisasta kehittää. Kehittämisrahoitusta voi käyttää todella moneen, mikä on hieno asia, koska tarpeitakin on monia, toteaa Linnaseutu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Pakari.

Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.

– Jos mieleen tulee potentiaalinen idea, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä joko meihin Leader-ryhmissä tai alueen ELY-keskukseen. Me autamme eteenpäin, Pakari lupaa.