4.2.2019 klo 15:55
Uutinen

Hämeen maakuntalippu naulattiin Hämeen linnassa

Hämeen uuden maakuntalipun naulausseremonia järjestettiin 4.2.2019 Hämeen linnassa. Historiallinen linna sopi erinomaisesti seremonian järjestämiseen.

Juurevan ja pitkän historian omaavalla Hämeellä ei ole ennen ollut maakuntalippua. Hämeestä tuli järjestyksessä kymmenes manner-Suomen maakunta, jolla on vaakunan ohella nyt myös oma lippu. Idean isä on maakuntavaltuutettu Antti Ahonen, jonka tekemä valtuustoaloite johti lippua koskevan suunnittelukilpailun järjestämiseen. Suunnittelukilpailun voitti heraldikko Tuomas Hyrsky.

Hämeen uusi maakuntalippu julkistettiin Suomen lipun 100-vuotispäivänä Hämeen maakuntavaltuuston kokouksessa viime vuonna. Hämeen maakuntalippu ja lippukirja. Naulaukseen saatiin myös lainaksi aikanaan Kultakeskuksen malliseppä Taisto Sopenperän käytössä ollut vanha vasara.

Hämeen maakunnan tunnuksena on jo 1500-luvulta lähtien toiminut ilvesvaakuna, jossa ilveksen lisäksi on kolme tähteä ja neljä ruusua. Ilves on Hämeen maakuntanisäkäs, mutta tähdillä ja ruusuilla ei tunnuksessa ole virallista heraldista selitystä.

– Kolme tähteä voisivat kuitenkin merkitä Hämeen kolmea seutukuntaa; Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seutuja. Neljä ruusua taas voisivat kuvastaa neljää ilmansuuntaa, kertoa siitä kuinka keskeiselle paikalle Häme on sijoittunut, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen totesi avauspuheessaan.

Yhteenkuuluvuutta ja historian kunnioitusta Hämeen maakuntalippu on kumarrus maakunnan pitkälle ja arvokkaalle historialle ja omalle hämäläiselle identiteetille. Hämeen liitto kannustaa hämäläisiä toimijoita ja asukkaita hankkimaan maakunnan uusimman tunnuksen ja liputtamaan arvokkaasti maakuntalipulla aina sopivien tilaisuuksien tullen.

– Toivomme, että maakuntalippu liehuisi jatkossa paitsi kunnantalojen saloissa, myös yksityisissä juhlatilaisuuksissa. Seuraavaksi pohdimme maakuntalipulle myös virallista, omaa liputuspäivää. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia vuosittaisen liputuspäivän ajankohdaksi, maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sanoo.

Maakuntalipun kuvitus perustuu Ahti Hammarin vuonna 1963 piirtämään mallikuvaan. Maakuntalippu noudattaa Hämeen vaakunan heraldista selitystä. Lipun suunnittelija Tuomas Hyrsky kertoi, että kilpailutyötä suunnitellessa pohjana oli niin hyvä vaakuna ilveksineen, ettei muutostarpeita juuri ollut.

Hämeen vaakunan heraldinen selitys

Punaisessa kentässä kävelevä kultainen ilves, jonka korvatöyhdöt mustat; saatteena ilveksen yläpuolella kolme kuusisakaraista tähteä ja alapuolella neljä ruusua sijoitettuna 1+3; kaikki hopeaa. Hämeen ilves viittaa aikanaan rikkaaseen turkiksia tuottavaan maakuntaan ja eränkäyntiin. Heraldiikassa ilveksen tunnuksena ovat mustat korvatöyhdöt eli –tupsut.

Muita kiinnostavia aiheita