24.9.2018 klo 15:51
Uutinen

Hämeenlinnassa tarjoillaan Kahvia mustana

Hämeenlinnan Teatterissa on tulossa ensi-iltaan rikosten kuningattareksi kutsutun Agatha Christien kirjoittama salapoliisitarina Kahvi mustana. Esityksen ensi-ilta on ensi perjantaina.

ercule Poirot -tarinassa keksijänero Sir Claud Amory on juuri saanut valmiiksi uusimman keksintönsä, atomipommin kaavan, mutta kaava katoaa mystisesti kartanon kassakaapista. Kartanon kaikki vieraat joutuvat epäilyksenalaisiksi.

Amory kutsuu tunnetun belgialaisen salapoliisin, Hercule Poirotin, selvittämään tapausta, sillä vieraiden joukosta täytyy löytyä tuo kavala varas. Kun Poirot ja hänen kollegansa kapteeni Hastings saapuvat paikalle, on selvitettävänä aivan uusi tapaus.

Kahvi mustana edustaa täydellisesti Agatha Christien nerokasta tapaa kutoa salapoliisitarinasta monisäikeinen ja yllätyksellinen verkko, joka on täynnä oikeita ja vääriä vihjeitä. Ne kuuluisat ”pienet harmaat aivosolut”, niin näyttämöllä kuin katsomossakin, joutuvat koetukselle.

Alkuperäisteos Black Coffee on Christien näytelmä vuodelta 1934. Näytelmästä syntyi myös romaani, jonka tekstin on sovittanut Charles Osborne. Romaani julkaistiin ensi kerran vuonna 1998. Ehkä tästä syystä tämä näytelmä ja mysteeri eivät ole yhtä tunnettuja kuin monet muut Poirotin seikkailut.

Hercule Poirotina näyttämöllä nähdään Hannu Huuska, joka löysi teoksen Lontoosta ja toi sen Suomeen. Suomennos on Tuula Niemisen käsialaa. Poirotin uskollisena apulaisena Hastingsin roolissa nähdään Ilkka Heiskanen. Vierailijajoukkoa tähdittää vielä hämeenlinnalaislähtöinen näyttelijä Tatu Siivonen tohtori Carellin roolissa.