1.9.2021 klo 11:26
Uutinen

Hämeessä muuta maata myönteisemmät odotukset: Hämeenlinna piikkipaikalta tulevaan vuoteen

Yleiset suhdanneodotukset ovat kääntyneet Hämeessä rivakkaan nousuun. Yrittäjät heittävätkin haasteen: antakaa meille mahdollisuus käyttää suhdanne kaikkien hyväksi.

Perinteisesti suhdanteet ovat Hämeessä käyttäytyneet kuin sitä asuttava kansa: Sytymme hitaasti ja olemme myöhässä. Loppukesän suhdannebarometri kirjoittaa tätä tarinaa uusiksi. Maakunnassa toimivien yritysten yleiset suhdanneodotukset ovat nousseet naapureita ja koko Suomen keskiarvoa nopeammin ja korkeammalle. Suhdannenäkemyksiä mittaavaa saldoluku on Kanta-Hämeessä +27 ja se on korkeimmillaan yli neljään vuoteen.

Hämeessä neljä yritystä kymmenestä odottaa tulevien suhdanteiden näyttäytyvän heille myönteisinä ja noin puolet näkevät tilanteen ennallaan. Vain yksi kymmenestä odottaa suhdanteiden vaikeuttavan heidän liiketoimintaansa seuraavan vuoden aikana. Takana tosin on hankala vuosi ja enemmän kuin joka viides yritys kokee tilanteen olevan juuri nyt heikompi, kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Talouden toipuminen on tällä hetkellä nopeaa. Henkilökohtaisesti minut yllätti Hämeen muuta maata nopeampi käänne parempaan. Sen lisäksi Hämeenlinna on suhdanneodotuksissa lähellä koko maan piikkipaikkaa saldoluvun ollessa 37, kun se esimerkiksi Helsingissä on 30, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka iloitsee.

Positiiviset odotukset heijastuvat myös lisäväen palkkaamiseen sekä kasvuhakuisuuteen. Kaikilla kolmella seudulla yritykset ennakoivat henkilöstön määrän nousevan. Perinteisesti hämäläisiä yrityksiä on moitittu kasvuhaluttomuudesta. Nyt myös tämä näyttäisi muuttuneen.

– Hämeenlinnan seudulla kasvuodotukset ovat saavuttaneet muun maan tason ja Riihimäen seudulla paukutetaan jo niitten yli.

Epävarmuus voidaan selättää

Suomen yrittäjien pääekonomisti vahvistaa muutoksen olevan merkittävä, mutta myös muistuttaa tilanteen herkkyydestä.

–On kuitenkin huomioitava, että pk-yritysten odotuksiin liittyy edelleen merkittävää epävarmuutta siitä, miten pandemia ja sen seurauksena rajoitustilanne kehittyy, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä huomauttaa.

Yksi keskeinen kasvun moottori on työvoima. Hämeessä ilmoitettiin heinäkuussa yli 4100 uutta avointa työpaikkaa. Se on 1770 enemmän (76 %) kuin vuotta aiemmin ja 1556 enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Samassa ajassa työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut saman verran. Yrittäjien mielestä korona-aika on entisestään pahentanut työvoiman saatavuutta ja kohtaanto-ongelmaa.

– On ymmärrettävää, että viimeiset pari vuotta on keskitytty kriisiytyneiden yritysten pelastamiseen. Nyt on aika nostaa katse tulevaan ja käyttää myönteisen suhdanneodotuksen mahdollisuus. Se ei onnistu ilman tekijöitä. Nyt on tehtävä päätöksiä, joilla tilanne saadaan korjaantumaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista, ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen liittyvien lupaprosessien nopeuttamista ja menettelyihin liittyvän neuvonnan kehittämistä, Haukka vinkkaa.

Taloustutkimus Oy toteutti syksyn 2021 Pk-yritysbarometrin internet- ja puhelinkyselynä kesä- ja heinäkuussa 2021. Työ- ja elinkeinoministeriön, Suomen Yrittäjien ja Finnveran tilaamaan kyselyyn vastasi 4592 suomalaisen pk-yrityksen edustajaa, joista Kanta-Hämeestä oli 144 yritystä.

Lue lisää

Edit: 2.9. kello 19.06 Muutettu avointen työpaikkojen kohdalta alue Hämeeksi. Alkuperäisessä tekstissä oli Kanta-Häme.