24.8.2021 klo 19:56
Uutinen

Häkellyttävä ilmiö: Avointen työpaikkojen määrä kasvanut kahdessa vuodessa yhtä paljon kuin työttömien määrä

Työttömien ja lomautettujen määrä jatkaa laskua. Matkaa koronaa edeltävään aikaan on vielä paljon. Poikkeava aika näyttää syventäneen myös kohtaanto-ongelmaa.

Heinäkuun lopussa Kanta-Hämeessä oli 8795 työtöntä työnhakijaa. Se on 9 %, eli 828 henkilöä, vähemmän kuin vuosi sitten. Viime vuoteen verrattuna työttömyys väheni kaikissa kunnissa Humppilaa ja Hausjärveä lukuun ottamatta. Suurin kantahämäläinen parannus koettiin Jokioisilla, jossa työttömien määrä väheni neljänneksellä.

Jotta totuus ja koronan vaikutukset eivät unohtuisi, niin todettakoon työttömien määrän olevan edelleen merkittävästi korkeampi koronaa edeltävään aikaan verrattuna. Kaksi vuotta sitten maakunnassa oli työttömänä 1540 henkilöä vähemmän kuin nyt. Esimerkiksi lomautettuja oli loppukesästä 914, eli neljä kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Työpaikkoja auki ennätyksellisen paljon

Heinäkuussa ilmoitettiin 4102 uutta avointa työpaikkaa. Se on 1770 enemmän (76 %) kuin vuotta aiemmin ja 1556 enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Työpaikoista 87 prosenttia oli yrityksissä ja 53 prosenttia oli kestoltaan yli 12 kuukautta.

Kohtaanto-ongelma saa uudenlaisen ja ikävän makuisen lisä ilmeen tilastoissa. Työttömien määrän kasvu kahden vuoden takaiseen on lähes täsmälleen yhtä suuri kuin avointen työpaikkojen määrän kasvu.

Heinäkuussa paikkoja ilmoitettiin eniten lähihoitajille, myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, avustaville keittiötyöntekijöille, talonrakentajille, kirvesmiehille ja rakennuspuusepille, rahdinkäsittelijöille ja varastotyöntekijöille, tarjoilijoille, ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille sekä muille suojelu- ja vartiointityöntekijöille.

Lue aiheesta lisää: