20.3.2024 klo 20:13
Uutinen

Hankinnoista ansaintaa

Meillä LY:n hallituksella oli ilo ja kunnia istahtaa alas Lohja kaupungin virkamiehien kanssa keskustelemaan kaupungin julkisista hankinnoista sekä pienhankinnoista. Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius aloitti tilaisuuden kertomalla hankintojen suuruudet euroina sekä yrittäjien haasteista aiheen parista. Julkisia hankintoja tehdään valtakunnan tasolla likimain 50 miljardin euron edestä ja pienhankintojen osuus on noin 13 miljardia euroa.

En tässä kohtaa pureudu niinkään julkisten hankintojen ongelmakohtiin, sillä ne liikuttavat pienempää osaa alueemme yrityksiä (kokoluokka) sen sijaan pienhankinnat ovat se, joiden suhteen kannustan meidän jäsenistöämme olemaan aktiivinen. Lohjan kaupungilla kaikki alle 10 000 euron hankinnat lukeutuvat pienhankintoihin. Pienhankinnat ovat yleensä matalan kynnyksen tarjouspyyntöjä, joita kaupungit tekevät erilaisista palveluista, tarvikkeista tai pienistä rakennus- ja kunnossapitotöistä.

Näihin hankintoihin osallistuminen voi olla yrittäjälle hyödyllistä monin tavoin. Yksi suurimmista hyödyistä liikevaihdon lisäksi on mahdollisuus luoda pysyviä suhteita kaupungin kanssa. Vaikka yksittäiset pienhankinnat eivät välttämättä ole taloudellisesti valtavia, ne voivat avata oven jatkuvammalle yhteistyölle tulevaisuudessa. Toistuvat pienhankinnat voivat johtaa pitkäaikaisiin sopimuksiin tai suurempiin hankkeisiin kaupungin kanssa.

Tärkeä tekijä ehdottomasti on se, että yrityksesi tulee tutuksi kaupungille, ja oman alasi virkamiehille. Lohjan alueella on n. 4000 yritystä, emme voi millään olettaa, että kaupunki tuntee meistä jokaisen. Pienhankintoihin osallistuminen antaa yrittäjälle mahdollisuuden laajentaa asiakaskuntaansa. Vaikka hankinnat ovatkin pieniä, ne voivat tarjota näkyvyyttä ja mainetta paikallisella tasolla.

Onnistunut suoritus pienhankinnassa voi johtaa suosituksiin ja suositteluihin, jotka puolestaan voivat avata ovia uusille asiakkuuksille. Yrittäjän on kuitenkin oltava itse aktiivinen ja valmistautunut osallistuessaan kaupungin pienhankintoihin. On ehdottoman tärkeää seurata aktiivisesti kaupungin ilmoituksia ja tarjouspyyntöjä, jotta mahdollisuudet eivät mene ohi. Ole rohkeasti yhteydessä virkamiehiin ja tarjoa osaamistasi.

Tärkeää on myös olla valmis neuvottelemaan ja joustamaan tarvittaessa. Pienhankinnat saattavat edellyttää nopeaa reagointia ja kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Hyvä kommunikaatio kaupungin viranhaltijoiden kanssa voi auttaa rakentamaan luottamusta ja avaamaan uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Hankinnat ovat yhteispeliä!

Yhteispeliä on myös yrittäjäyhdistyksemme jäsentapahtumat. Kuuntelemme toiveitanne ja pyrimme vastaamaan niihin mahdollisuuksien mukaan. Meillä on tulossa huikeita juttuja alkavalle keväälle, niistä löytyy lisätietoja tästä jäsentiedotteesta. Tule mukaan ja verkostoidu!

Toivotan kaikille virkistävän aktiivista kevättä!

Terveisin

Elina Kaukojärvi
3. varapuheenjohtaja
jäsentoimikunnan puheenjohtaja