YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sanna Meronen-Vilenius Hämeen Yrittäjät
30.8.2022 klo 14:51
Uutinen

Hankintaosaaminen vaatii aikaa ja yhteistyötä – Maksutonta hankintaneuvontaa Uudellamaalla jo 5 vuotta

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa yrittäjille ja kunnille maksutonta hankintaneuvontaa on toteutettu Uudellamaalla nyt viisi vuotta. Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius summaa nyt mennyttä, tätä päivää ja katsoo vähän tulevaankin.

Hankintaosaaminen vaatii aikaa ja yhteistyötä

Viiteen vuoteen on mahtunut paljon. Muutos on ollut pysyvä olotila, myös hankintakentässä. 

Neuvonnalla on mahdollistettu yrittäjien osaamisen kehittymistä, yksilöllisesti ja tarvelähtöisesti. Yrityksiä on kannustettu osallistumaan aktiivisesti kilpailutuksiin. Yrittäjien ja hankintayksiköiden väliseen vuoropuheluun on panostettu. Keskeistä neuvonnassa on ollut saada hankintayksiköt tunnistamaan alueen markkinoita, elinvoimatekijöitä ja tekemään sellaisia kilpailutuksia, että pienemmätkin pk-yritykset pystyvät osallistumaan ja myös menestymään kilpailutuksissa. 

Neuvonnan näkökulmasta tarpeet neuvonnalle ja yrittäjien haasteet ovat olleet koko ajan saman tyyppistä. Yrittäjät kaipaavat tietoa, mitä julkiset hankinnat ovat ja miten ne voisivat tukea omaa liiketoimintaa. Iso kysymys on, mistä hankinnat löytyvät ja erityisesti pienhankinnat. Pienhankinnat puhuttavat aina. Toiset yrittäjät toivovat, että pienetkin, alle 5000 € hankinnat olisivat avoimesti nähtävillä, kun taas toiset toivovat rajatumpaa hankintaa isoissakin pienhankinnoissa.  

Hankintayksiköiden kanssa yhteistyö on vaihdellut. Osa kuntien hankintojen parissa työskentelevistä ovat olleet hyvinkin aktiivisia ja yhteistyötä on tehty tiiviisti. Korona sotki hyvin alkaneen yhteistyön, mutta nyt on katse tulevassa ja jatkossa panostetaan jälleen yhteistyöhön ja aktiivisempaan vuoropuheluun

Kansallisesti suurin askel eteenpäin oli Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton asettama Vaikuttavat julkiset hankinnat –toimenpideohjelma, joka julkaistiin 9.9.2020. Siitä löytyy ensimmäinen kansallinen julkisten hankintojen strategia. Se koostuu kahdeksasta strategisesta tahtotilasta ja tavoitteita on määritelty 25. Strateginen johtaminen sekä hankintataitojen edistäminen ovat kehittämisen kärkiteemat.  

Korona ja sota haastavat kaikkien kykyä muutokseen 

Koronavuodet toivat aivan uuden haasteen neuvontaan ja hankintoihin. Kohtaamiset vähenivät, mikä näkyi avoimuudessa ja vuoropuhelussa. Tapaamiset ja koulutukset siirrettiin verkkoon, mikä tuntui alussa haastavalle. Lopulta tiivistetty yhteistyö Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen Yrittäjien kanssa mahdollisti laadukkaat ja suositut verkkokoulutukset. Ne jäivät pysyväksi toimintatavaksi.  

Seuraavaksi jouduimme ja joudumme kohtaamaan sodan vaikutukset julkisissa hankinnoissa. Raaka-ainekustannuksien kasvu nosti esille yrittäjien huolen, miten nykyisillä sopimuksilla kyetään enää kannattavaan liiketoimintaan ja kyetäänkö toimimaan sopimuksen mukaisesti.  

Keskustelu sopimusmuutoksista kävi ja käy aktiivisena, mutta sopimusten muuttaminen on hankalaa. Hankintayksikön kilpailuttamat hankintasopimukset ovat lähtökohtaisesti voimassa kilpailutuksessa edellytettyjen sopimusehtojen mukaisesti.  

Myös pakotteet voivat vaikuttaa sopimuksiin. Keväällä 2022 asetettu pakotepäätös tulee huomioida hankintayksiköissä.  

Hankintalaki uudistunee jälleen 

Juuri nyt hallitus haluaa uudistaa hankintalakia, toista kertaa tällä hallituskaudella. Esitetyt muutokset keskittyvät mm. ympäristönäkökulmien, laadun sekä vastuullisuuden tehostamiseen julkisissa hankinnoissa. Muutosten on tarkoitus astua voimaan vuoden 2023 alussa ja ne koskevat niin kansallisia kuin EU-kynnysarvot ylittäviä hankintoja.  

Onnistutaan yhdessä 

Osaamista on ja kehittämiseen panostetaan koko ajan. Vuoropuhelu ja avoin yhteistyö sen sijaan kaipaavat edelleen monimuotoisuutta ja jatkuvuutta. On tärkeää, että mikro- ja pk-yritykset pääsevät aidosti mukaan julkisiin hankintoihin – siis niin, että niillä on aito mahdollisuus myös menestyä tarjouskilpailuissa. Hankintalaki ei ole ongelma, jos tiedetään mitä ollaan tekemässä ja miksi. Lain tarkoituksena on tehostaa julkisten varojen käyttöä ja parantaa yritysten kilpailukykyä.  

Hankintaneuvojat ympäri Suomen haluavat olla vahvistamassa lain tarkoitusta. Jatkossakin neuvonnassa panostetaan entistä laajempaan yhteistyöhön, avoimuuteen ja keskusteluyhteyksien tiivistämiseen. Yksikään yrittäjä ei jää yksin.  

**

Lue myös: Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvontapalvelu jatkaa syksyllä pienin muutoksin