5.6.2019 klo 15:38
Uutinen

Helpotuksen huokaus: listaamattomien yritysten osinkoverotus ei kiristy – Toimivaa mallia ei kannata rikkoa

Vaalien jälkeen on ollut erilaisia spekulaatioita ilmassa siitä, miten yrittäjien verotus muuttuu nykyisen koalitiohallituksen suunnitelmissa. Yksi helpotuksen aihe on se, että listaamattomien yritysten osinkoverotus ei kiristy.

Hallitusohjelma julkistettiin eilen, ja sieltä löytyi yrittäjien näkökulmasta hyviä ja huonoja puolia. Yksi tärkeä hyvä puoli on se, että listaamattomien yritysten osinkoverotusta ei kiristetä.

Yrittäjän arjessa toimintamallien muutos tietää aina sopeutumista ja asioiden järjestämistä uudella tavalla.

– Kun on valittu malli, jonka mukaan on toimittu, miksi lähteä rikkomaan sitä? Yrittäjälle on tärkeää ennakoitavuus ja johdonmukaisuus, taloushallinnon palveluita tarjoavan TietoAkselin hallituksen puheenjohtaja ja SY:n rahoitus- ja verovaliokunnan jäsen Mikko Akselin sanoo.

Nykyisessä mallissa yritykset ovat voineet kerätä puskureita, joiden turvin ne ovat voineet selvitä talouden kriiseistä ja taantumista, mutta myös mahdollisuuksien mukaan jakaa osinkoja.

Osinkoverotuksen kiristyminen ei välttämättä kerryttäisi valtion kirstua odotetulla tavalla.

– Varat jäisivät yrityksiin ja verosuunnittelu varmasti lisääntyisi. Verotuksessa pitää aina katsoa dynaamisia vaikutuksia, Akselin toteaa.

Myös Suomen Yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro on huojentunut siitä, että ennen vaaleja suunniteltuja veronkiristyksiä ei toteuteta.

– Osinkoverotuksen kiristyksiä on esitetty aikaisemmin ja siihen on ollut poliittista painetta. On tärkeää, että verotus kannustaa yrittäjyyteen ja yritysten haluun investoida ja työllistää. On hienoa, että Yrittäjiä kuultiin ja huomioitiin meidän näkökulmat hallitusohjelmassa, Linna-Aro pohtii.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi