27.3.2020 klo 17:53
Uutinen

Helsingin kaupungilta vapautuksia liiketilojen vuokranmaksuun

Helsingin Yrittäjät on keskustellut Helsingin kaupungin johdon kanssa erityisesti pienten yritysten vaikeasta tilanteesta koronakriisissä. Kaupungille on tehty kahdeksan kohdan toimenpide-esitys, joilla tilannetta voidaan helpottaa. Kaupunki on nyt julkistanut toisen vaiheen toimenpidekokonaisuuden, jossa kaupunki tulee vastaan yritysasiakkaidensa vuokrissa myös määräaikaisin maksualennuksin.

– Olemme saaneet paljon huolestuneita yhteydenottoja kaupungin tiloissa toimivilta yrittäjiltä, joiden toiminta on kärsinyt tai kokonaan keskeytynyt koronakriisin seurauksena. Helsingin kaupungin vastaantulo liiketilojen vuokrissa nyt myös maksusta vapautuksin tulee todella tarpeeseen, kiittää Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Helsingin kaupunki ilmoitti maanantaina tulevansa vastaan liiketilojen vuokrissa maksulykkäyksin. Kaupungin uuden päätöksen mukaan kaupungin vuokralle antamien liikehuoneistojen, muiden toimitilojen sekä toripaikkojen toimijoita eli ns. yritysvuokralaisina toimivien yrittäjien toimintaa kohdanneiden ylivoimaisten esteiden ja olennaisesti muuttuneiden olosuhteiden johdosta kaupunki on päättänyt myöntää kaupungin yritysvuokralaisille vapautuksen vuokranmaksusta kolmen (3) kuukauden ajalta (1.4.2020 lukien 30.6.2020 saakka) seuraavasti:

  • Vuokranmaksusta vapautuvat ravintolat ym. ruokapalvelu, myymälät, taide-, musiikki- ja tapahtumatoiminta sekä ohjelma- ja juhlapalvelut, liike-elämän palveluista hautomo-, kasvupalvelut ja muu uutta yrittäjyyttä edistävä toiminta, kampaamot, kauneushoitolat sekä liikunta- ja terveyspalvelut (ml. hieronta ja fysioterapia).
  • Lisäksi vapautus koskee toripaikoista perittävää vuokraa.
  • Muiden toimialojen yrityksiä voidaan vapauttaa tilanteen mukaan vuokrasta erillisen tarkastelun kautta.

Sanottuna aikana vuokralainen voi harjoittaa vuokrasopimuksen tarkoittamaa toimintaa, lukuun ottamatta valtion viranomaisen toimintakieltoon asettamaa toimintaa, mikäli katsoo siihen olevan toimintaedellytyksiä. Toiminnasta on ilmoitettava vuokranantajan edustajalle.

Vanha kauppahalli ja Hietalahden halli on päätetty sulkea määräajaksi. Hakaniemen halli pidetään vielä auki, koska iso osa yrittäjistä on näin toivonut.

Kaupunki suosittaa myös Helsingin kaupunkikonsernin tytäryhteisöjä ottamaan huomioon emokaupungin tekemä linjaus huomioiden kuitenkin kunkin tytäryhtiön oma taloudellinen liikkumavara.

Ylivoimaisen esteen ja sen perusteella myönnettävän vuokravapautuksen kesto riippuu niin valtion määräyksen voimassaolon kestosta, kuin myös koronaviruksen aiheuttaman yritystoimintaa kohdanneen haitan kestosta.

Lue kaupungin päätös kokonaisuudessaan ml. kausivuokralaisia koskevat päätökset >

Lisätiedot:
Tiina Oksala, toimitusjohtaja
p. 040 4548 1104
tiina.oksala @ yrittajat.fi

Kuva: AdobeStock

Muita kiinnostavia aiheita